Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Η Αγιά Σοφιά, ο γνωστός Βερνάρδος ο Ερημίτης και μια πρόταση, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Μακρής

Ο Βερνάρδος ο Ερημίτης (Pagurus Bernhardus) ή ερημίτης κάβουρας, ζει σχεδόν σε όλη την υφήλιο.

Επειδή, αντίθετα με άλλους συγγενείς του, δεν έχει κάποια προστασία για την κοιλιά του, αναγκάζεται να κρύβεται σε όστρακα που έχουν κατασκευάσει άλλα μαλάκια ή γαστερόποδα και τα οποία, λόγω θανάτου των κατασκευαστών τους, προσφέρονται για στέγη τού Βερνάρδου.

Επίσης, όταν ο ερημίτης κάβουρας Βερνάρδος βρει ένα μεγαλύτερο κέλυφος, ακόμα και αν κατοικείται το διεκδικεί.

Το εντυπωσιακό είναι ότι συνήθως ο ερημίτης ζει μαζί με κάποια παράσιτα. Τέτοιο είναι η παρασιτική ανεμώνη (Calliactis Parasitica) που προσκολλάται στο κέλυφος παρέχοντας στον κάβουρα προστασία αφού οι 100 περίπου κεραίες της ανεμώνης λειτουργούν σαν κεντριά για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Οι ανεμώνες που μπορεί να συγκατοικήσουν φθάνουν τις 6 και συνήθως απαντώνται στα θερμά νερά.

Αντίθετα στα κρύα νερά ο ερημίτης κάβουρας συμβιώνει με ένα άλλο παράσιτο, την Hormathia Digitata.

Πηγή: 

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

10 Ιουλίου 2020

Πηγή:

Δεν θέλω και δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η (εκ νέου) πρόθεση της Τουρκικής Πολιτείας της μετατροπής ενός εμβληματικού, ιστορικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς σε τέμενος (τζαμί) ενός από τους κλάδους τού Ισλαμικού Δόγματος.
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τους λόγους που ώθησαν τον Τούρκο Πρόεδρο σε αυτή την απόφαση.
Δεν μπορώ να πω ότι θλίβομαι βαθιά ή ότι έχω θυμώσει διότι η ανθρώπινη ανοησία (εγχώρια και αλλοδαπή) σπάνια με εκπλήσσει πλέον.

Δεν μπορώ να προτείνω αντιδράσεις διότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου καθ’ ύλην αρμόδιο ούτε σε θέματα πίστης, ούτε σε ζητήματα ιστορίας, ούτε σε τομείς εξωτερικής πολιτικής.

Το μόνο που μπορώ να πω/γράψω είναι ότι τώρα ―όπως και κάθε χρόνο, στα τελευταία 200 χρόνια― η ενίσχυση τής γνώσης εαυτού (αυτογνωσία) και γνώσης τών αντιπάλων, η εμβάθυνση και διεύρυνση των συμμαχιών και η αποτελεσματική θωράκιση των κεκτημένων με τα πιο σύγχρονα μέσα καθώς και η δυνατότητα αποτροπής οποιασδήποτε απειλής είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία ζητούμενα.
Είναι όροι ύπαρξης της Ελλάδας.

Και δεν θα ήθελα να δω καμιά διαδήλωση γι’ αυτό το θέμα επειδή οποιαδήποτε διαδήλωση θα σήμαινε ότι διεκδικούμε κάτι από άλλους.
Ενώ αυτό που υποστηρίζω είναι η συνειδητή ανάληψη της ευθύνης για την προστασία, ενίσχυση και ευημερία τής πατρίδας μας  από τον καθένα και την καθεμιά, με κάθε μέσο.
Και κάτι ακόμα: κανένας δεν χρωστάει σε κανέναν την προκοπή, την ευημερία και την ασφάλεια. Αυτά τα κατακτά ο καθείς και η καθεμιά (άνθρωποι και χώρες) με σκέψη, κόπο, επιμονή, χρόνο, υπομονή και όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη.

Για όσο υπάρχουν κράτη, σύνορα και διαφορετικές γλώσσες.
Για όσο η Ειρήνη δεν θα είναι αυτονόητη και ο Πόλεμος θα αποτελεί καθημερινή απειλή.

Δηλαδή για πολλά χρόνια ακόμα.

H ΠΡΟΤΑΣΗ:

Άμεση ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας (Πανεπιστημιακής Σχολής) Ιατρικών Σπουδών, Βιοϊατρικής και Τεχνολογιών Υγείας στην Κω, κοντά στο Ασκληπιείο*.
Με πρόσκληση Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για τη στελέχωσή της.

Σαν ένα πρώτο βήμα για την αντιστροφή τού καταστροφικού για τον τόπο μας πρόσφατου Brain Drain**.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Τώνια Μοροπούλου: “Απέσυρα την υποψηφιότητά μου για λόγους ευθιξίας. Κανείς δεν θα σπιλώσει το όνομά μου”
Γιάννης Μανιάς: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για την περαιτέρω αναβάθμιση του Δήμου μας”
Μια  «διαφορετική» απόφαση. Η επιμέλεια στον πατέρα, της Μαρίνας Μπράβου- Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.