Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Η ήττα των Μουσουλμάνων και η δηλητηριασμένη χαρά του κ.Ερντογάν, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

“Δεν υπάρχει τίποτα τόσο κατεστραμμένο στον κόσμο που να μην μπορεί να διορθωθεί από το χέρι του Παντοδύναμου Θεού. Σας προτρέπω να το θυμάστε γιατί χωρίς αυτή τη βεβαιότητα θα ήμασταν όλοι τρελοί”

Ηρακλής Πουαρό από το βιβλίο της Αγκάθα Κρίστυ “Appointment with death”

Αντιμετωπίζοντας με στωικότητα την αλαζονική  συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, δεν μετριάζεται ο θυμός και η αδικία του ένθεου Χριστιανού ή απλώς του πολιτισμικού παρατηρητή ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με έντονα στοιχεία θρησκευτικού συναισθήματος. Όμως η ανάγνωση, η λοξή ματιά, μια ανάποδη ίσως οπτική του γεγονότος  μάς αποκαλύψει τα βαθύτερα συναισθήματα του Ερντογάν και τη βεβαιότητα ότι η θρησκευτική- πολιτιστική βεβήλωση της Εκκλησιάς της Αγίας Σοφίας είναι απλά η αρχή της πτώσης του Τούρκου Προέδρου.

Με δεδομένο ότι ο ιδιότυπα διπλωμάτης πολιτικός, που χτίζει φιλίες με πρόσωπα και όχι με χώρες, ώστε να βρίσκει συμμαχίες με άτομα που στερούνται δημοκρατικότητας, ο κ. Εντογάν είναι αντιπαθής στον πυρήνα των καλλιεργημένων Τούρκων που διαφωνούν μεταξύ άλλων και με την πρόσφατη ενέργεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας του Θεού σε “Μεγάλο Τζαμί Αγία Σοφία”, είναι αντιπαθής στη νεολαία, είναι αντιπαθής και στους δημοσιογράφους που φυλακίζει (θυμίζω την περίπτωση της συγγραφέως και δημοσιογράφου Ασλί Ερντογάν που φυλακίστηκε τέσσερις μήνες στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βιβλίων της στην Τουρκία και ζει αυτοεξόριστη στη Γερμανία). Συνεπώς, το δυναμικό του Ερντογάν είναι οι τσοπάνηδες, οι αγρότες μουσουλμάνοι, οι παραγκωνισμένοι από την Τουρκία που επιθυμεί να εκδημοκρατισθεί, να γίνει περισσότερο κοσμική, να είναι περισσότερο διαδραστική κοινωνικά, πολιτιστικά, επιστημονικά.  Στους αμόρφωτους οπαδούς του που αναζητούσαν μαντρί για ασφαλείας, έναν ηγέτη που θα τους έδινε αξία, είναι πολύ έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα, που αγγίζει τα όρια του ιερού πολέμου, που σύμφωνα με τον Αλλάχ, όποιος θυσιαστεί στο όνομα του ισλαμικού θεού, θα πάει στον παράδεισο, δίπλα στον Αλλάχ και θα έχει και 72 γυναίκες.

Τι σχέση έχει αυτό με την Αγία Σοφία μας; Είτε την αντιλαμβανόμαστε ως Ιερό Θρησκευτικό χώρο και Σύμβολο, είτε ως μνημείο μοναδικής θρησκευτικής Τέχνης, αγιογραφίας, ψηφιδωτών και ναοδομίας, είτε και τα δυο μαζί. Όταν κάποιος καταδέχεται να υμνήσει το θεό του με πρωτοστατούντα τον Πρόεδρο της χώρας του σε αλλόθρησκο θρησκευτικό χώρο, έχει ήδη υποστεί μια αβάσταχτη ήττα. Η πρώτη εικόνα μπορεί να είναι καταπάτηση-ασέβεια-βεβήλωση για τον πλανήτη. Η δεύτερη, ωριμότερη, ψυχραιμότερη καταδεικνύει τόσο την αδυναμία, όσο και τον φόβο της κινούμενης άμμου κάτω από τα πόδια του κ. Ερντογάν. Και βαθιά ασυνέπεια. Ποιος πιστός  Χριστιανός, Βουδιστής, Ινδουϊστής… θα καταδεχτεί να προσευχηθεί σε τζαμί; Κανείς. Ο μελετητής της Θρησκειολογίας γνωρίζει ότι οι φανατικότεροι μιας θρησκείας είναι οι Ισλαμιστές που στηρίζουν την πίστη τους στον φόβο και τις μεταθανάτιες απολαβές. Στο τέλος του άρθρου παρατίθενται χωρία του Κορανίου που αξίζει να μελετηθούν. 

Οι μουσουλμάνοι που προσευχήθηκαν με τον Ταγίπ Ερντογάν στοιχηματίζω ότι το μυαλό τους δεν εξέλαβε παρά αυτό που έβλεπαν να γίνεται. Όμως ο πανέξυπνος κ. Ερντογάν ξέρει ότι έχει ήδη αρχίσει να μετρά η αντίστροφη μέτρηση. 

