Ανοιχτή πόρτα

Ηλιαχτίδες, Πεταλούδες και Ελπίδα, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Down

Η Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 ήταν συννεφιασμένη.

Η Κυψέλη και μεγάλα κομμάτια του κέντρου της Αθήνας είναι συννεφιασμένα εδώ και πολλά χρόνια, ό,τι καιρό κι αν κάνει.

***

Η Κυριακή 18 Μαρτίου όμως, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, στην οδό Λευκωσίας είχε γεμίσει Ηλιαχτίδες, Πεταλούδες και Ελπίδα.

Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα αποφάσισε να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (21 Μαρτίου) με συνεισφορά στα κοινά.

Ανέλαβε να εξωραΐσει την Πλατεία του Αγίου Ανδρέα, Λευκωσίας 40 στην Αθήνα.

Η πλατεία αυτή είναι ένας ιερός και ιστορικός τόπος καθώς εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η οποία κτίστηκε από την Αγία Φιλοθέη τον 16ον αιώνα και υπήρξε και ο τόπος του μαρτυρίου της.

Ανακαίνισαν την πλατεία, έβαλαν έναν όμορφο φανοστάτη και διόρθωσαν ασχήμιες και χαλάσματα στον γύρω χώρο. Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 11:00 π.μ., παιδιά και μέλη του σωματείου φύτεψαν θάμνους και λουλούδια στο μικρό πάρκο της πλατείας.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία του Αγίου Ανδρέα, οργανώθηκε μια γιορτή. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός γλυπτού από ξύλο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σπυρίδωνας Ντασιώτης και το οποίο η Ηλιαχτίδα δώρισε στον Δήμο Αθηναίων. Στη συνέχεια, ο πολύς κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, κι εγώ μαζί, χαρήκαμε τη μουσική από το μουσικό συγκρότημα ENCARDIA (μουσική και τραγούδια από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας). Μερικοί χόρεψαν.

***

Όπως είπα στην αρχή, ήταν μια συννεφιασμένη Κυριακή. Κοντά στις 11 άρχισε κι ένα ψιλόβροχο.

Υπήρχαν τέντες και ομπρέλες αλλά εγώ δεχόμουν τις ψιχάλες με μια αλεξίβροχη χαρά.

Υπήρχαν γύρω μου τόσες Ηλιαχτίδες, τόσες Πεταλούδες, τόση Ελπίδα.

Ο φίλος Σπύρος Ντασιώτης μου εξήγησε ότι η Πεταλούδα είναι το σύμβολο για τα παιδιά με Σύνδρομο Down. Γι’ αυτό και την έβαλε κορυφαία στο γλυπτό του.

Δεν θέλω εδώ να μιλήσω γι’ αυτό το γλυπτό. Είναι άλλου γραφτού περιεχόμενο αυτό. Μόνο ότι μου άρεσε θα πω κι αυτό φτάνει για τώρα.

Όταν βγήκε το πανί που κάλυπτε το γλυπτό του και έγιναν τα αποκαλυπτήρια, η ρόδα του ποδηλάτου, που ακουμπάει στο ξυλόγλυπτο χέρι και που σ’ αυτήν στηρίζεται η μεγάλη πεταλούδα, άρχισε να γυρίζει.

Έπεφταν ψιχάλες πάνω μου και στο πρόσωπό μου κι έτσι δεν μπορούσε κανείς, αν με κοιτούσε από πιο κοντά, να με κατηγορήσει για υπερβολική συγκίνηση.

***

Έχω γράψει με πολλές αφορμές πόσο αγαπάω την Αθήνα, την Κυψέλη και το πολύπαθο κέντρο της.

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 ένιωσα χαρά που είχα πολύ καιρό να νιώσω.

Έβλεπα χαρούμενα πρόσωπα γύρω μου, παιδιών και μεγάλων, σε μια γειτονιά που κάποτε ήταν αρχόντισσα. Έβλεπα και την «αρχοντιά» που μπορεί να φωτίζει ―παρόλη τη συννεφιά― μια γειτονιά όταν τη χαϊδεύουν Ηλιαχτίδες, Πεταλούδες και η Ελπίδα.

Έβλεπα με αισιοδοξία και την ανθρωπιά να κερδίζει τόπο σε μια πόλη τυραννισμένη από την άλογη έχθρα και την κακομεταχείριση μερικών αστόχαστων.

 

21 Μαρτίου 2018
Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

FOTOS:

  1. Αφίσα πρόσκλησης για 18 Μαρτίου 2018
  2. Το γλυπτό «ΑΝΟΔΟΣ» του Σπυρίδωνα Ντασιώτη είναι η εικόνα του άρθρου.

Ο Σύλλογος «Ηλιαχτίδα»

Ο Σύλλογος «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Μιχάλη Δ. Αντωνόπουλου, διακεκριμένου δικηγόρου και αφοσιωμένου πατέρα, και της συζύγου του κ. Ιόλης Αντωνοπούλου, με τη συμπαράσταση κι άλλων γονέων και φίλων ατόμων, με Σύνδρομο Down.

Είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικό, που έχει σαν σκοπό να βοηθάει άτομα με Σύνδρομο Down και τις οικογένειές τους.

Εκτός από την πληροφόρηση και την ενίσχυση των οικογενειών, ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο της κοινωνίας με το Σύνδρομο Down. Όπως λένε τα μέλη του συλλόγου: «Οι ημέρες της άγνοιας, της λανθασμένης πληροφόρησης και του φόβου για τα παιδιά με Σύνδρομο Down έχουν τελειώσει».

Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Στυλιανού Αντωναράκη και τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν αυτή την Διακήρυξη που ορίζει την 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

Ο συμβολισμός

Η ημερομηνία της 21ης Μαρτίου επελέγη για τον συμβολισμό που φέρει καθώς τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επί πλέον χρωμόσωμα (τρία σύνολον) στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων και ο επίσημος επιστημονικός όρος του συνδρόμου είναι Τρισωμία 21. (21/3)

Την ημέρα αυτή γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με τον σκοπό να πληροφορηθεί, να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη σε θέματα που αφορούν το σύνδρομο Down. Στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων.

Περισσότερα για την Ηλιαχτίδα, εδώ

Κωστής Μακρής

Kostis A. Makris

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο δικός μας Τζορτζ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Ένας αθώος δικομματισμός, του Γιώργου Πίτσου
“Οικεία πυρά”! (Friendly fire), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.