Ανοιχτή πόρτα

Η εργασία είναι χαρά ζωής κι ακόμα μεγαλύτερη στα 74, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Είστε γκρινιάρηδες, δεν αντέχω πλέον τη μιζέρια σας! Με το παραμικρό ξεσηκώνεστε για πράγματα τα οποία θεωρούνται αυτονόητα και επιβεβλημένα να συμβούν σε μια νεοφιλελεύθερη θεωρία που ζούμε και σε μια πρακτική του Επιτελικού Κράτους. Ακούς εκεί να οργίζεστε, επειδή το όριο ηλικίας καθορίστηκε στα 74 έτη; Ειλικρινά δεν μπορώ ν’ αντιληφθώ το σκεπτικό σας, όταν όλοι – συμφωνήστε τουλάχιστον και μια φορά μαζί μου –αναζητούμε, μοχθούμε και επιδιώκουμε τις ‘Καλύτερες μέρες’ να τις κάνουμε πραγματικά καλύτερες εκτός εισαγωγικών, πρωτίστως για εμάς τους εργαζόμενους και δευτερευόντως για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.{Ξέρει μήπως κανένας την τύχη των αποθεματικών αυτών των ασφαλιστικών Ταμείων μήπως; Κλείνει η παρένθεση} Δηλαδή είναι δίκαιο ρε φίλε, 3,5 εργαζόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για έναν συνταξιούχο, και μάλιστα όταν αυτός αποχωρεί από την εργασία του άμα τη συμπληρώσει 67 έτη; Όχι, δεν θα προχωρήσω παρακάτω εάν δεν λάβω εδώ και τώρα απάντηση, επειδή γνωρίζεις μάλιστα ότι το προσδόκιμο ζωής – παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού – εξακολουθεί να παραμένει στα 82+ έτη. Αυτό νομίζεις πώς δεν το λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση στα στατιστικά στοιχεία που ‘μαγειρεύει’; Και βέβαια, ναι. Δεν θέλω να εισέλθω σε μακάβριες εικόνες, αλλά ερωτώ: δεν σου είναι αρκετά τα 5 ή 10 έτη για να ζήσεις εξερχόμενος στην σύνταξη; Αυτά τα παραπάνω, και βεβαίως καταγράφονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στα θετικά γι αυτές.

Τέλος πάντων, επειδή οι περισσότεροι είστε αρνητές της προσφοράς των υπηρεσιών σας προς το κοινωνικό σύνολο, να σας απαριθμήσω  μερικά παραδείγματα μπας και σας πείσω: 1)Γνωρίζετε ότι πολλοί είναι εκείνοι οι ποίοι στα 40 έως 45τους αποκτούν οικογένεια και γίνονται γονείς; 2)Γνωρίζετε ότι αρκετοί στα 50τους ή και στα 60τους αποφασίζουν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και στα 80τους αποκτούν και το πτυχίο τους; 3)Γνωρίζετε ότι πολλοί στα 65τους αρχίζουν την εκμάθηση μιας δεύτερης ή και τρίτης ξένης γλώσσας επειδή – πέραν του βάθους της μορφώσεώς των – άνετα και χωρίς κανένα γλωσσικό περιορισμό θα μπορούν ν’ ανταποκρίνονται σε όποιο σινάφι τουριστών καταφθάνει στη χώρα μας ακόμα κι αν προέρχεται  από την Αιτή; 

Αγνοείτε μου φαίνεται οι περισσότεροι ότι ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία, σκοπός της οποίας είναι ο παραγόμενος πλούτος βασιζόμενος στα εργατικά χέρια (πού πάει αυτός, μη με ρωτήσετε, δεν γνωρίζω) και όχι σε μια ‘Κοινωνία Συνταξιούχων’ προσφιλές σλόγκαν του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας. Εξ άλλου, στους οργισμένους με αυτή την ‘Πρωτοπόρο αναβάθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος’, όστις διαφωνεί δυο είναι οι ακολουθούμενοι δρόμοι:  Ή συμβιβάζεσαι με αυτή (την πρωτοπόρο αναβάθμιση του ασφαλιστικού), την αποδέχεσαι  και τελευτείς τον βίο σου εξερχόμενος στην σύνταξη υποβασταζόμενος από δύο ή κατέρχεσαι στα πεζοδρόμια και δεν αφήνεις λίθον επί λίθου. Επιλέγεις και πράττεις.

Χρόνια τώρα έχει ανατραπεί ο κανών: εργάζομαι για να ζω και όχι ζω για να εργάζομαι. Οι  κοινωνίες αργοσβήνουν μόνες, αβοήθητες και παραμελημένες σε μια γωνία, ο νεοφιλελευθερισμός (λέγε τον καπιταλισμό) ζούσε ζει και θα βασιλεύει όσο εμείς όχι απλώς τα χέρια έχουμε σταυρωμένα αλλά και σε οκλαδόν θέση ευρισκόμενοι με τα οικονομικά μέτρα να μας λούζουν σε καθημερνή βάση. Κι όλοι οι κυβερνώντες να ‘αγωνιούν’ για εμάς, ζητώντας μας λίγη ακόμα πίστωση χρόνου προκειμένου ‘να περατώσουν το έργο’ τους.

 Αύγουστος 4, 2023  Καλό Νερό Μεσσηνίας

Το τραγούδι επιλογή από την Μάριον την οποία και ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου!

SHARE
RELATED POSTS
Ψήφος Αποδήμων…DONE!!! – Expatriate Vote…DONE!!!!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Μανώλης Δημελλάς
Η αποθέωση του «τέλειου» είδους, του Μανώλη Δημελλά
Ειδήσεις πολυτελείας…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.