Ανοιχτή πόρτα Βιβλίο Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Για το βιβλίο, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Το σημερινό σημείωμα είναι αφιερωμένο σε χώρες -όπως η δική μας- που αδιαφορούν για το βιβλίο, ή που δεν ενδιαφέρονται για να το πω πιο κομψά. Και, πιστεύοντας πως αφήνοντας τον ΦΠΑ του βιβλίου σε μάλλον χαμηλό επίπεδο, η φροντίδα τους για το πιο σημαντικό ίσως παρακλάδι του Πολιτισμού, ολοκλήρωσε το χρέος της…

Όπως πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, πρόσφατα –και που με ωραία ανάρτηση στο «τουΐτερ» επισήμανε η ταλαντούχα συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη- στην Ολλανδία, η αγάπη του κράτους για το βιβλίο οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει «εβδομάδα βιβλίου» στην χώρα. Και μία συγκεκριμένη ημέρα αυτής της εβδομάδας, άφησε ελεύθερες τις διαδρομές με τα τραίνα, αρκεί οι επιβάτες, αντί εισιτηρίου,  να έδειχναν κατά τον έλεγχο, ένα βιβλίο που είχαν αγοράσει την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Μιλάμε για αληθινή πράξη Πολιτισμού, που δύσκολα μπορούμε να περιμένουμε ανάλογη  εφαρμογή της στην Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα όπου εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία ετησίως οδηγούνται στην πολτοποίηση, επειδή φορολογείται από το κράτος ο χώρος αποθήκευσης όπου φυλάσσονται οι τόμοι, ή εκποιούνται για δεκάρες, επειδή ο εκδότης γούσταρε και αποφάσισε να απαλλαγεί μια και καλή από το «βάσανο», κλείνοντας την επιχείρηση. Νωπή είναι ακόμη η περίπτωση του Οίκου «Ελληνικά Γράμματα», που έστειλε κάπου εκατό εργαζόμενους στην ανεργία και εκατοντάδες τίτλους (ερήμην των συγγραφέων τους) στον πολτό!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
1026264_232523120239211_805575628_o.jpg
Ανδρών βλακωδών πάσαν εξουσίαν λάθος!, του Ηρακλή Δ. Χοροζίδη
Ο πάσα ένας είναι …ο κανένας, του Γιάννη Πανούση
Μαζί σου, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.