Tuesday, Apr 30, 2024

Υγεία

Η ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει ριζικά τον καρκίνο στον προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Ο καρκίνος του προστάτη ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών, μέχρι πρόσφατα  θεωρούνταν ασθένεια ταμπού,

επειδή συσχετίζονταν με τη σεξουαλική ικανότητα του άνδρα.  Ωστόσο, πλέον έχουμε επιτύχει τη ριζική αντιμετώπισή του με ελάχιστα  επεμβατικές μεθόδους που δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του ασθενή.

Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε στη νέα εποχή της στερεοτακτικής ή ακτινοχειρουργικής. H ακρίβειά της έχει φτάσει σε επίπεδο χιλιοστών.

Αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του προστάτη αναίμακτα και αποτελεσματικά, διατηρώντας την ποιότητα ζωής του ασθενή. Το σημαντικό είναι ότι η ακτινοθεραπεία, αντιμετωπίζει πλέον με επιτυχία και ασθενείς υψηλού κινδύνου, με τοπικά προχωρημένη νόσο.  Τα ποσοστά επιτυχίας μας είναι εξίσου υψηλά με αυτά των χειρουργικών επεμβάσεων, ανεξάρτητα από το στάδιο, την ηλικία και την ανατομική ιδιαιτερότητα του ασθενή.

Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία του τοπικά εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι η νέα ανερχόμενη θεραπευτική μέθοδος. Προσφέρει υψηλή στόχευση και ακρίβεια, με ακτινοβόληση υψηλής δόσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου πέντε με επτά μέρες, αντί των 35 ημερών που απαιτούνται για την κλασσική ακτινοθεραπεία. Προσφέρει δε, εφάμιλλα αποτελέσματα, με χαμηλές και ελεγχόμενες παρενέργειες.

Νέα προοπτική θεραπείας στην τοπικά εντοπισμένη νόσο, προσφέρει η μερική (focal) ακτινοβόληση του προστάτη, η οποία έχει λιγότερες παρενέργειες

(ελαχιστοποιεί τα δυσουρικά συμπτώματα όπως το τσούξιμο, η συχνουρία κ.α)

Ο συνδυασμός κλασσικής ΑΚΘ και βραχυθεραπείας, δίνει σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένη νόσο ή υψηλού κινδύνου, τα υψηλότερα αποτελέσματα επιτυχίας κάθε άλλης μεμονωμένης θεραπείας, εφάμιλλα με ασθενών με χαμηλό κίνδυνο ή πρώιμου σταδίου.

Όταν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή  εμφανίσουν βιοχημική υποτροπή (δηλαδή αύξηση του PSA) τότε τους προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία ίασης  με την ριζική/κλασσική μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία.

Στόχος η υγιής σεξουαλική ζωή

Οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο του προστάτη αυξάνονται ραγδαία. Θέλουν όχι μόνο να «επιβιώσουν» αλλά να «ζήσουν».  Αν πριν ασθενήσουν είχαν μια υγιή σεξουαλική ζωή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να επανέλθει μετά τη θεραπεία τους.

Ο καρκίνος του προστάτη, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, η επιβίωση του ασθενούς στην πενταετία πλησιάζει το 100%. Το αισιόδοξο είναι ότι όλο και περισσότεροι άνδρες υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης, άρα και ριζικής αποθεραπείας του καρκίνου του προστάτη. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι απαραίτητες

γιατί ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Μετά τα πενήντα χρόνια τους οι άνδρες οφείλουν να επισκέπτονται προληπτικά μια φορά τον χρόνο τον ουρολόγο. Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας η οποία στο 70% των ασθενών, εντοπίζει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, οπότε το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλότατο. Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα, την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία και τη στοχευμένη βιοψία βοηθά  στη σταδιοποίηση της νόσου και στη λήψη ορθών θεραπευτικών αποφάσεων.

Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζουν στους ασθενείς μου τα καλύτερα αποτελέσματα με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατη νόσος. Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα έχουν εξαπλασιαστεί παγκοσμίως οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο.

Η ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα,

ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

SHARE
RELATED POSTS
Τα αφεψήματα κάνουν θαύματα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι ακτίνες στην ογκολογία ακριβείας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προστατεύστε τους πνεύμονές σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.