Editorial Βιβλίο

Η γαλιάντρα και ο Αντώνης Σαμαράκης, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

“Ναι, είμαι χριστιανός γιατί αυτό είναι αντρίκιο. Ο χριστιανισμός είναι για άντρες αληθινούς, μα κι όποιος μπαίνει μέσα στον χριστιανισμό, το ίδιο αυτό γίνεται: Άντρας αληθινός”

Αντώνης Σαμαράκης, “Γιατί είμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ”, εκδόσεις Ψυχογιός

Ξυπνώ πρωί. Ίσως και αξημέρωτα. Τις προάλλες άκουγα μια καταπληκτική μελωδία. Στην Αθήνα. Μα μελωδεύουν τα πουλιά και στην πρωτεύουσα;, αναρωτήθηκα. Ηχογράφησα στον υπολογιστή την φωνή του πουλιού που βρισκόταν στην κεραία της απέναντι πολυκατοικίας. Την παραθέτω στο παρακάτω λινκ για να ακούσετε το τραγούδι της γαλιάντρας. 

Αυτή η πτηνή (αυθαίρετος νεολογισμός της λέξεως “πτηνό”)  δεν φαινόταν, αλλά ήταν ξεκάθαρο από πού ερχόταν το κελάηδισμα. 

Την θαύμασα. Και τη γαλιάντρα και τη Φύση. Την ανάγκη ζωής της Φύσης και την επιμονή της να πορεύεται στην τσιμεντούπολη που κατέστρεψε η δήθεν “Επανάστασις της 21ης Απριλίου 1967” με τον νόμο αντιπαροχής και την ανέγερση πολυόροφων κτηρίων για να στεγαστεί το όνειρο του απατημένου Έλληνα.

Απάτη ή αυταπάτη το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί η επικοινωνία με τη φύση. Και σήμερα να φαίνεται παράξενο το άκουσμα πουλιών στο κλεινόν άστυ, που μπορεί να μετατραπεί σε κλινόν γιατί κατηφορίζει, κατρακυλά, αν και έχει όπως κάθε ανθρώπινο όν την δυνατότητα να ανυψωθεί.

Και κάνοντας αυτές τις σκέψεις, βρίσκω στο γραμματοκιβώτιο το νέο βιβλίο του πολυαγαπημένου λογοτέχνη και πολυβραβευμένου διεθνώς Αντώνη Σαμαράκη “Γιατί είμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ”, των εκδόσεων Ψυχογιός. Εξεπλάγην ευχάριστα! Ένας αριστερός ομολογεί σε δοκίμιο με τόλμη ότι είναι χριστιανός; Ο Αντώνης Σαμαράκης, ένας υπέροχος, ευγενέστατος, καλόκαρδος, χαμογελαστός άνθρωπος Χριστιανός; Ο Αντώνης Σαμαράκης που γνώρισα δια ζώσης στα δεκαέξι μου ως μαθήτρια καθώς επισκέφτηκε το πνευματικό κέντρο της περιοχής μας αποδεχόμενος την πρόταση της ΚΝΕ του Λυκείου Νέων Λιοσίων και του συμμαθητή μου του Χρήστου -που προσπαθούσε να με εντάξει στο ΚΚΕ – να μιλήσει στους μαθήτες της Α’Λυκείου, γράφει ότι είναι Χριστιανός; Ο Αντώνης Σαμαράκης  που έχει ευλογηθεί με όλες τις διακρίσεις από την Πολιτεία και μάλιστα το 1989 η UNISEF της νέας Υόρκης τον ονόμασε “πρώτο Έλληνα Πρσβευτή Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου” υπήρξε χορτάτος λογοτέχνης και προφανώς άνθρωπος και δεν έχει καμία ανάγκη ή πρόθεση να προκαλέσει ώστε να ασχοληθούν τα μέσα μαζί του, γράφει δοκίμιο 80 σελίδων περίπου γιατί είναι Χριστιανός;

“Είμαι Χριστιανός, δεν κρύβομαι πίσω από το δαχτυλάκι μου. Με ανοιχτά χαρτιά παίζω με τη ζωή. Με ανοιχτά χαρτιά…” (σελίδα 41).

