Πόρτα στην Ιστορία

«Η Δόξα των Ψαρών»! *, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Spread the love
GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

* Το νησί του προπάππου μου Κωνσταντίνου Κανάρη από της γιαγιάς μου της Καναραίισσας την μεριά.

«Στην φωτογραφία η γιαγιά μου Άννα Κανάρη-Μαλατάντη – δισεγγονή του Πυρπολητή, (ο πατέρας της Κωνσταντίνος ήταν εγγονός του) – με την μητέρα μου Αφροδίτη στην Αθήνα το 1948-49»!

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Το άγαλμα της «Δόξας των Ψαρών» όπως την εμπνεύστηκε ο Διονύσιος Σολωμός και την αποτύπωσε ο Νικόλαος Γύζης «επέστρεψε» φιλοτεχνημένο σε μάρμαρο από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου και τοποθετήθηκε -πού αλλού;- στη θέση που της αρμόζει, στη Μαύρη Ράχη του ακριτικού νησιού.

Το έργο σμιλεύτηκε από το γλύπτη Νίκο Γεωργίου και τοποθετήθηκε στο βάθρο που, όπως και τον περιβάλλοντα χώρο, σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Χίου των Μανώλη Βουρνού και Κατερίνας Μανωλιάδη.

Η δημιουργία του μνημείου της Δόξας των Ψαρών στη σκιά της επετείου των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία και 197 χρόνων από την καταστροφή των Ψαρών από τους Οθωμανούς, υλοποιήθηκε μέσω του δήμου της ηρωικής νήσου των Ψαρών με χορηγία των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.

Στο άγαλμα, η Δόξα με κατάλευκο χιτώνα καταγράφει τα ονόματα των ηρώων μετά την καταστροφή των Ψαρών σύμφωνα με το έργο του Νικολάου Γύζη που το εμπνεύστηκε από το επίγραμμα του Σολωμού. Σύμφωνα με το επίγραμμα αυτό, που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1825 με αφορμή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών η μορφή της προσωποποιημένης Δόξας τιμά τους νεκρούς Έλληνες μέσα σε ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής.

«Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

Περπατώντας η Δόξα μονάχη

Μελετά τα λαμπρά παλικάρια

Και στην κόμη στεφάνι φορεί

Γεναμένο από λίγα χορτάρια

Που είχαν μείνει στην έρημη γη».

Το άγαλμα έφθασε στα Ψαρά χθες Σαββάτο το πρωί και η υποδοχή και η τοποθέτησή του στο βάθρο στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης, έγιναν με ενθουσιασμό και γέμισαν με περηφάνια τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ο χώρος περιμετρικά του αγάλματος αναμένεται να διαμορφωθεί κατάλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα αναδεικνύοντας το ιστορικό μεγαλείο του χώρου στον οποίο γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες του αγώνα της παλιγγενεσίας.

«Μια ιστορική μέρα για το νησί μας η σημερινή. Το άγαλμα της Δόξας των Ψαρών στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης! Ένα όνειρο δεκαετιών όλων των Ψαριανών έγινε πραγματικότητα. Ένα εκπληκτικό γλυπτό του κ. Νίκου Γεωργίου έρχεται να συμπληρώσει το επικό επίγραμμα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και τον εξαίρετο πίνακα του Νικόλαου Γύζη. Ποίηση, ζωγραφική και γλυπτική συναντιούνται με επίκεντρο τη Δόξα των Ψαρών. Πλημμυρισμένος από πολύ έντομα συναισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος της ηρωικής Νήσου των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος.

SHARE
RELATED POSTS
Τερτίπια σε βάρος του ελληνικού κράτους (α’ μέρος), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
ΔΙΟΝ, Αρχαιολογικός χώρος (Μέρος Γ’), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
15578707_1534771719896821_4982111759584025348_n.jpg
Αβράαμ Λινκολν [μέρος β’], της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.