Υγεία

Γιατί νυστάζω μετά το φαγητό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Γιατί  μόλις γευματίσουμε νιώθουμε τα βλέφαρα να βαραίνουν και αισθανόμαστε έντονη την ανάγκη να πάρουμε έναν σύντομο υπνάκο; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεπιθύμητη μεταγευματική υπνηλία;

Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τότε το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει απότομα και στη συνέχεια πέφτει ραγδαία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ξαφνική κόπωση και υπνηλία. Κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και η σεροτονίνη η «ορμόνη της ευτυχίας», καθώς πολλές τροφές εκτοξεύουν την παραγωγή της. H σεροτονίνη επηρεάζει όχι μόνο τη διάθεσή μας αλλά  και τους κύκλους του ύπνου μας: τα αυξημένα επίπεδά της μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Την σεροτονίνη αυξάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εμπλέκεται στην παραγωγή της. Τέτοια τρόφιμα  είναι το τυρί, τα αυγά, η γαλοπούλα και το τόφου. 

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει την ανάπαυση μετά το γεύμα.  Αντί όμως να παραλείπουμε γεύματα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας- κάτι που αποδεδειγμένα κάνει κακό στον μεταβολισμό και την υγεία μας-  μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών οι οποίες σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπρόσθετα, καλό είναι να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα, οπότε δεν «υπερφορτώνεται» το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα ν’ αποφεύγουμε κόπωση και υπνηλία.

 

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος

SHARE
RELATED POSTS
Απολαμβάνω την πισίνα με κανόνες!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καταπολεμήστε την αϋπνία με φυσικό τρόπο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η σωστή αναπνοή είναι υγεία!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.