Ανοιχτή πόρτα

Η Κατερίνα των «Θεϊκών» ασμάτων και του …ξεσηκωμού , του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Οι ‘Μαραθώνιοι Αγάπης’ καθώς κι αυτοί της ‘Αλληλεγγύης των Κοινωνικών Δομών’ αν και διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – διότι πάντοτε η κοινωνία ευρίσκεται προ ανυπέρβλητων αναγκών – κατά την εορταστική όμως περίοδο εντείνονται με σκοπό να καλύψουν όσον το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα ταπεινών και καταφρονεμένων όπου όλο και πολλαπλασιάζονται μέσα από το σύστημα που έχει επιλεγεί όσον αφορά στην ελλιπή περίθαλψη και τις ‘αιμορραγούσες’ κοινωνικές δομές που σηκώνουν τα χέρια ευρισκόμενες προ αδιεξόδου, τόσο στελεχειακού όσο και οικονομικού.

Πέρα όμως από το θεάρεστο έργο που ομολογουμένως επιτελείται και πρέπει να αναγνωριστεί από τους πάντες, δεν έπαψαν να υπάρχουν και οι αγύρτες οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα ιερά και τα όσια χτίζουν  περιουσίες επάνω σε ευαίσθητα θέματα όπως είναι αυτά της περιφοράς ή ακόμη και της μετακόμισης εικόνων και ιερών λειψάνων διανύοντας τεράστιες αποστάσεις εντός της ιδίας της χώρας, καλώντας τους πιστούς δια των μεγαφώνων επάνω σε αγροτικά οχήματα εγκαταστημένα, να προσέλθουν προς προσκύνημα και… εννοείται με το αζημίωτο. 

Μέσα σε αυτά τα ευτράπελα σημειώνονται:1)‘Ιερά σιαγών’ της Αγίας Παρασκευής μετακινείται από την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου προς την πλατεία Μενεμένης Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με σκοπό την προσέλευση πιστών 2)‘Τα Τίμια Δώρα των Μάγων’ εκ του Αγίου Όρους εκπορευόμενα, καταφθάνουν εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια με κωδωνοκρουσίες και χορωδίες, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Φυλής. ‘Τα Τίμια Δώρα θα αφιχθούν εις την πλατεία των Λιοσίων την 27η Δεκεμβρίου 2022, ώρα 5:00 μ.μ. και θα παραμείνουν προς προσκύνηση έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, οπότε μετά θα ξαναεπιστρέψουν εις την αρχική τους θέση’. 3)Ακόμα και μια πλαστική παντόφλα της οποίας έκανε χρήση κάποτε ο Άγιος Παϊσιος επιστρατεύτηκε προκειμένου να λάβει μέρος σε ‘Ιερό σκοπό’ σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα προς ανακούφιση κάποιων  πτωχών, και όλες αυτές οι γονυπετείς και ουράνιες επικλήσεις προς τον Θεό, χωρίς έλεγχο. 

Προ ημερών, και συγκεκριμένα την 19η Δεκεμβρίου 2022 η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς διοργάνωσε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της πόλεως προκειμένου να διεξαγάγει το φιλανθρωπικό της έργο βοηθώντας τους κοινωνικά αποκλεισμένους και κατατρεγμένους πολίτες της, συνοδεία λαϊκής μουσικής με την – αμισθί – συμμετοχή των  καλλιτεχνών Κατερίνας Στανίση, Στάθη Αγγελόπουλου, Γεράσιμου Ανδρεάτου, Στέλλας Κονιτοπούλου και άλλων, τιμώντας μάλιστα και την ‘Ιέρεια’ του λαϊκού μας τραγουδιού κα Στανίση για το βαθύ θρησκευτικό της συναίσθημα καθώς και για την αδιαλείπτως παρακολούθηση του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία καλλιτέχνις συγκινημένη απεκάλυψε ότι την παρηγορία την έχει εναποθέσει στα ακούσματά του,  ξεπερνώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς της ζωής, επιλύοντας έτσι και τα όποια προβλήματα την απασχολούν, γειάνοντας τις πληγές της.

Αντίθετος δεν είναι ουδείς σε τοιούτου είδους διοργανώσεις που σκοπό έχουν να απαλύνουν τον πόνο από όπου κι αν αυτός προέρχεται. Την ένστασή μας όμως θα την προβάλλουμε σε μερικές των θέσεων που κατά καιρούς έχουν ληφθεί από τον ‘Άγιο’ Πειραιώς Μητροπολίτη Σεραφείμ ο οποίος θα έπρεπε με τον ίδιο ζήλο και ουδετερότητα να αντιμετωπίζει όλες τις ανοιχτές πληγές που μαστίζουν τις τοπικές κοινωνίες, είτε αυτές είναι πυρκαγιές που αφανίζουν τις ζωές και το βιός ολόκληρων περιοχών καθιστώντας τες σεληνιακά τοπία, και οι οποίες πυρκαγιές ουδεμία σχέση έχουν με την ομοφυλοφιλία, ούτε να περιγράφονται ως ύβρις η οποία επέφερε την …κάθαρση, ούτε είναι έργο κάποιων κοινωνικών ομάδων οι οποίες τυγχάνει να μη είναι και τόσο αρεστές στον Μακαριώτατο. Επιπροσθέτως, ούτε ‘ανούσιες και απαράδεκτες είναι οι εκδηλώσεις για τον εν ζωή και μετέπειτα εκλιπόντα Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος μελοποίησε έργα μαρξιστών ποιητών…’. Είπαμε και ξεκαθαρίσαμε: την αντικειμενικότητα πάντα και παντού να την διακονείται Δέσποτα, με όλον τον σεβασμό που σας έχουμε και μάλιστα εν μέσω ημερών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που διανύουμε.

Ακολουθεί ένα βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στο οποίο φέρεται να το διασκεδάζει για τα καλά ο ‘Αγιος’, κι έπεται και έτερο με τις απόψεις του κου Ζουράρι σχετικά με τις απόψεις του που αφορούν την ‘Ιέρεια’  του λαϊκού μας άσματος κα Κατερίνα Στανίση.

https://www.youtube.com/shorts/rDlYmp7PPGU 

           

SHARE
RELATED POSTS
Το ήθος, οι «δαίμονες» και ο Ηράκλειτος, του Κωστή Α. Μακρή
Αναγκαία εξισορρόπηση, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Δυο ζωγραφιές που πρόφτασα να δώσω στα γενέθλια του πατέρα, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.