Χθες τα ΜΜΕ μίλησαν για οργή και θλίψη του Ελληνορθόδοξου κόσμου και των ανθρώπων του Πολιτισμού και της Τέχνης. Μίλησαν για το σόου του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου επί γης, που αναβίωνε σε ένα κάποιο βαθμό την ικανοποίηση ότι είναι ισχυρός, παντοδύναμος, σεβάσμιος στη χώρα του.

Προσωπικά, είδα άλλον έναν ακόμη αλαζόνα που όπως όλοι οι αλαζόνες διέπραξε ύβρι και η νέμεσις και η τίσις τον περιμένουν. Και, προς Θεού, δεν εννοώ ακριβώς τη Θεία Νέμεσι, την τιμωρία και αποκατάσταση του θρησκευτικού συναισθήματος. Εννοώ την κοινωνική και πολιτική εκδίκηση και τιμωρία του που θα ολοκληρώσουν τη συντριβή του.

Η ανθρωπότητα έχει γνωρίσει θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες που αγαπήθηκαν, δοξάσθηκαν, άφησαν αποτύπωμα θετικού προσήμου. Ο κ.Ερντογάν είχε ευκαιρίες για να εξυγιανθεί πολιτικά και προσωπικά. Οι αδύναμοι όμως δεν μπορούν να κοντράρουν τον εαυτό τους. Τον ακολουθούν μέχρι τελικής πτώσης. Το μόνο που απομένει στον Τούρκο πρόεδρο για την επιβολή του εαυτού του στη χώρα του είναι η δικτατορία, η φανερή δικτατορία.  Και η κήρυξη του ιερού πολέμου. Θα του βγει; Αμφιβάλλω. Σε μια τέτοια εκδοχή ο Χριστιανικός κόσμος, τα Κράτη της Ορθοδοξίας πρωτίστως, εκτιμώ ότι θα συσπειρωθούν. Διότι ανώτερη από οποιαδήποτε πολιτική εξουσία, είναι το θρησκευτικό συναίσθημα. Υπάρχει ακόμη χρόνος επίσημης Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης  σε οικουμενικό επίπεδο με αποδέκτη την Αμερική και τον κ.Τράμπ. Να θυμίσω  ότι ο πλανητάρχης Τραμπ χωρίς καν να είναι ένθεος, περιφρόνησε  προ διμήνου τους κυβερνήτες πολιτειών των ΗΠΑ που εναντιώνονταν στο άνοιγμα των χώρων θρησκευτικής λατρείας υποστηρίζοντας τους πιστούς. Άγγιξε το θρησκευτικό συναίσθημα των Αμερικανών απέχοντας ο ίδιος από οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικής λατρείας. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσεύχεται και με μικρόφωνο. Όμως αυτό δεν αρκεί για την μακροημέρευσή του.

ΥΓ: Ακολουθούν εδάφια του Κορανίου που αξίζουν αξιολόγησης:

 “Και να πολεμάτε για χάρη του Αλλάχ όσους σας πολεμούν, αλλά μην ξεπερνάτε τα όρια, γιατί ο Αλλάχ δεν αγαπά τους παραβάτες” (Κοράνιο, 2:190). “Φονεύετέ τους όπου τους βρίσκετε και διώχτε τους, από κει που σας έδιωξαν. Η καταδίωξη στην ειδωλολατρία είναι χειρότερα απ’ το φόνο. Και να μην τους πολεμάτε δίπλα στο απαράβατο Τέμενος, εκτός αν αυτοί πρώτοι σας πολεμήσουν εκεί. Αν όμως σας πολεμήσουν, σκοτώστε τους. Τέτοια είναι η τιμωρία των άπιστων” (Κοράνιο, 2:191). “Αν όμως σταματήσουν, τότε βέβαια, ο Αλλάχ είναι Πολυεπιεικής, Πολυεύσπλαχνος” (Κοράνιο, 2:192). “Πολεμάτε τους ώσπου να μην σας καταδιώξουν στην ειδωλολατρία και να υπερισχύσει η Πίστη στον Αλλάχ. Αν όμως σταματήσουν τη δράση τους, τότε να μην κάνετε πόλεμο παρά ενάντια στους άδικους” (Κοράνιο, 2:193)

“Και όταν οι απαγορευμένοι μήνες έχουν περάσει, τότε (πολεμάτε και) σκοτώνετε τους ειδωλολάτρες οπουδήποτε κι αν τους βρείτε, και συλλάβετέ τους και πολιορκείστε τους και στήστε τους παγίδες με κάθε (πολεμικό) στρατήγημα. Αν όμως μετανιώσουν και διατηρήσουν την τακτική προσευχή κι εφαρμόσουν (τακτική) ελεημοσύνη, τότε αφήστε τους ελεύθερους. Γιατί ο Αλλάχ είναι Πολυεύσπλαχνος, Πολυεπιεικής” (Κοράνιο, 9:5).

25 Ιουλίου 2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δυσαρέσκεια από τον Θωμά Σωτρίλλη : «Οι εκλογές η αξιοπρέπεια και η ηθική των υποψηφίων»
Η επιστροφή, του Γιώργου Χατζηδιάκου
El preso número nueve (Ο φυλακισμένος με τον αριθμό εννέα), του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.