Αναλύει ως άριστος δεξιοτέχνης του λόγου την κοινωνική, πολιτιστική, πνευματική διάσταση του χριστιανού. Θέτει σε πρόταση το ρητορικό ερώτημα “είμαι χριστιανός γιατί οι άλλοι δεν με πείθουν ότι δεν πρέπει, ότι δεν αξίζει να’ μαι Χριστιανός…Και δεν με πείθουν όχι μόνο με τα λόγια και τα γραφτά τους, αλλά προπαντός με τον τρόπο ζωής που μου έδειξαν να ζήσω και εγώ τον έζησα αυτόν τον τρόπο. Και είδα.” (σελ.33).

Αυτή ακριβώς την προοπτική ζωής μας που είδε ο Σαμαράκης και την έχω δει κι εγώ και πολλές-πολλοί από εσάς που διαβάζετε, μας την έχουν φορέσει κατάσαρκα ως ωραία και επιτυχημένη ζωή. Δε είναι σημερινό ούτε καν χθεσινό η κατάσταση των ανάποδων χαμόγελων. Κονσερβοποιημένη ζωή με τόσα ακίνητα, τόσα αυτοκίνητα, τόσα χρήματα, τέτοιο κύκλο γνωριμιών και προβολή μασκαράτας ετήσιας του δήθεν ευτυχισμένου. Δεν είναι μόνο ο εγκλεισμός της πανδημίας που αύξησε την κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών στον κόσμο, είναι και το κυνήγι της τέλειας ζωής που μας προβάλλουν και αποδεχόμαστε χωρίς να γινόμαστε ουσιαστικά χαρούμενοι. Διότι η χαρά διαρρέει από το βλέμμα. Και τα βλέμματα είναι άδεια σαν την αχανή έρημο. Αρκετές δεκαετίες. Το είδα, το είδατε, το είδαμε.

Ξαναθυμήθηκα το μελωδικό τραγούδι της γαλιάντρας. Μωρέ, πόσο όμορφη είναι η Φύση! Πόσο σοφά φτιαγμένη για τον Άνθρωπο. Πόσο τέλεια δημιουργημένη για να την χαίρεται και να είναι χαρούμενος.

“Θεέ μου, Θεέ μου, … το να είμαι χριστιανός είναι… είναι χαρά…” (οπισθόφυλλο).

Τελικά, η καλύτερη ευχή όταν γεννιέται κάποιος είναι να είναι χαρούμενος. Ευχή δροσιάς και έμπλεος Φωτός.

Αναζητήστε τούτο τον μήνα:

α) το τραγούδι της γαλιάντρας στην πόλη,

β) το βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη στα βιβλιοπωλεία. Θα νοιώσετε αληθινή χαρά.

Καλό Μάρτιο και καλό Τριώδιο, εκλεκτές και εκλεκτοί.

4 Μαρτίου 2021

Σημείωση: ο Κωστής Α.Μακρής με ενημέρωσε ότι το πουλι που κελαηδεί και κότσυφας και ουχί γαλιάντρα. Πάνω που είπα πως κάτι αναγνωρίζω από την σοφή Φύση μας, επαληθεύθηκε το νόημα του παραπάνω κειμένου: νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα και αγνοούμε τον χώρο στον οποίο αναπνέουμε. Σ’ευχαριστώ, Κωστή,  για την διόρθωση. Πού να δεις πόσο μπερδεύω την σφήκα και την μέλισσα.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Κληρονομιά ανεκτίμητη τα βιβλία των Κοντολέων-Παυλίδη “Δον Κιχώτης” και “Γίγαντας Γαργαντούας”, της Τζίνας Δαβιλά
Νέο βιβλίο από τη Δήμητρα Παπαναστασοπούλου- Σήμερα η παρουσίαση στην Αθήνα
Οι τυχεροί για τα βιβλία “Μαύρο και Δαγκωτό” του Γιώργου Νικητιάδη-6 & 7 Φεβρ. παρουσίαση σε Ρόδο και Κω

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.