Το σχόλιο της ημέρας

Επιχειρησιακή ευθύνη, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Το πρώτο συμπέρασμα έχει ήδη προκύψει. Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να έχουν το γενικό πρόσταγμα στις φυσικές καταστροφές. Απλά και καθαρά. Είναι μορφή «πολέμου» σε καιρό ειρήνης. Γιατί; δεν είναι θεωρητική άσκηση

•γιατί μέσα σε 30 ωρες έστησαν γέφυρα και αποκαθιστούν την οδική επικοινωνία στο Νότιο Πλιο

•γιατί στρατιωτικά ελικόπτερα εξασφαλίζουν την τροφοδοσία χωριών που έχασαν τις προσβάσεις

•γιατί όπως είπε ευγνώμων κάτοικος όταν η πυροσβεστική δεν μπορούσε, εύλογα δεν μπορούσε, 7 ΟΫΚάδες βούτηξαν στα νερά με στολές, και απεγκλώβισαν από σπίτι 32 άτομα. Όσοι έχουμε υπηρετήσει στο ΠΝ ξέρουμε τι θα πει εκπαίδευση ΟΫΚ. Μια από τις χιλιάδες διασώσεις.

•γιατί έχουν πειθαρχία, εκπαίδευση και εξοπλισμό στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα και παρουσία σε όλη τη χώρα. Γιατί έχουν το απαιτούμενο ηθικό.

•γιατί μπορούν να κατευθύνουν και να συντονίσουν τους χιλιάδες εθελοντές

•γιατί άνευ αυτών θα αντιμετωπίζαμε σήμερα δραματικές συνέπειες. Όπου δεν ενεπλάκησαν έγκαιρα το βλέπουμε ήδη.

Αυτό δεν σημαίνει υποτίμηση των λοιπών δυνάμεων. Κάθε άλλο. Η μπαγκέτα της ορχήστρας θα αναδείξει τις μεγάλες αρετές τους. Της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ κ.λπ. Έχουν προσφέρει πάρα πολλά αλλά δεν μπορούν να το βγάλουν όλο πέρα.

•γιατί ο πολίτης έχει πληρώσει άπειρα δις για τις ένοπλες δυνάμεις και πρέπει να αισθανθεί από όλη αυτή την αφαίμαξη ένα απτό όφελος

•Το να γίνει πράξη το παραπάνω δεν είναι καθόλου απλό οργανωτικά αλλά και πολιτικά. Είναι σύνθετο εγχείρημα. Θεσμικά καθίσταται καίρια η σύνθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η επάρκεια του Γενικού Επιτελείου. Κανένα από τα δυο δεν είναι αυτονόητο.

Είναι αρκετά τα συμπεράσματα μετά από το δύσκολο αυτό καλοκαίρι. Σε κάθε επίπεδο του μηχανισμού. Ιδίως στην αυτοδιοίκηση. Το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η στείρα αοριστολογία. Χρειάζεται συγκεκριμένος, οργανωμένος λόγος.

SHARE
RELATED POSTS
a8eb9ded203083995cc7fd3de5227ed4_XL.jpg
1-5-2017: Σχολιασμοί επί θύραις [iPorta.gr]
Καθολικός εμβολιασμός, υποχρεωτικότητα και κρατική ευθύνη, του Πάνου Μπιτσαξή
17554450_10155119714123486_4064434241236161603_n.jpg
30-3-2017: Σχολιασμοί επί θύραις [iPorta.gr]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.