Πόρτα στη Δωδεκάνησο

ΔΕΘ: Απούσα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, περίπτερο χωρίς προΐόντα, του Μηνά Λυριστή

Spread the love

Παρευρέθηκα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περνώντας από το σύνολο των περιπτέρων και των εκθέσεων. Φέτος η #ΔΕΘ είχε ως τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει προϊόντα και υπηρεσίες από τον Αραβοπερσικό Κόλπο. Σκοπός άλλωστε μιας διεθνούς έκθεσης είναι το άνοιγμα νέων αγορών σε προϊόντα διαφορετικών χωρών.

Κομμάτι της έκθεσης, ήταν και το εκθεσιακό κέντρο αφιερωμένο στις Περιφέρειες της χώρας μας. Κατά την περιήγηση στο κτήριο αυτό, είδα, έμαθα, άγγιξα, γεύτηκα σχεδόν το σύνολο των προϊόντων της χώρας μας, όπως αυτά εκτέθηκαν και προβλήθηκαν από όλες τις περιφέρειες.

Όλες; Πλην μιας.

Της Περιφέρειας μας, η οποία παρουσίασε ένα περίπτερο άδειο, με μια οθόνη που έδειχνε τον Περιφερειάρχη να ομιλεί και 5 γύψινους τοίχους που σημείωσαν τα ονόματα των έργων που ιδιωτικές πολυεθνικές επέλεξαν να κάνουν στη χώρα μας· πλάι σε QR codes ούτως ώστε να σκανάρει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Όμως, σε αντίθεση με άλλους εκθέτες, η Περιφέρεια δεν είναι εταιρία και εάν κάτι κάνει εντύπωση σε μία έκθεση είναι το φυσικό κάλλος, τα προϊόντα και το χρώμα του τόπου μας και όχι οι πλάγιες δράσεις πολυεθνικών εταιριών.

Η Περιφερειακή Αρχή δηλαδή, επέλεξε συνειδητά να μην παρουσιάσει τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου, τον Κυκλαδίτη ή τον Δωδεκανήσιο παραγωγό, τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο Νότιο Αιγαίο και υπό αντίξοες συνθήκες δημιουργούν αγαθά και πολιτισμό, πιστεύοντας πως ένας τοίχος γεμάτος με ονόματα δράσεων πολυεθνικών εταιριών (και όχι της Περιφερειακής Αρχής) και QR codes αποδίδει το ίδιο περιεχόμενο.

Τουλάχιστον, οι επισκέπτες του περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είδαν ένα χώρο στο χρώμα του κυκλαδίτικου λευκού, άδειο όμως, όπως η φαντασία των κουρασμένων κυβερνώντων μας.

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν ζητούσα τον λόγο που δεν προβλήθηκε η Περιφέρεια μας στην έκθεση ΞENIA, ο Περιφερειάρχης μου απαντούσε πως “πολύ λίγος κόσμος επισκέφτηκε την έκθεση και άρα δεν άξιζε τον κόπο”. 

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί επισκεπτών που βρέθηκαν στη ΔΕΘ αλλά δεν έμαθαν τίποτα για το Νότιο Αιγαίο από το περίπτερο μας, δικαιώνει την άποψη πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ενδιαφέρεται για προβολή, μόνο όταν κάνει μάρκετινγκ για το πολιτικό της συμφέρον. 

Μηνάς Λυριστής
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
ΠΕ Μυκόνου

SHARE
RELATED POSTS
Η «ανάσταση» του ΠΡΟΤΟΥΡ, του τ.Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου
Στο Νεστορίδειο δωρεά έργων από την σύζυγο του Βάλια Σεμερτζίδη- Ευχαριστίες Δημάρχου Ρόδου
Ομάδα “Άκαπνη Ρόδος”! Συνάντηση στις 16 Μαρτίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.