Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης: «Η Ελλάδα είναι ετοιμοπόλεμη απέναντι σε κάθε απειλή»

Spread the love

Ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης τοποθετείται σε θέματα που αφορούν την στρατιωτική-πολιτική-αμυντική επικαιρότητα της Ελλάδας:

«Ως στρατιωτικός και αναλυτής των δεδομένων, βλέπω πως η Τουρκία έχει καταφέρει να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή στρατιωτική δύναμη. Λυπούμαι που θα το πω, αλλά, όταν εμείς βλέπουμε πως διαχειρίστηκαν οι πολιτικοί τα ζητήματα άμυνας και τώρα βρίσκονται στην φυλακή, εκείνος έχτιζε πολεμικές βιομηχανίες παρά τη φτώχεια της χώρας του. Έχει επενδύσει εκατομμύρια στην πολεμική βιομηχανία του και αποτελεί σήμερα μια ισχυρή δύναμη που παράγει οπλικά συστήματα και μπορεί να βασιστεί στην δύναμη του. Επίσης έχει διεισδύσει στην Συρία και έχει καταφέρει να αποτελεί παράγοντας ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις Ρωσία και Η.Π.Α. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς βρίσκεται σε φάση κατάκτησης εδαφών. Αναλύοντας προσεκτικά και μη υποτιμώντας τον αντίπαλο, λέω πως εκ των πραγμάτων ο Ερντογάν προσπαθεί να πετύχει πολλά, στοχεύει στις πετρελαιοπηγές στην Συρία, λέει ψέματα πως πολεμά τους αντάρτες του isis – συνεργάζεται κανονικά μαζί τους – καθώς το πρόβλημα του είναι οι Κούρδοι και τους Κούρδους χτυπάει. Οι Κούρδοι και σκληροί, είναι και δυνατοί και έχουν δίκιο. Όμως ο Ερντογάν μπορεί και απειλεί. Όπως κάνει και με μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τώρα ζούμε υπό την απειλή του cazus belli. Πάντα η Τουρκία ήταν απειλή. Πάντα είχαμε αυτό το πρόβλημα και πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Οι πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν να το προσπαθούν σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και εμείς οι στρατιωτικοί πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι και είμαστε. Η πολεμική μας μηχανή, μπορεί να την άγγιξε η κρίση, αλλά δεν την επηρέασε από πλευράς ικανότητας και δυνατότητας. Έχουμε ισχύ και ικανότητα να αμυνθούμε. Εν κατακλείδι, δεν είναι τρελός ο Ερντογάν, κάνει πολλά για εσωτερική κατανάλωση καθώς έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα, όμως έχει καταφέρει να γίνει υπερδύναμη – παράνομα πανίσχυρος με όσα κάνει μετά από εκείνο το πραξικόπημα – όμως εμείς πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το τι μπορεί να κάνει και ειδικά μετά από όσα βλέπουμε να κάνει ανεξέλεγκτα στην Συρία. Είναι κρίσιμα τα πράγματα. Έχει μπει προκλητικά σε χώρους μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Είναι ικανός για όλα. Οπότε και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε.»

«Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ»

Γιατί βάλλουν όλοι ξαφνικά εναντίον της Ελλάδας; Είναι ένα ερώτημα αν αναλογιστεί κάποιος τις προκλήσεις που παράλληλα με τις Τουρκικές, έρχονται από τα βόρεια σύνορα μας. Σχολιάζοντας ο Στρατηγός Παραγιουδάκης θα παρατηρήσει, ότι «Δεν έχω διαμορφώσει την εντύπωση πως όλοι βάλουν κατά της Ελλάδας. Και αυτό γιατί πέρα από όσα συμβαίνουν με Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ. και Τουρκία, τα κράτη αυτά ξέρουν, πως η Ελλάδα δεν είναι ένας στόχος εύκολος που μπορούν να τα βάζουν στρατιωτικά ή πολιτικά. Πράγματι διαδραματίζονται πολλά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα οποία όμως έχουν ένα ιστορικό πίσω τους, δεν είναι γεγονότα αποκομμένα από ένα ιστορικό παρελθόν.»

