Ανοιχτή πόρτα

Δέκα τρόποι για να απομακρύνετε τους τοξικούς ανθρώπους, του Κωστή Α. Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Ονομάζω τοξικούς εκείνους τους ανθρώπους που όταν μας βλέπουν δείχνουν μεγάλη χαρά επειδή έχουν ήδη έτοιμη την κουβέντα που ξέρουν ότι θα μας πικράνει.

Δεν είναι εύκολο να τους βγάλουμε απ’ τη ζωή μας αλλά δεν χάνουμε τίποτα αν προσπαθήσουμε.

Πιο κάτω καταγράφω δέκα προτάσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

1.  Τους καλείτε σε δείπνο έχοντας μαγειρέψει φαγητά που σιχαίνονται με ληγμένα υλικά. Για τον εαυτό σας φτιάχνετε μια μεγάλη σαλάτα επειδή ακολουθείτε συγκεκριμένη δίαιτα. Σε περίπτωση που τους αρέσουν αυτά που έφαγαν, επαναλαμβάνετε το δείπνο με τρόφιμα που έχουν λήξει πολύ καιρό πριν και με μπόλικο ταμπάσκο αν δεν αντέχουν τα καυτερά.

2.  Τους ζητάτε δανεικά κλαίγοντας και λέγοντάς τους ότι είναι η τελευταία σας ελπίδα. Αν είναι αηδιαστικά πλούσιοι αποφύγετέ το. Αν είναι μετρίων οικονομικών, να επιμείνετε λέγοντάς τους ότι αν δεν σας βοηθήσουν θα πάτε φυλακή. Αν ζορίζονται οικονομικά πείτε τους ότι οι φτωχοί πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται. Αυτό θα τους εξοντώσει.

3.  Αν σας πουν ότι παχύνατε ή ότι αδυνατίσατε υπερβολικά, πείτε τους ότι έχουν δίκιο αλλά ότι το κάνατε για τις ανάγκες του ρόλου που μόλις πήρατε σε μια ταινία με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, τον Τομ Κρουζ, την Τζούλια Ρόμπερτς και άλλους. Ή σ’ ένα σήριαλ. Αν το πιστέψουν γελάστε με γλύκα και συγκατάβαση, τονίζοντας ότι δεν το κάνετε για τα λεφτά αλλά για την εμπειρία. Αν δεν το πιστέψουν δείξτε τους τα πλαστά συμβόλαια που έχετε ήδη ετοιμάσει. Γραμμένα στα Γιορούμπα επειδή ο παραγωγός είναι Νιγηριανός. Έτσι κι αλλιώς θα κάνουν μήνες να ξεπεράσουν την πίκρα τους.

4. Τους καλείτε στην παρουσίαση του νέου σας βιβλίου που θα γίνει στην Ισλανδία κι όχι στο Ρέικιαβικ αλλά σε ένα χωριό 30 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Δεν έχει σημασία αν δεν έχει εκδοθεί ποτέ κανένα βιβλίο σας επειδή δεν γράφετε. Πάλι μεγάλη θα είναι η πίκρα τους. Αν είναι αηδιαστικά πλούσιοι, αποφύγετέ το. Πείτε τους απλώς ότι η παρουσίαση θα γίνει σε πρόσωπα που έχει επιλέξει ο εκδότης. Αν σας ζητήσουν το βιβλίο, πείτε τους ότι θα κυκλοφορήσει σε συλλεκτική έκδοση και μόνο για αναγνώστες που είχαν προπληρώσει. Αν σας ζητήσουν να δουν το βιβλίο, πείτε τους ότι δεσμεύεστε από τον εκδότη να μην το δείχνετε. Αν σας πουν ότι λέτε ψέματα, ρωτείστε τους με θιγμένη ευγένεια αν αυτή είναι η τελευταία τους λέξη και πείτε τους ότι εφόσον δεν σας πιστεύουν εκεί τελειώνει και η σχέση σας μαζί τους.

