Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο Υγεία

Δήμος Ρόδου Τμήμα Υγείας: Πρόληψη κατά της γρίπης

Spread the love

Με την εποχική γρίπη να φτάνει στην κορύφωση της καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ολοένα αυξάνεται, τους  νεκρούς  να ανέρχονται στους 40 και τους νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ στους 165, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ο Δήμος Ρόδου με την κα. Άννα Ζωάννου,  Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά,  εφιστά την προσοχή στα μέτρα πρόληψης  και εξάλειψης της  γρίπης. Η  έξαρση  της θα παραταθεί μέχρι και το τέλος Μάρτιου και τονίζεται πως  έστω και καθυστερημένα οι ευπαθείς ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ  είναι:

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η σωστή χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ειδική αναφορά γίνεται στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές:

Όπως :

Καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

Τακτικό πλύσιμο χεριών

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης

Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων

Βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

 

SHARE
RELATED POSTS
181f88054488236c2679da41b7cf6faf_XL_1.jpg
Η ψυχή δεν έχει φύλο, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου-Τσίσσερ
Το παπόρι απ’ την Περσία καίγεται στην Αυστραλία, του Νίκου Σταθόπουλου
Remember 9/11/2001, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.