Βιβλίο

Διαβάζοντας: “Lockdown” – Peter May, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Βιβλιοπρόταση: Άγγελος Κουτσούκης: “Ο άνθρωπος που έμενε στον Φάρο” από τις εκδόσεις Φίλντισι

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

 

 

Επειδή όλα αυτά που ζούμε με την πανδημία είναι πρωτόγνωρα και είναι πολλά αυτά που φτάνουν στα αφτιά μας, από θεωρίες συνομωσίας μέχρι επίσημα δελτία ειδήσεων, διάβασα το ΄΄Lockdown΄΄, ένα αστυνομικό θρίλερ πού γράφτηκε λίγα χρόνια πριν και κανένας εκδότης δεν ήθελε να το κυκλοφορήσει γιατί όπως λέει ο συγγραφέας του το θεωρούσαν υπερβολικό. Ποιός νοήμων άνθρωπος θα πίστευε ένα σενάριο για έναν θανατηφόρο ιό γρίπης που έχει φέρει το Λονδίνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Επειδή, όπως είναι προφανές, όλα από την πραγματική ζωή προκύπτουν, έτυχε στη δική μας γενιά να βιώσει αυτή την πανδημία, που έχει φέρει την ανθρωπότητα στα όριά της. Ποιός από όλους μας θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι θα ζούσαμε αυτό που ζούμε;

Ας δώσουμε όμως τον λόγο στον Πήτερ Μέι:΄΄Το 2005 άρχισα να επεξεργάζομαι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα διαδραματιζόταν με φόντο μια πανδημία της γρίπης των πτηνών. Εκείνο το διάστημα οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι  η γρίπη των πτηνων,η Η5ΝΙ,θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη πανδημία γρίπης. Το 1918, η Ισπανική Γρίπη σκότωσε από είκοσι έως πενήντα εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο, και οι προβλέψεις έλεγαν ότι η γρίπη των πτηνών –με θνησιμότητα εξήντα τοις εκατό ή και παραπάνω-θα ξεπερνούσε κατά πολύ αυτόν τον αριθμό.

Είχα κάνει εκτεταμένη έρευνα γύρω από την Ισπανική Γρίπη κι έτσι ήταν ένα θέμα που γνώριζα καλά. Ομως δεν με προετοίμασε καθόλου γι΄αυτά που θα έβρισκα στην έρευνά μου για τον Η5Ν1 και τη φρίκη που θα μπορούσε να εξαπολυσει  στον κόσμο μια πανδημία γρίπης. Αρχισα να εξετάζω το χάος που θα προκαλούσε, και το πως η κοινωνία με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα θα άρχιζε να καταρρέει με γρήγορους ρυθμούς. Επέλεηα το Λονδίνο ως τον τόπο όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Είναι το επίκεντρο της πανδημίας,μιά πόλη σε ολοκληρωτικό lockdown.  Σρ αυτό το πλαίσιο, ανακαλύπτονται τα οστά ενός δολοφονημένου παιδιού σε ένα εργοτάξιο όπου εργάτες χτίζουν πυρετωδώς ένα νοσοκομείο. Ο επιθεωρητής Τζάκ Μακνίλ παίρνει εντολή να ερευνήσει την υπόθεση, ενώ παράλληλα η οικογένειά του προσβάλλεται από τον ιό.

Εγραψα το Lockdown  μέσα σε έξι εβδομάδες με συνεχή  ξενύχτια. Δεν εκδόθηκε ποτέ. Οι Βρετανοί εκδότες θεώρησαν ότι η εικόνα ενός Λονδίνου πολιορκημένου από τον αόρατο εχθρό του Η5Ν1 ήταν μη ρεαλιστική και δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ.-παρότι όλες οι έρευνές μου έδειχναν το αντίθετο.  Τότε, ένας Αμερικανός εκδότης αγόρασε τη σειρά του Ενζο, και τα Κινέζικα θρίλερ μου εκδόθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εστίασή μου μετατοπίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και το Lockdown κατέληξε σε έναν φάκελο στο Dropbox, όπου και παρέμεινε από ττε,για να αναρτηθεί σήμερα.

