Ανοιχτή πόρτα

Η ανύψωση της γης, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Η λεγόμενη «συλλογική συνείδηση» είναι το μεγάλο αγκυροβολιο των μύθων. Οι μύθοι καθορίζουν ακόμα και σήμερα , στον αιώνα των μεγάλων επιτευγμάτων της επιστήμης, συμπεριφορές, στάσεις, συγκρούσεις και πολέμους. Όποιος δεν σταθμίζει με προσοχή αυτή τη παράμετρο και σκέπτεται μόνο αντικειμενικά και αιτιοκρατικά οδηγείται σε μεγάλα αναλυτικά λαθη. Είναι κάτι που το παθαίνουν συχνότερα οι Αμερικανοί φωστήρες της εξωτερικής πολιτικής. Αν και οι μύθοι είναι στα πόδια τους, δίπλα τους. Η ανθρώπινη ευπιστία δεν έχει όρια και φραγμούς. Αφορμη ένα ντοκυμανταιρ του Netflix το οποιο με συνεπήρε.

•Στο περιώνυμο El Dorado του Τέξας και στη πόλη Σαλτ Κρικ της Γιούτα βρίσκεται η γη της επαγγελίας. Μην τη ψάξετε αλλου. Εκεί είναι. Ούτε εγώ το ήξερα. Εκεί ο προφήτης Γουόρεν διάδοχος του προφήτη Ρουλοχ διοικεί μια κοινότητα φονταμενταλιστών μορμονων με δεκάδες χιλιάδες πειθήνιους πιστούς. Οι άνθρωποι ζουν σε μεγάλη αγωνία. Πιστευουν πως το τελος της γης έρχεται.Από μέρα σε μερα. Όμως ο Γουόρεν τους καθησυχαζει. Τότε σύμφωνα με τις χρυσές πλάκες του ιδρυτή των Μορμονων, που παρέλαβε από τον Ιησού αυτοπροσώπως σε ένα δάσος , το Ελ Ντοραντο και το Σαλτ Κρικ θα ανυψωθούν από τη φλεγόμενη γη. Σε μια νέα γη επαγγελίας στην οποια θα ζήσουν οι πιστοί του Γουόρεν.Όλοι οι άλλοι θα καούν.

•Στο μεταξύ επικείμενου του τέλους της γης οι άντρες έχουν ιερό καθήκον να γονιμοποιούν γυναίκες. Στη πυραμίδα των πιστών της σωτηρίας εισερχονται μόνο όσοι έχουν τρεις τουλαχιστον συζύγους. Ο Γουόρεν αποφασίζει ποιες. Ο ίδιος έχει μόλις 64. Είναι σιγουρο πως και αυτές θα κατοικήσουν στο ανυψωθησόμενο Ελ Ντοραντο. Αρκει να είναι ευγενικες, πειθήνιες και να ντύνονται σεμνά. Έχουν δικά τους σχολεία, θεσμούς κλπ όπου διδασκονται τα παραπάνω παιδιόθεν.Σήμερα εκεί είναι η έκτη γενιά.Προστατευμένη από την κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία.

Ο Ρουλοχ, επρόκειτο να αναστηθεί. Κάτι όμως απρόσμενο συνεβη και πέθανε σε μεγάλη ηλικία. Η πιστη επ’ ολίγον κλονίστηκε . Ώσπου απεκαλυφθη ότι ο γιος του Ρουλοχ ο Γουόρεν ηταν η μεταμόρφωση του Ρουλοχ. Η φυλάκιση του τον μετέτρεψε σε Αγιο μάρτυρα της πίστης.

•Γιατί τον φυλάκισαν; γιατί μεταξύ των δεκάδων συζύγων σε ιερά κλίνη εντός του ναού διακόρευσε και δυο τρία δωδεκάχρονα.

Παρά ταύτα οι πιστοί ακολουθούν. Αναμένουν την ανύψωση.

•Δεν μπορώ να κρύψω το ποση εντύπωση μου προκάλεσε αυτη η ιστορία και σε πόσες γενικωτερες σκέψεις με οδήγησε για την ανίκητη δυναμη της ευπιστίας και των μύθων. Όλα αυτά δεν συνέβησαν στο μεσαίωνα. Συνέβησαν το 2008.

SHARE
RELATED POSTS
Η σχέση σου με το iPorta.gr: θαλπωρή και αγκαλιά, της Τζίνας Δαβιλά
.PNG
Παιχνίδι με την αλφάβητο από τον Γιώργο Αγέλαστο
Οι εμπαθείς, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.