Πόρτα στην Πολιτική

Η Ελλάδα δε φοβάται, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

   Οι τελευταίοι οκτώ μήνες εκτόξευσαν την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, όμηρος ενός νεοοθωμανικού οράματος, επιτίθεται σε όλους, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και τορπιλίζει κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αποδείξει ότι επιθυμεί καλές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την χώρα του. Οι απειλές και οι πάσης φύσεως χαρακτηρισμοί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

   Δυστυχώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν κακοφορμίσει, η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πλέον στρατικοποιημένη περιοχή της Ευρώπης. Έχουμε περάσει σε φάση επικίνδυνων ναυτικών συμβάντων και η στρατιωτική εμπλοκή δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί.

   Είναι αναγκαίο η Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και να συμμετάσχει σε διάλογο, ο οποίος στη βάση της ελληνικής στρατηγικής θέσης θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

   Είναι σαφές ότι, όπως έχει υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, η στάση της Αθήνας τυγχάνει της στήριξης της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ειρήνη, σε αντιδιαστολή με εκείνη της Τουρκίας που έχει οδηγήσει την ηγεσία της σε «καθοδική περιδίνηση» και διεθνή απομόνωση. Άλλωστε, στην πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της.

   Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν φοβάται τις τουρκικές απειλές. Η προσήλωση της στις ειρηνικές διαδικασίες συνοδεύεται και από την απόλυτη ετοιμότητα της, σε όλα τα επίπεδα να αποκρούσει οποιαδήποτε σε  βάρος της κίνηση.

   Η Ελλάδα δεν επιζητεί την σύγκρουση. Το επαναλαμβάνει συνεχώς. Όχι γιατί φοβάται, αλλά γιατί κατανοεί το κόστος. Είναι απλό. Κόστος θα έχουν όλοι. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή μεθόριος. Οι απειλές που δέχεται είτε στρατιωτικά είτε με το προσφυγικό είναι απειλές κατά της Ευρώπης. Γι’ αυτό και οι εταίροι που αναλαμβάνουν διπλωματική δράση την στηρίζουν.

   Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μιλά λίγο, αλλά δρα πολύ. Εντάσσει  τα συμφέροντα του τόπου στην συγκυρία. Συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία. Συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Και, κυρίως, δεν διστάζει να παίρνει πρωτοβουλίες τολμηρές, πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοικτές προκλήσεις. Αυτό απέδειξαν και οι χειρισμοί μας στον Έβρο, που οδήγησαν σύσσωμη την Ευρώπη να υπερασπιστεί δυναμικά τα ανατολικά της σύνορα, όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης.

   Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό και στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα ότι η Βουλή κύρωσε τις συμφωνίες της Ελλάδος με την Ιταλία και την Αίγυπτο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια. Με την απόφαση αυτή, όχι μόνο «μεγαλώνει» η Ελλάδα, αλλά παράλληλα στέλνεται ένα σαφές μήνυμα προς όλους πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι όλων. Η Ελλάδα δεν φοβάται. Λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις στήριξης του εθνικού συμφέροντος με αποφασιστικότητα. Η ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι ενταγμένες σε μία σοβαρή εθνική στρατηγική. Η Κυβέρνηση αντιδρά με ψυχραιμία στις προκλητικές απειλές του Ερντογάν διαμορφώνοντας τις αναγκαίες διπλωματικές συμμαχίες και ενισχύοντας την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και προχωρά σε συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

   Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση πέτυχε να έχει τους συμμάχους στο πλευρό μας. Δεν είναι επιτρεπτό οι ενέργειες της Τουρκίας να βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και να δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν φοβάται και αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις τουρκικές απειλές. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Giannis Sideris
Οι Ροβεσπιέροι φλερτάρουν τους Πινοσέτ! , του Γιάννη Σιδέρη
Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, του Πάνου Μπιτσαξή
Τουρκία: Από τον Κεμαλισμό στον Ερντογανισμό, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.