Ανοιχτή πόρτα

Για τον Μπαρούχ, ρε γαμώτο…,του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

«Αυτός που θέλει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα 

πρέπει να ξέρει αρκετά καλά τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα.»

Μπαρούχ ντε Εσπινόζα. 

Ο πρώτος ―ίσως― κοσμικός Εβραίος της νεότερης Ευρώπης. 

Ο Σπινόζα θεωρούσε τον Θεό και τη Φύση ως δύο ονόματα για την ίδια πραγματικότητα, δηλαδή μια ενιαία θεμελιώδη ουσία (που σημαίνει «αυτό που υπόκειται» μάλλον παρά «ύλη»), που είναι η βάση του σύμπαντος και της οποίας όλες οι μικρότερες «οντότητες» είναι στην πραγματικότητα τρόποι ή τροποποιήσεις, ότι όλα τα πράγματα είναι καθορισμένα από τη Φύση να υπάρχουν και να προκαλούν αποτελέσματα και ότι η πολύπλοκη αλυσίδα αιτίου και αποτελέσματος γίνεται εν μέρει μόνο αντιληπτή. Η εκ μέρους του ταύτιση του Θεού με τη φύση εξηγήθηκε περισσότερο στη μετά τον θάνατό του Ηθική. 

Η κύρια διαφωνία του Σπινόζα με τον Καρτεσιανό δυαλισμό πνεύματος-σώματος ήταν ότι αν πνεύμα και σώμα ήταν πράγματι ξεχωριστά, τότε δεν είναι σαφές πώς μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να συνεργάζονται. Το ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν ελεύθερη θέληση, υποστηρίζει, είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης μεν των επιθυμιών που επηρεάζουν τον νου τους, ενώ αδυνατούν να κατανοήσουν τις αιτίες λόγω των οποίων θέλουν και ενεργούν όπως κάνουν. 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%87_%CE%A3%CF%80%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%B6%CE%B1

17 Νοεμβρίου 2023

Πενήντα χρόνια μετά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

17 Νοεμβρίου 2023

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται. 

17 Νοεμβρίου 2023

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεσή της τελευταίας με τον σφαγιασμό αμάχων και την απαγωγή εκατοντάδων ομήρων την 7η Οκτωβρίου 2023, βυθίζει στο αίμα και την απόγνωση την Παλαιστίνη. 

17 Νοεμβρίου 2023, 

επιλέγω να θυμηθώ τον Μπαρούχ Σπινόζα [στα Πορτογαλικά Benedito (Ευλογημένος) ή Bento de Espinosa και στα Λατινικά Benedictus de Spinoza] όχι για να δηλώσω αν συμφωνώ ή όχι μαζί του αλλά για να τιμήσω το θάρρος του να εκφράσει δημόσια τις ιδέες του, στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, με κόστος να κηρυχτεί “αποσυνάγωγος” από την κοινότητά του και να αποδιωχτεί από σχεδόν όλους τους “πλησίον” του. 

Και για μια ακόμα φορά θα αντιγράψω το του Κάλβου: 

«Θέλει Αρετήν και Τόλμη η Ελευθερία».

Κωστής Α. Μακρής

17 Νοεμβρίου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Σκίτσα εξ Αμερικής 2ο, του Γιώργου Σαράφογλου
Δημήτρης Κατσούλας
Ντρέπομαι και ‘γω…Μαρία, του Δημήτρη Κατσούλα
Επτά  εγκληματο-λογικές επι-σημάνσεις, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.