Συνεντεύξεις

Δρ Θάνος Ασκητής: “H Ψυχιατρική συνδέει τους ανθρώπους, δεν τους απομονώνει”- Τι συμβαίνει με την μοναξιά των Χριστουγέννων

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr

Ο Δρ Θάνος Ασκητής, ψυχίατρος καταξιωμένος διεθνώς, που διαφοροποιείται από πολλούς συναδέλφους του καθώς προτάσσει το συναίσθημα, μην ακολουθώντας την δραματική προτροπή άλλων ψυχιάτρων και ψυχοθεραπευτών να εγκλωβίζεται ο άνθρωπος στο υπερ-εγώ του. Η συζήτηση αφορούσε στην “Μοναξιά των Χριστουγέννων”.

“Πραγματικά αν ξαναγεννιόμουνα και πάλι ψυχίατρος θα γινόμουν,   γιατί οι άνθρωποι είναι η σύνδεσή μας,  είναι το κυρίαρχο κεφάλαιο και της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής,  δουλεύεις με έναν άνθρωπο για να τον στηρίξεις στα πόδια του , είτε αν έχει μία βαριά κατάθλιψη, είτε αν έχει μία ψυχική διαταραχή .Τον φέρνω κοντά σε έναν άνθρωπο για να του δείξω ότι υπάρχει και ότι μπορεί να ζήσει μέσα στη μικρή και τη μεγάλη ομάδα. Νομίζω  ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο την ανθρώπινη ζωή είναι να μην αποσυνδέεσαι, να μη χάνεις έναν άνθρωπο που έχεις δίπλα σου θα του δώσεις την αξία όχι να εξυπηρετεί και να σε φροντίζει – να γίνει αυτό που λέμε ένα δευτερογενές όφελος – αλλά να είναι μία πρωτογενής πηγή ζωής ο σύντροφός σου, οι συγγενείς σου οι  οποίοι χάνονται, γιατί ο χρόνος όλα τα τελειώνει,  βγάζει όλους μας έξω από την πραγματικότητα.  Για να είσαι πρωταγωνιστής στα δρώμενα της ζωής και η ζωή δεν είσαι το εσύ, δεν είναι να εγώ το οποίο περιφέρεται γύρω από τον εαυτό του και δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Ο άνθρωπος που έχει ένα καλό εγώ, ένα ισχυρό εγώ είναι  συνειδητοποιημένος ώστε να μπορεί να εκφραστεί και να επικοινωνήσει και με την ομάδα τη μικρή και με τη μεγάλη που είναι η κοινωνία μας. Οι ημέρες των γιορτών είναι η αφορμή για σύνδεση”.

Ακούστε τον χειμαρρώδη λόγο του κ. Ασκητή όπως ακολουθεί από το 7′ λεπτό και διαρκεί 23 πολύτιμα λεπτά για την ψυχική και σωματική μας ισορροπία και αυτοπροσδιορισμό.

Καλή ακρόαση, καλά Χριστούγεννα!

Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά

24.12.2021

ΥΓ: Η εκπομπή “Ραδιοσκόπιο” μεταδόθηκε από τον sky 100,8 της Ρόδου και της Δωδεκανήσου στις 23.12.2021.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ντέμης Κωνσταντινίδης: «Η απουσία της έκπληξης μας καθιστά αμέτοχους δέκτες”, του Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου
Αγαθή Δημητρούκα: “Όλα έληξαν με τον θάνατο του Χατζιδάκι”
Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και το βραβείο Δημήτρης Χορν – Διαβάστε τις σκέψεις του, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.