Πρόσωπα - Αφιερώματα

Για τον Αυγουστίνο Τσιριμώκο: “Η ζωή μάς κάνει δώρο κι εκείνα τα αδέλφια που δε μας συνδέει το αίμα”-Τι γράφουν οι φίλοι του

Spread the love

Σε ηλικία 66 ετών, έφυγε την Τρίτη 23 ιουνίου 2020 το πρωί από τη ζωή, ο Αυγουστίνος Τσιριμώκος. Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Ρόδου με σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Αυγουστίνος, ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας βαθειά καλλιεργημένος και μορφωμένος συμπολίτης μας, που εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος υπηρετώντας με σθένος, εντιμότητα και ακεραιότητα το έργο του. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλο τον κόσμο.

Εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια από τη θέση του υπεύθυνου γραφείου τύπου του Δήμου Ρόδου, ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ρόδου καθώς ήταν γνωστή η αγάπη που έτρεφε για τα βιβλία και τη λογοτεχνία ειδικότερα. Σε ελάχιστους μήνες επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί.   Η σορός του θα μεταφερθεί στην Αθήνα όπου και κατάγεται.

Έγραψαν οι φίλοι του:

Ο παιδικός φίλος, ο φίλος της εφηβικής ηλικίας, των πρώτων χρόνων που ξεκινήσαμε μαζί να κατανοούμε τον κόσμο έφυγε από τη ζωή. Αυγουστίνε, οι ατέλειωτες συζητήσεις για τον κόσμο και πώς θα τον κάναμε καλύτερο, άφησαν σφραγίδα και ίχνη για πάντα. Η ουτοπία του Moore, η Πολιτεία του Πλάτωνα, οι ατέλειωτες συζητήσεις για τον Μάρξ και τον Λένιν, η εφημερίδα που εκδίδαμε, ο θαυμασμός μου που μπορούσες και έπαιζες σκάκι από μνήμης στο τηλέφωνο, ο έρωτάς σου για τα μαθηματικά, συχνά οι επιθέσεις από τους φασίστες που μας έκαναν πιο δυνατούς… όλα αυτά δικαίωσαν την μετέπειτα πορεία σου ως ένας υπέροχος ποιητής, λογοτέχνης, ηθοποιός, τρυφερός άντρας και άνθρωπος με κάθε καλλιτεχνική υπέρβαση που άφηνες πάντα αποτύπωμα στα βήματά σου. Κάθε φορά που συναντιόμασταν στη Ρόδο έβλεπα τις ανθρώπινες υπερβάσεις σου και τα αποτελέσματα από τη δημιουργική σου σκέψη και τις διαδρομές της τέχνης σου. Καλό δρόμο, σύντροφε.

Αντώνης Λιοναράκης, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Η ζωή μάς κάνει δώρο κι εκείνα τα αδέλφια που δε μας συνδέει το αίμα – αλλά ο ωκεανός. Της οφείλουμε ευγνωμοσύνη – πολύ πιο πολλαπλάσια κι από τον πόνο της απώλειας τους.

Πάνος Δρακόπουλος, Δάσκαλος


Η θέση σου απέναντί μου στο σκραμπλ θα είναι πια άδεια.
Οι σελίδες σου με τα υπέροχα κείμενά σου στον “Λωτό” θα μένουν άγραφες. Όμως η ζεστή παρουσία σου, η ευγένειά σου, το χιούμορ σου, οι στοχασμοί σου, οι κουβέντες μας και τα γέλια μας θα υπάρχουν για πάντα! Ήσουν μια ψυχική όαση μέσα σε έναν άνυδρο κόσμο. Η αγάπη και η φιλία σου πλούτισε τη ζωή μου. Αντίο, ακριβέ μου φίλε…

Ευριδίκη Κοβάνη, Δημοσιογράφος


Η Ρόδος πενθεί. Οι φίλοι του Αυγουστίνου Τσιριμώκου πονάμε. Δεν είμαστε απλά ένας λιγότερος, είμαστε πολύ φτωχότεροι. Δε χάσαμε απλά ένα σύντροφο, χάσαμε κυρίως μια μεγάλη αξία ήθους, γνώσης, οξυδέρκειας. Χάσαμε μία εφηβική ευγένεια. Ο Αυγουστίνος ήταν μια δροσερή αύρα που είχε τη δύναμη, με όλα τα ευγενικά χαρακτηριστικά του, να σε χαϊδεύει αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να σε παρασύρει με ένα δυναμισμό που έκρυβε μέσα του. Ευαίσθητος και ευγενικός, με βαθειά καλλιέργεια και μόρφωση, πάντα αλληλέγγυος προς τους αδύνατους.

Ένα ηχηρό παρών, μέσα από τη γλυκιά σιωπή και την ηρεμία του, σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών στη Ρόδο, προβάλλοντας το βιβλίο την λογοτεχνία, το θέατρο με αγάπη και πάθος. Μου λείπουν ήδη δυο ακόμα δάκρυα. Έφυγαν για να ποτίσουν μία αξία που σε τύλιγε και σε κέρδιζε απαλά σαν χάδι. Λίγο λίγο, ένας – ένας, αδειάζει το στέκι του «Γκρινιάρη»…

Συλλυπητήρια από βάθους καρδιάς στην αγαπημένη του Αναστασία και σε όλους τους οικείους του.

Δημήτρης Γάκης, τ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δ/σου


Ο Αυγουστίνος ήταν ξεχωριστός., ιδιαίτερος. ‘Ενα ώριμο αειθαλές παιδί, με τη ζωντάνια, την ευαισθησία και την ανοιχτωσιά της παιδικής καρδούλας, αλλά και με τη σοφία και την ανοιχτωσιά της σκέψης του ώριμου, ελεύθερου ανθρώπου, του σοφού γκουρού. Λάτρεψε το Θέατρο και τους αυθεντικούς ανθρώπους. Τούτα τα λόγια είναι σύντομα, βιαστικά σαν τις συχνά απρόβλεπτες και ξαφνικές συναντήσεις και τα πειράγματά μας. Είναι φτωχά για το μεγαλείο του Αυγουστίνου. Του οφείλω κείμενο με αρχή, μέση, τέλος, κάτω από άλλες συνθήκες. Τον αποχαιρετώ με βαθιά εκτίμηση, βαθύ σεβασμό και ειλικρινή φιλιά και αγάπη.

Τζίνα Δαβιλά, Αρθρογράφος-Θεολόγος


Ανάμεσα στα τόσα ταλέντα που είχε αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος, ο Αυγουστίνος… είχε και το συγγραφικό…
το παρακάτω διήγημα επιστημονικής φαντασίας ήταν το πρωτο δικό του κείμενο που διάβασα… 15 χρονών τότε (Μάιος 1988 περιοδικό Pixel) και από τότε τον παρακολουθούσα φανατικά…
Καλό σου ταξίδι φίλε Αυγουστίνε στους μακρινούς τόπους που ονειρευτηκες!!!
Γιώργος Τζεδάκης, Δικηγόρος/κινηματογραφιστής
SHARE
RELATED POSTS
Με δικαίωσε η Δικαιοσύνη. Παράσημο η δίωξή μου για την αναγνώριση των έντιμων αγώνων μου, του Μιχάλη Καρχιμάκη
Το αποτύπωμα του Νίκου Μιχαλάκη, της Τζίνας Δαβιλά
Η πολυτέλεια για ένα στεγνό μαξιλάρι*, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.