Ειδικότερα για την Αλβανία ο κ. Παραγιουδάκης, δήλωσε, ότι «Έχουμε ζητήματα με την Αλβανία, που εξαρτώνται από τον πρωθυπουργό τους τον Ράμα που τώρα βάζει μπροστά διάφορα θέματα. Όμως υπάρχουν πρώην πρωθυπουργοί που έχουν πολλές φορές δηλώσει κατά το παρελθόν πως η Ελλάδα ήταν εκείνη που ανοίγοντας τις θύρες της, όταν κατέρρευσε το ανατολικό μπλοκ και μπήκαν οι πένητες αλβανοί, και ουσιαστικά στάθηκε οικονομικά η γειτονική χώρα χάριν της δικής μας χώρας. Αναγνώριζαν οι προηγούμενοι Αλβανοί Πρωθυπουργοί την συνεισφορά της χώρας μας και είχαμε καλές σχέσεις. Τώρα εμφανίστηκε ο Ράμα και το ερώτημα είναι γιατί ξαφνικά αρχίζει και βάλει κατά της Ελλάδας. Δεν είναι ξαφνική αυτή η στάση. Έχει πίσω του τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν, ο οποίος τον κατευθύνει πολιτικά κατά της Ελλάδας και σε ενέργειες όπως οι προκλητικές κινήσεις στην Χιμάρα. Αλλά αυτά η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει να φοβάται τίποτα. Θέλει δεν θέλει ο Ράμα θα σταματήσει γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να μαζευτεί και να υποχωρήσει.»

Αναφορικά δε με την προκλητική στάση του Ζόραν Ζαεφ από τα Σκόπια, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι  «Για τα Σκόπια καθένας μας έχει την άποψη του ως προς την συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ θεωρώ πως είναι ειδικών διπλωματών και πολιτικών να συνάπτουν τις όποιες συμφωνίες. Δεν θα μπω στην διαδικασία να κρίνω, γιατί υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και οι διπλωμάτες, που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και ανάλογα κρίνουν πως να πράξουν. Σίγουρα δεν έπρεπε να μείνει έτσι αυτή η εκκρεμότητα για πολλούς λόγους. Εγώ έζησα από κοντά όταν υπηρετούσα στα σύνορα της βόρειας Ελλάδας, ότι υπήρχε συνεχή ροή Ελλήνων προς τα Σκόπια, οι οποίοι μάλιστα για να περάσουν τα σύνορα υπέγραφαν πως έμπαιναν στην χώρα «Μακεδονία» όπου έβρισκαν πιο φθηνά προϊόντα. Και μπορεί όλοι να κρίνουμε πως δεν ήταν σωστό, όμως η χώρα μας ήταν σε οικονομική κατάρρευση και οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα και έψαχναν τα πιο φθηνά προϊόντα για να ζήσουν. Υπήρχαν, δηλαδή, πολλοί λόγοι που θα έπρεπε να λυθεί το ζήτημα με τα Σκόπια πέρα της όποιας συμφωνίας τελικά έχει επιτευχθεί και αν μας αρέσει ή όχι. Τώρα έχουμε μια προκλητική στάση από τον Ζάεφ, ο οποίος ήταν περήφανος για αυτή την συμφωνία, δεν είχε δώσει δείγματα όπως η τωρινή του συμπεριφορά, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται ενώ γνωρίζει πως η Ελλάδα είναι το κλειδί για να μπει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ που αποτελεί τον διακαή του πόθο.  Αν δεν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του θα έλεγα έτσι όπως συμπεριφέρεται τώρα πως πρόκειται για ένα τρελό άνθρωπο. Ξέρει πως δεν μπορεί να παρεκκλίνει ούτε κατά το ελάχιστο από τα συμφωνηθέντα, ξέρει πως έχει εθνικές δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα. Ό,τι κάνει σήμερα, είναι δυνατόν να γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον του.  Δεν μπορεί να σταθεί σαν κράτος, δεν έχει να στηριχθεί σε κανένα άλλο κράτος από τα γειτονικά του παρά μόνο στην Ελλάδα και δεν έχει κανένα περιθώριο να παρεκκλίνει εναντίον της χώρας μας. Νομίζω πως το κάνει για να πείσει το εσωτερικό της χώρας του και βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες και δύσκολες διαδικασίες. Ακόμα όμως και αν το κάνει για εσωτερική κατανάλωση, νομίζω πως θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να μην προκαλεί, γιατί είναι σε βάρος του. Σε κάθε περίπτωση δεν αισθάνομαι πως υπάρχει απειλή ή πρέπει να φοβόμαστε κάτι σε επίπεδο στρατιωτικό από τα Σκόπια.»

rethemnosnews.gr

SHARE
RELATED POSTS
Xristos Magoutas
Κληρονομική διαδοχή: Από τη βασιλεία στην οικογενειοκρατία, του Χρήστου Μαγγούτα
TV: Ο κύριος Bachelor παρών και η κυρία Δάφνη Βαλέντε απούσα από τις “Ιστορίες Μόδας”, της Ωραιοζήλης (Τζίνας) Δαβιλά-Δαμασκηνού
Η Αστυνομία του Διαδικτύου και τα επικίνδυνα βίντεο, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.