Ανοιχτή πόρτα

Επιτελικό κράτος … σκόρπιες εικόνες στα λασπόνερα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Απόγευμα Κυριακής. Παρακολουθώ και έχω σαλταρει τις απευθείας συνδέσεις του Open. Εικόνα πρώτη. Έφηβοι πλατσουρίζουνε στο χωριό, μέχρι το λαιμό , στα βρωμονερα για να δώσουν το σακουλάκι με το «φάρμακο» σε γιαγιά εγκλωβισμένη στο σπίτι της. Η αποκοτιά της ελπιδοφόρας σκληροτράχηλης νιότης. Η χαρά της μάχιμης προσφοράς. Αύριο θα είναι υπευθυνοι πολιτες. Μετά η Παγώνη με τα μη της επιστημης. Προς Θεού όχι. Μολύνσεις , αρρώστιες, κουνουπια, σκουπίδια χημικά, λύματα. Το χάος. Το ένστικτο του γονιού εξεγείρεται μέσα μου. Δεν υπάρχει κάποιος να τους πει να μη βουτάνε χωρις προφύλαξη; Παιδιά είναι. Τι κάνουν όλοι αυτοί οι μαντραχαλοι που τους καμαρώνουν. Λίγο μυαλό δεν έχουν; Τι ψάχνω. Να’ναι καλά τα παιδάκια αυτο μόνο.

•Εικονα δεύτερη. Ο υφυπουργός κ.τάδε. Τι θα γίνει με τα νεκρά ζώα κ.Υφυπουργε είναι υγειονομική βομβα πλέουν στα στάσιμα νερά. Είναι αρμόδια η Περιφέρεια όχι εμείς. Δώσαμε οδηγιες στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών. Ο ΕΛΓΑ θα πάρει τις δηλώσεις. Το Υπουργείο θα κάνει τις αντιπαραβολες. Το υπουργείο Υγειας θα κάνει δειγματοληψίες των νερών. Το υπουργείο Οικονομικών τις αποζημιώσεις. Λαμβανουμε μεριμνα να γίνουν όλα γρήγορα. Ποτε; όταν υποχωρήσουν τα ύδατα. Τώρα δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Δεν τον ρώτησαν για σκουπίδια και λύματα. Κάποιος άλλος θάναι αρμόδιος. Μάλλον ο Δήμος. Αυτός είναι επι της γεωργίας τι δουλειά έχει με αυτα.

•Εικόνα τριτη. Εθελοντρια. Φωνάζει. Είναι δίπλα μας ένα πλημμυρισμένο ποιμνιοστάσιο με 370 νεκρά πρόβατα. Τους λενε να τα φορτώσουν με τα χέρια αλλά δεν μπορούν οι άνθρωποι πώς να το κάνουν με τα χέρια μέσα στα λασπόνερα. Μερικοί ανησυχούν γιατί αν δεν τα μετρήσει ο ΕΛΓΑ δεν θα αποζημιωθούν. Μα ο Υφυπουργός το δήλωσε. Δεν χρειάζεται να έρθουν λέει η δημοσιογράφος. Εντάξει αυτό αλλά στο άλλο είναι η περιφέρεια. Μόνη λύση η απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες. Κατεπειγόντως. Αν δεχτεί κάποιος ιδιώτης να το κάνει.

Ποια περιφέρεια και με τι μηχανισμούς; Παρε το αυγο και κούρεφτο.

•Εικόνα τεταρτη. Αγρότης σε τρακτέρ. Τι θέλετε να ρωτήσουμε τον Υφυπουργο ρωτάει η ρεπόρτερ. Υφυπουργός; δεν ξέρω καν ποιος είναι απαντά. Κάθε λίγο αλλάζουν.

•Ποιος συντονίζει τους συναρμόδιους; Κατα νομον μόνο ο πρωθυπουργος. Το σύστημα μας είναι πρωθυπουργοκεντρικο και δεν αλλάζει. Αυτό πρέπει να καλύψει το επιτελικο κράτος. Γιατί προφανως δεν προλαβαίνει ο πρωθυπουργός. Δεν το ξέρει ούτε αυτό ούτε άλλα χίλια. Αν το μάθει θα είναι ήδη αργά για δάκρυα. Και αυτό δεν μπορεί παρα να είναι στο Μαξίμου. Και όταν λεω συντονισμό εννοώ να σηκώνεται το τηλ. και κάποιος να λέει καν’το τώρα όχι σε μια ώρα τώρα και όσοι τον ακούν όποιοι και αν είναι , να ξέρουν ότι αυτό είναι τέλος. Εντολή Πρωθυπουργου. Κι αυτός ο κάποιος , είτε είναι υπουργός είτε με οποιοδήποτε τίτλο, να ηγείται επιτελείων με εξαιρετικές αναλυτικές ικανοτητες και με ικανότητες ταχείας εκτίμησης και απόφασης και να ενεργει στο όνομα του πρωθυπουργού όταν δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος. Δεν είναι κάτι μαγικο το επιτελικο κράτος. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές. Βέβαια δεν είναι μόνο για τις έκτακτες καταστάσεις. Είναι για πολλά. Απλως στις έκτακτες το έλλειμμα του είναι καταλυτικής σημασίας.

•Αν πρέπει σε κάτι να λογοδοτήσει πολιτικά ο Μητσοτακης είναι ότι πήγε να το κάνει και στη πρώτη στραβή έκανε πίσω.Την ουρά στα σκέλια. Εγκατέλειψε και τον όρο. Τι περίμενε; να αλλάξει η τυχη; καλό θα’ταν αλλά τα λάθη εκδικούνται. Γι ‘ αυτό τον βλέπετε να τρέχει ο ίδιος σαν τη σβούρα.

•Επιμένω σχολαστικά. Όποιος πυροβολεί την ιδέα του επιτελικού κράτους δεν ξέρει τι είναι και πώς λειτουργεί το κράτος. Είναι ακατάλληλος να κυβερνήσει. Όποιος ζητάει να βελτιωθεί τότε ναι υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Το επιτελικο κρατος είναι ζητούμενο. Άμεσο μάλιστα όπως φαίνεται.

•Εκτος αν ο Ανδρουλακης, η Αχτσιόγλου και εσχάτως ο Κασσελακης πιστεύουν πως είναι οι Άτλαντες που κουβαλούν στους ώμους τον Ουρανό. Ή αν στερξουν να μας πουν κάποια καλύτερη ιδέα. Ευπρόσδεκτη. Ας αφήσουν το επιτελικο κράτος έξω από την πολεμική. Γιατί όπως φαίνεται προσωρας καταργηθηκε. Δεν υπάρχει. Αυτό είναι το προβλημα. Η κριτική τους έπιασε τόπο.

SHARE
RELATED POSTS
La mer Charles Trenet
A Total and Unmitigated Defeat of America! – Η Απόλυτη και Αμετρίαστη Ήττα της Αμερικής!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Κάθε Δάσκαλος είναι ερωτευμένος με τους Ιούδες του, του Κώστα Γεωργουσόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.