Ανοιχτή πόρτα

Δύο εκλεκτοί ομιλητές και μία “Εξομολόγηση”, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Παραμονές του Πάσχα, βρέθηκα σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Εντύπωση μου προκάλεσε το ράφι με τα βιβλία. Μεγάλος εκδοτικός οίκος πρόσφερε ένα ωραίο βιβλίο που έχει γίνει και επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά στα 5 €. Δίπλα, βιβλίο για την ζωή αγαπημένου και επιτυχημένου μουσικοσυνθέτη, με σελίδες ιλλουστρασιον, πρόσφερε το βιβλίο προς 5 €. Σκέφτηκα πόσος κόπος, χρόνος, σκέψη, ξενύχτια, χρήματα, αγωνίες και προσδοκίες κρύβονται σε ένα βιβλίο, και πόσο άδικα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ στην τιμή ενός πακέτου καφέ. Θυμήθηκα, επίσης, την διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Φίλντισι, την Σίσσυ Καπλάνη, με πόση τρυφερότητα ευαισθησία, σεβασμό αγκάλιασε την “Εξομολόγηση σε δέκα πράξεις” την νουβέλα που αφορά σε μια εξομολόγηση της ψυχής μου για κάτι πολύ βιωματικό, που της όφειλα ένα δημόσιο, έμπρακτο ευχαριστώ και μια παρουσίαση. Κάπως έτσι παρουσιάσαμε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, την νουβέλα της οποίας τα συγγραφικά έσοδα διατίθενται σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Οι εκλεκτοί ομιλητές, η Δρ Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγος, Ακτινοθεραπευτής, Καθηγήτρια στο Παν/μίο του Άαχεν της Γερμανίας, Πρόεδρος της “ΑΚΟΣ”, εξαιρετική αρθρογράφος και θεράπων γιατρός μου, και ο Δρ Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ, βραβευμένος Ποιητής και πολυεπίπεδος συγγραφέας, πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως και από τους ελάχιστους ανασχολήσαντες με την πολιτική που μας κάνει να μην νοιώθουμε ντροπή, μίλησαν για το βιβλίο και για εμένα με ιδιαίτερη γενναιοδωρία. Ευγνώμων – ευγνώμων – ευγνώμων για την αγάπη, την φιλία, την εν γένει καθοριστική παρουσία τους στην ζωή μου. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο θαυμάσιος Γρηγόρης Βαλτινός [ΑΝΑΓΝΩΣΗ]. Το βίντεο δημιούργησε ο εξαιρετικός Νίκος Μπουγιούκος.

Ήταν μια συνάντηση φίλων και χαράς. Αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός. Να γιορτάσουμε το δώρο της ζωής, της συμμετοχής, της επικοινωνίας μετά από μία τριετία δύσκολη στην υφήλιο λόγω πανδημίας, μετά από τόσους ξαφνικούς θανάτους, απώλειες και αποχωρισμούς. Να συναντηθούμε, να ξανασυναντήσω, την παρέα μας από τα εφηβικά μας χρόνια, τα καλύτερά μας χρόνια, να ανταμώσουμε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας από τα καλύτερά μας χρόνια, συμφοιτητές, συνεργάτες και αρθρογράφοι της Πόρτας, καρδιακοί φίλοι, συγγενείς, εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Όλες και όλοι οι παριστάμενοι επέδρασαν ακόμη μία φορά ψυχοθεραπευτικά και ενθαρρυντικά στην σκέψη μου και στην καρδιά μου. “Μην στέκεσαι στις γρατζουνιές στο χεράκι, αλλά στην αγάπη των ανθρώπων που είναι πολλοί και δεν τους γνωρίζεις”, μού είπε η Δρ Κατσώχη όταν έκλεισε ο ακτινοθεραπευτικός κύκλος θεραπειών τον Φεβρουάριο του 2021.

Η παρουσίαση του βιβλίου αποτυπώθηκε από τον διευθυντή και δημοσιογράφο του Εθνικού Κήρυκα στην Αθήνα τον κ. Βασίλη Κουτσίλα στην εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής και οι ομιλίες δημοσιεύθηκαν στην Πόρτα [ΔΡ ΚΑΤΣΩΧΗΔΡ ΠΑΝΟΥΣΗΣ]. Ευγνώμων στον πάντα παρόντα με ικανότητα, εμπειρία, ευστοχία Βασίλη Κουτσίλα και στον επαγγελματισμό του. Ακολουθούν φωτογραφίες του Βασίλη Χατζηιακώβου, εκδότη και υπεύθυνου εκδηλώσεων του “kήπου” και του δημοσιογράφου Βασίλη Κουτσίλα.

Ως επίλογος: η παρουσίαση του βιβλίου τολμώ να πω ότι ήταν υψηλού επιπέδου λόγω των εισηγητών και των παρισταμένων. Η Δρ Δέσποινα Κατσώχη χρησιμοποίησε την γλώσσα της καρδιάς και της επιστήμης κρατώντας μακρυά τον φόβο για τον καρκίνο. Ο Δρ Γιάννης Πανούσης μπήκε σε φιλοσοφικά ερωτήματα που άνοιξαν έναν κύκλο αποριών που αφορούν στην μεταφυσική, στον θάνατο, στην ζωή, στον Θεό. Η ταπεινότης μου στάθηκε σε αυτό που εξαρχής πίστευα: η ψυχολογία γεννά την ασθένεια και η ψυχολογία την αφανίζει. Και ότι τα πάντα στον κόσμο έχουν ερμηνεία θεολογική.

Ευγνώμων σε όσες και όσους ήταν παρόντες στον Κήπο του Μουσείου την βροχερή Κυριακή της 18ης Ιουνίου. Και στους απόντες που ο καιρός τούς ανέτρεψε το πρόγραμμα.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

22 Ιουνίου 2023

 

 

SHARE
RELATED POSTS
«Τροχήλατο χρήμα» εις τους αιώνες των αιώνων… – “Money on wheels” forever! *, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Και ο Θεός σιωπά;, του Γιώργου Χατζηδιάκου
Ο άγραφος νόμος του διαδικτύου, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.