Γράφω αυτό το κείμενο κλεισμένος στο σπίτι μου στη Γαλλία. Απαγορεύεται να βγω έξω, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις. Ένας νέος κορονοιός.,ο Covid-19, σαρώνει τον κόσμο και η κοινωνία με τη μορφή που τη γνωρίζουμε καταρρέει με γοργούς ρυθμούς. Αν και η θνησιμότητα του είναι πολύ μικρή σε σχέση με την επιδημία της γρίπης  των πτηνών, οι πολιτικοί  με δυσκολία καταφέρνουν  να ελέγξουν το χάος και τον πανικό που έχει σπείρει σε όλο τον κόσμο. Οι ομοιότητες με το Lockdown είναι τρομακτικές. Έτσι, αυτή ήταν μιά καλή στιγμή για να ανοίξω εκείνον τον παλιό φάκελο του Dropbox και να βγάλω το παλιό μου βιβλίο για να το μοιραστώ με τους αναγνώστες μου-έστω και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα΄΄.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τα πράγματα δεν ήρθαν τόσο ξαφνικά όσο νομίζαμε. Για κάποιους, πού ασχολήθηκαν με το θέμα, μιά πανδημία σαν κι αυτή που περνάμε, ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Ο Πήτερ Μέι ήταν ένας από αυτούς.

Στο Lockdown του το Λονδίνο είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας. Μιά μητρόπολη σε καθολικό lockdown.  Η βία και η κοινωνική αναταραχή απειλούν να επικρατήσουν. Ο στρατιωτικός νόμος έχει ήδη επιβληθεί.  Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής από τον θανατηφόρι ιό που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Το σύστημα υγείας συντρίβεται υπό το βάρος των συνθηκών.

΄΄Ομως δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύ έξυπνος για να καταλάβει ότι ήταν αρκετόμνα έρθει  στο Λονδίνο,τη Νέα Υόρκη ή το Πρίσι ένα μόνο μολυσμένο άτομο από το Βιετνάμ ή την Ταυλάνδη ή την Καμπότζη για να σπείρει τον σπόρο. Σε αυτή την σύγχρονη εποχή των αεροπορικών ταξιδιών,ζούμε όντως σε ένα παγκόσμιο χωριό. Και έχουμε δημιουργήσει τα τέλεια εκκολαπτήρια για την αναπαρσγωγή και μετάδοση του ιού με τη μορφή των λεωφορείων,των αεροπλάνων και του μετρό. Ηταν μιά ωρολογιακή βόμβα που κάποια στιγμή θα έσκαγε΄΄,λέει σε κάποια στιγμή ένας από τους ήρωες του βιβλίου.

Ο Πήτερ Μέι έγραψε ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο μια φαινομενικά φανταστική πανδημία. Η ζωή αντιγράφει τη φαντασία ή το αντίθετο;  Το Lockdown έχει χρώματα σκοτεινά και κινηματογραφικό ρυθμό. Το πιο πιθανό είναι να γυριστεί κάποια στιγμή και ταινία. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται. Οι χαρακτήρες του είναι καλά δομημένοι, η δράση τρέχει. Και το Λονδίνο, σκοτεινό, ο ιδανικός τόπος για να εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Ο συγγραφέας , πέρα από την καταιγιστική δράση, περιγράφει πολύ καλά τον αστικό ιστό της πόλης. Τις προνομιούχες γειτονιές και τις μή προνομιούχες.  Και , ίσως, το πιο σημαντικό: σαν κάθε αστυνομικό που σέβεται τον εαυτό του, ο συγγραφέας αποκαλύπτει στο τέλος όχι μόνο τον δολοφόνο αλλά και το πώς και γιατί δημιουργήθηκε ο ιός.  Εμείς, βέβαια, σαν αναγνώστες, σήμερα, θα το αποδώσουμε στην φαντασία του συγγραφέα. Εκτός αν μια μέρα αποδειχτεί το αντίθετο.

Για το Lockdown  έγραψαν:

΄΄Ο Μay  είναι ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων υψηλής κλάσης. Το Lockdown προβλέπει ένα ζοφερό μέλλον που γίνεται παρόν΄΄ The Guardian.

΄΄Ενα  προφητικό μυθιστόρημα ,άκρως εντυπωσιακό επίτευγμα μιάς φαντασίας που τελικά την αντιγράφει η πραγματικότητα΄΄ Publishers Weekly.

΄΄To Lockdown μας συνδέει αναπόφευκτα με την πραγματικότητα που ζούμε, με μια συναρπαστική πλοκή γεμάτη αγωνία και υπαρξιακό φόβο΄΄. Ipaper

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Για τα “Γράμματα στην Περσεφόνη” της Καλλιόπης Κουντούρη, μια θεολογική προσέγγιση
alagiali_tsalik.jpg
Πρόσκληση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Σουλεϊμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ [18/11/17]
Για τον Απόλλωνα που Αγαπήσαμε και για τα χρόνια που ξεχάσαμε να θυμόμαστε, του Νίκου Τζιανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.