Ανοιχτή πόρτα

Η ισχύς της γεωοικονομικής πολιτικής, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

 

«Η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται: Τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο».    

(Τσάρος Νικόλαος Α’)

«Ποτέ μην κάνετε πόλεμο εναντίον των Ρώσων. Το κάθε σας στρατήγημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την εντελώς απρόβλεπτη ηλιθιότητά τους»

(Όττο Φον Μπίσμαρκ)

Ο Πούτιν μάλλον έβλεπε πάντα με καλό μάτι την τσαρική ρήση αλλά φυσικά δεν πτοήθηκε ποτέ από τα λόγια του Μπίσμαρκ. Ο Ρώσος ηγέτης είναι πιστός σε ένα «ευέλικτο» μιλιταριστικό δόγμα επέκτασης και κυριαρχίας. Επιλέγει  πάντα μια στρατηγική που δεν εκτροχιάζεται, δεν κλονίζεται από συνθήκες και έκτακτα γεγονότα. «Δημιουργεί» ο ίδιος συνθήκες και πεδία αντιπαράθεσης όταν αποφασίσει να προσαρτήσει εδάφη και να αποκομίσει οικονομικά οφέλη τόσο για τον κρατικό καπιταλισμό της χώρας του όσο και για την ρωσική ολιγαρχική ελίτ διεθνώς.

Δεν ασκεί ακριβώς «γεωπολιτική» ο Πούτιν. Συντονίζει μεθοδικά και μακροπρόθεσμα μια «γεωοικονομική» πολιτική με παράλληλους άξονες τον ισχυρό μιλιταρισμό και την ενεργειακή διπλωματία.

Η Ρωσία του Πούτιν δεν είναι πλέον η «Ρωσία της Ιστορίας» και των σοβιετικών δεκαετιών. Είναι η Ρωσία της Gazprom, της Sibneft, των ολιγαρχών-συνεταίρων του κράτους, είναι η Ρωσία των τραπεζιτών και βιομηχάνων που κινούν νήματα σε Λονδίνο και ΗΠΑ. Ο Πούτιν είναι η εγγύηση της εξάπλωσης του ρωσικού κεφαλαίου που πλέον προσπαθεί να αποσχιστεί από τις δολαριακές νομισματικές ροές.

Η επέμβαση στα ουκρανικά εδάφη σημαίνει μεταξύ άλλων και την αποδολαριοποίηση του διεθνούς ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και την πλήρη επικράτηση των ενεργειακών ρωσικών κολοσσών στο παγκόσμιο παίγνιο προσφοράς-ζήτησης φυσικού αερίου.

Με το χτύπημα στην Ουκρανία, αφού πρώτα έληξε η πανδημία και ξεκίνησε τεχνητά η ενεργειακή κρίση και το πληθωριστικό σπιράλ παγκοσμίως, ο Πούτιν εγκλωβίζει την δυτική καπιταλιστική οικονομία σε μια καθοδική τροχιά. Τα χρηματιστήρια απεικονίζουν όχι απλά την γεωπολιτική αβεβαιότητα ή την άνοδο στις ενεργειακές τιμές αλλά και την ανισορροπία στο εμπορικό και παραγωγικό σκηνικό μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-ΕΕ.

Όσο και αν διαρκέσει η επέμβαση στην Ουκρανία, έχει ήδη επιτευχθεί η επιτάχυνση της ακρίβειας και της πληθωριστικής ανόδου διεθνώς, αλλά κυρίως έχει επιτευχθεί η  εσπευσμένη αναπροσαρμογή στόχων και επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ-ΕΕ-Αγγλίας-Ιαπωνίας.

Όσες κυρώσεις και αν δεχθεί ο ρωσικός κρατικός και ολιγαρχικός καπιταλισμός, αντιστρέφεται η  ορθόδοξη νομισματική θεωρία και ουσιαστικά οι ισοτιμίες θα ακολουθούν πλέον περισσότερο τις τιμές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ενέργειας. Άλλωστε, τα κανόνια και οι βομβαρδισμοί είναι που διαμορφώνουν ισοτιμίες και επιτόκια….

SHARE
RELATED POSTS
Θάλασσα στα Τρίκαλα, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Ο Ηδύπους Τύραννος και οι Εκλογές, του Κωστή Α.Μακρή
Γιατί αξίζει να έρθεις στην Τήλο!, της Μαρίας Καμμά (Δήμαρχος Τήλου) [89 φωτογραφίες]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.