Πόρτα στην Πολιτική

Εκδήλωση στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξόρυξη Χρυσού από τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου

Spread the love

Τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον που ενέχουν οι δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΚΟΚΚΙΝΟ Καβάλας», με αφορμή την εκδήλωση της 20ης Νοεμβρίου που διοργανώνει από κοινού με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, στις Βρυξέλλες, με θέμα τις επενδύσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική και τη Θράκη .

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το περιβάλλον, την προστασία της ομορφιάς της πατρίδας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ένα σημαντικό θέμα που αξίζει να το δούμε σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο και να εξετάσουμε εμπειρίες άλλων χωρών. Γι’ αυτό οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση», ανέφερε ο Στ. Κούλογλου, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να επανεκκινήσει τις παγωμένες διαδικασίες στη Χαλκιδική και να επεκτείνει τις εξορύξεις και στη Θράκη.

«Θέλουμε να εξετάσουμε ποιά είναι τα πραγματικά θετικά και αρνητικά αυτής της υπόθεσης. Η θέση μας είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, ενώ οικονομικά είναι ελάχιστα ή καθόλου αποδοτικές», ανέφερε ο Στ. Κούλογλου και πρόσθεσε: «Οι μπουλντόζες μπορεί να σκάψουν έναν ολόκληρο λόφο για να βγάλουν ένα γραμμάριο χρυσού. Αυτές είναι περίπου οι αναλογίες. Το θέμα όμως είναι ότι αυτές οι «επενδύσεις» χρησιμοποιούνται για να ανέβει η μετοχή της εταιρείας που τις αναλαμβάνει, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  Η νέα επένδυση στην Ελλάδα σημαίνει αύξηση της αξίας της μετοχής της εταιρείας, επομένως κέρδη για τους μετόχους της. Αυτό όμως θα γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος της περιοχής και της υγείας των κατοίκων. Γι αυτό ακριβώς το λόγο θεωρούμε ότι, ναι, ασφαλώς πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να μειωθεί η ανεργία, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει όχι με φαντάσματα και με εικονικό καπιταλισμό, ή με εικονικές επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να γίνει με βάση την πραγματική οικονομία. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο και αντίθετα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.”

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, ακτιβιστές και απλοί πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θράκη που τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν το πρόβλημα με τις εξορύξεις χρυσού. Όπως είπε ο Σ. Κούλογλου, στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ενημέρωση και η διεθνοποίηση του προβλήματος και αφετέρου η ανάδειξη άλλων παρόμοιων διεθνών εμπειριών από τη Ρουμανία και την Τουρκία με καλεσμένους που θα μιλήσουν για τις συνέπειες αντίστοιχων επενδύσεων στις χώρες αυτές.
 

SHARE
RELATED POSTS
Ηλίας Καραβόλιας
Παγκόσμιος χωροφύλακας, του Ηλία Καραβόλια
Η… «κουτσή πάπια» του Τσίπρα, του Γιάννη Σιδέρη
Στην Κέρκυρα την Μ.Τετάρτη ο Σταύρος Θεοδωράκης με το βαν του ΠΟΤΑΜΙου για τις Ευρωεκλογές 2019

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.