Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Η εφημερία της φύσης και του Κόσμου, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

 

 

Κωστής Μακρής

& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

 

Η εφημερία τής φύσης, του Κόσμου

και η (κατ’ εμέ) ανάγκη τής διαρκούς εγρήγορσης

Η φύση και ο Κόσμος δεν έχουν «κανονικό» ωράριο.

Εφημερεύουν (και «διανυκτερεύουν») διαρκώς.
Αυτό που οι άνθρωποι ―όχι όλοι― ονομάζουν «ρεπό», «ελεύθερο χρόνο», «ανάπαυση», «ύπνο», «διακοπές», για τα περισσότερα έμβια όντα και οργανισμούς, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά η συνέχεια της εγρήγορσης με άλλα μέσα.

Δεν έχω δει δέντρο να κοιμάται και δεν ξέρω αν κάποια λουλούδια που μαζεύουν τα πέταλά τους το βράδυ το κάνουν επειδή κοιμούνται.

Από παιδί, ελάχιστα ζώα αιφνιδίασα πλησιάζοντάς τα την ώρα που κοιμόντουσαν. Αναφέρομαι κυρίως σε σκύλους και γάτες.

Πάντα ζήλευα και με εντυπωσίαζε η ετοιμότητα που είχαν, περνώντας αστραπιαία από την κατάσταση ενός γαλήνιου ύπνου σε εκείνη της παιγνιώδους ή αμυντικής-επιθετικής  αφύπνισης, ανάλογα με την οικειότητα που είχαμε κατακτήσει.

Καθώς μεγάλωνα κι αναλάμβανα ευθύνες, έγινε παράδειγμα για μένα η «εφημερία» της φύσης και του Κόσμου και η διαρκής εγρήγορση.

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο σέβομαι τη γάτα ή τον σκύλο ή τη δεκοχτούρα που η ανάπαυσή τους είναι το απρογραμμάτιστο διάστημα ανάμεσα σε περιόδους δράσης απαραίτητες για την επιβίωση του ατόμου και του είδους τους.

Και επειδή οι ψυλλιασμένοι αναγνώστες και αναγνώστριές μου θα έχουν ήδη καταλάβει ότι το κείμενο αυτό δεν είναι αμιγώς φυσιολατρικό, θα κάνω άμεση σύνδεση με τα σοβαρά Εθνικά προβλήματα (εξωτερικά και εσωτερικά) της Ελλάδας:

Οι δυνάμεις άμυνας (Στρατιωτικές, Υγειονομικές, Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Οικονομικές) μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας που θέλει να συνεχίσει να υπάρχει αλώβητη, εφημερεύουν και διανυκτερεύουν διαρκώς.

Το ίδιο ―οφείλουν να― κάνουν και οι πολίτες αυτής τής χώρας ως φύλακες και στυλοβάτες του ίδιου τους του τόπου· φορώντας μάσκα και διατηρώντας αποστάσεις όπου και όπως χρειάζεται, πληρώνοντας τους φόρους που τους αναλογούν κ.λ.π.

Δεν είναι απαισιοδοξία να έχεις πυροσβεστήρα, σφυρίχτρα, φακό ή βασικά είδη πρώτων βοηθειών στο σπίτι σου. Αντιθέτως είναι μια αισιόδοξη και σώφρων στάση ζωής που βοηθάει σ’ έναν γαλήνιο ύπνο, όταν δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις.

Χρήσιμη επίσης είναι και η διατήρησης της πολιτικής και ιστορικής εγρήγορσης με πολλούς τρόπους· ένας από τους οποίους είναι ―για μένα― το ξαναδιάβασμα του «Επιτάφιου του Περικλέους».

06 Σεπτεμβρίου 2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δεν είναι ποτέ ένας πόλεμος αλλού (μέρος 2ο), του Νίκου Βασιλειάδη
Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη
Δυο βιβλία του Ηλία Κόλλια για δυο αναγνώστες του iPorta.gr – Η 1η δωροθεσία του 2019

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.