Πόρτα στην Ιστορία

Για τους Αρμένιους φίλους μου, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Μακρής

«Αν βλέπεις την ανάγκη κι απαντέχεις* παρ[α]κάλια,

πονηρά ετοιμάζεις το όχι»

(*απαντέχω = περιμένω, καρτερώ)

Απόσπασμα από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη Αλιγκέρι

((Dante Alighieri, 22 Μαΐου ή 13 Ιουνίου 1265 – 14 Σεπτεμβρίου 1321,

Ιταλός ποιητής),

Καθαρτήριο, Τραγούδι ΙΖ’, στ. 59-60

Μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη

Μου πήρε αρκετά χρόνια για να καταλάβω ότι οι Αρμένηδες (έτσι λέγαν οι δικοί μου τους Αρμένιους στην Ελλάδα) δεν ήταν Έλληνες όπως εγώ.

Νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν τους Κρητικούς, τους Ρουμελιώτες, τους Μωραΐτες, τους Σμυρνιούς, τους Κωνσταντινουπολίτες, τους Σπαρταλήδες, τους Πόντιους και άλλους Έλληνες που συνηθίζουν να βάζουν μπροστά ή μετά από την εθνικότητά τους τον τόπο καταγωγής τους.

Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεινή, απάνθρωπα φριχτή μοίρα, ανάλογη μ’ εκείνη των Εβραίων του Ολοκαυτώματος και των Ελλήνων του Πόντου, είχε φέρει στην Ελλάδα πολλούς Αρμένιους. Που με τα χρόνια και την όσμωση γίναν Έλληνες χωρίς να ξεχνούν την Αρμένικη καταγωγή τους.

Είμαι τυχερός που έχω φίλους Αρμενικής καταγωγής.

Είμαι άτυχος που ζω σε μια εποχή που οι ιδεολοηψίες, ο ρατσισμός και η ατιμωρησία υπερφίαλων ηγετών αναλαμβάνουν να μας θυμίζουν μερικά από τα πιο άγρια εγκλήματα του 20ου αιώνα όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.

Έχω το προνόμιο να ζω σε μια χώρα που μπορεί ακόμα να αντιστέκεται στην επιθετικότητα και στη μωροφιλοδοξία νεοσουλτανικών τεράτων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προκαλούν αστάθεια και να σωρεύουν εχθρούς.

Η Ελλάδα ως κράτος δεν έχει ―τώρα― τη δύναμη να σταθεί δίπλα στην Αρμενία και στους Αρμένιους, μέσα και έξω από την Αρμενία, όπως θα ήθελα. Έχει τα δικά της οξυμένα προβλήματα. Και ίσως μια επίσημη συμπαράσταση να μην ήταν πολιτικά ορθή τώρα, με τόσα μέτωπα ανοιχτά.

Οι Έλληνες όμως, ως πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου, μπορούμε να συνδράμουμε.

Υπάρχουν τρόποι.

Αναζητείστε τους.

Είναι εύκολο στο διαδίκτυο να βρεις πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν φίλο όταν έχει την ανάγκη σου και όταν θέλεις να σταθείς στο πλευρό του. Με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η πληροφόρηση.

04 Οκτωβρίου 2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σκωπτικά Κάλλαντα, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Ιουνιακά 1863, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Ματωμένες Κυριακές στη Βόρεια Ιρλανδία, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.