Πόρτα στον Κόσμο

Επίσκοπος Περιστερίου Γρηγόριος: “Ο Ρωσικός εκκλησιαστικός επεκτατισμός είναι ένα σχίσμα προ των πυλών”

Spread the love

Οι Πατέρες της Εκκλησίας στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ. Χ., μοίρασαν την Οικουμένη στα πέντε παλαίφατα «Πατριαρχεία Πόλεων», της Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων. Στη δεύτερη χιλιετία, έχοντας προηγηθεί και το μεγάλο σχίσμα Ανατολής και Δύσης, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εκχωρεί Αυτοκέφαλα στο έδαφός του, ως απάντηση στο αίτημα των λαών για εκκλησιαστική αυτοδιάθεση. Η Παράδοση της Εκκλησίας θέλει τις δεκαπέντε Εκκλησίες που απαρτίζουν την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία να έχουν διακριτά όρια αλλά και σαφή ιεραποστολική εντολή εντός των εδαφικών τους ορίων.

Ωστόσο, στην αυγή του νέου έτους γίναμε μάρτυρες ενός εκκλησιολογικού «εγκλήματος»: της ίδρυσης Ρωσικής Εξαρχίας στα εδάφη του Χαλκηδόνιου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η πράξη αυτή εισπήδησης σε εδάφη άλλης Εκκλησίας, αφενός μεν, αντίκειται στην δισχιλιετή παράδοση του Σώματος της Εκκλησίας, αφετέρου δε, αποτελεί την προσφιλή τακτική των Σταυροφόρων του 12ου και του 13ου αιώνος. Το Πατριαρχείο Ρωσίας, που έλκει το Αυτοκέφαλό του από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, καταργεί στην πράξη το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αξιώνοντας να γίνει μία παγκόσμια εκκλησία, η εκκλησίας της «Τρίτης Ρώμης».

Μπροστά σε αυτόν τον επεκτατισμό που καταργεί κάθε εκκλησιολογική κανονικότητα, η Εκκλησία προβάλει την Παράδοσή Της, την πίστη και την πεποίθηση πως είναι Σώμα Χριστού διακηρύσσοντας το: «Οἱ Προφῆται ὡς εἶδον, οἱ Ἀπόστολοι ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν, ἡ Οἰκουμένη ὡς συμπεφώνηκεν, ἡ χάρις ὡς ἔλαμψεν, ἡ ἀλήθεια ὡς ἀποδέδεικται, τὸ ψεῦδος ὡς ἀπελήλαται, ἡ σοφία ὡς ἐπαρρησιάσατο, ὁ Χριστὸς ὡς ἑβράβευσεν…»

Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά), Καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Πηγή: https://arxon.gr/2022/02/peristerioy-o-rosikos-ekklisiastikos-epektatismos-einai-ena-schisma-pro-ton-pylon/

SHARE
RELATED POSTS
Ο Εφιάλτης! (the Nightmare), του Γιώργου Σαράφογλου
Κλειστά τα στόματα, του Ηλία Καραβόλια 
Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος: να αρθεί για μια πενταετία η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ρωσίας- Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τις ρωσικές ενέργειες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.