5. Αν σας πουν ότι δεν τους αρέσουν αυτά που φοράτε, αρχίστε να γδύνεστε. Φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ένα παρεό ή ένα σεντόνι στην τσάντα σας. Αν είστε άντρας, μια βερμούδα εφεδρική σε σακούλα μαζί μ’ ένα τι-σερτ είναι ό,τι πρέπει.

6. Αν σας πουν ότι δεν τους αρέσει το χτένισμά σας χρησιμοποιείστε μια παραλλαγή της απάντησης Νο 3. Μπορείτε επίσης να τους πείτε ότι έχετε κουρευτεί γουλί κι ότι φοράτε μια πρόχειρη περούκα. Αν δεν σας πιστέψουν, εφαρμόζετε την τελευταία πρόταση από το Νο 4.

7. Αν αρχίσουν να κακολογούν κάποιο πρόσωπο που αγαπάτε, αρχίστε να λέτε περισσότερα και πιο τερατολογικά απ’ αυτά που λένε, όπως ότι το κυνηγάει η αστυνομία για σεξουαλικά εγκλήματα κι ότι ξέρετε πως έχει τραβήξει άσεμνες φωτογραφίες όλων των γνωστών σας και τους εκβιάζει κι ότι ο ψυχίατρός του έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά μη γνωρίζοντας ποιο θα είναι το επόμενο θύμα.

8. Αν σχολιάζουν δυσμενώς και με βδελυρά υπονούμενα τη σχέση σας, τον δεσμό σας ή τον γάμο σας, αποκαλύψτε με σοβαρότητα ότι σας δένουν με τον σύντροφό σας μυστικά ηδονής πιο ακόλαστα κι από του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, του Φον Μαζόχ και της κυρίας Ο μαζί. Αν βάλουν τα γέλια, δείχνοντας ότι δεν σας πιστεύουν, εφαρμόζετε την τελευταία πρόταση από το Νο 4.

9. Αν σχολιάζουν τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση του χώρου σας, αποκαλύψτε τους ότι το σπίτι σας το έχει επιμεληθεί ο Δόκτωρ Τόσπι Τάκιμου, καθηγητής Φενγκ Σούι στο Πανεπιστήμιο της Οζάκα. Αν δεν σας πιστέψουν, εφαρμόζετε την τελευταία πρόταση από το Νο 4.

10. Αν όλα αυτά δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ξανακαλέστε τους σε δείπνο ανάλογο της πρότασης Νο1 αλλά με την προσθήκη σαλάτας με μανιτάρια χωριάτικα που θα τα έχει μαζέψει κάποιος που δεν ξέρει να ξεχωρίζει τα επιβλαβή από τα αβλαβή μανιτάρια. Καλό θα είναι εσείς να μην δοκιμάστε τα μανιτάρια.

Καλή επιτυχία.

Υ.Γ. Επειδή ενδέχεται να είμαστε εμείς οι τοξικοί άνθρωποι για κάποιους άλλους, καλό είναι να αποφεύγουμε τους μη τοξικούς. Εκείνους δηλαδή που δείχνουν άδολη χαρά όταν μας συναντούν, που δεν κακολογούν και δεν κουτσομπολεύουν, που δεν ξινίζουν τη μούρη τους στις επιτυχίες μας, που δεν χαίρονται με τις λύπες μας και που είναι έτοιμοι να μας συμπαρασταθούν όταν χρειαζόμαστε βοήθεια. Κινδυνεύει η αυτοεκτίμησή μας όταν εκείνοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς.

05 Ιουλίου 2018

 

SHARE
RELATED POSTS
…and the “Party” continues… – …και το «Πάρτυ» συνεχίζεται…, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Περιούσιος σκεπτόμενος λαός: μετεκλογικές ιστορίες και με την ψήφο μυστική…, της Τζίνας Δαβιλά
«12 Οκτωβρίου 1944 –74 χρόνια από την απελευθέρωση των Αθηνών, του Δημήτρη Ι. Μπρούχου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.