Πόρτα στην Πολιτική

Για ποια Ευρώπη θα μιλάμε μετά την Κρίση της Πανδημίας, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

 

Όλοι οι εφιάλτες κάποτε τελειώνουν. Ακόμα και οι πιο φρικτοί, όπως αυτός του κορονοϊού και της πανδημίας. Και ύστερα, πάντα έρχεται η ώρα του απολογισμού ή του λογαριασμού, γιατί λογαριασμός θα υπάρξει και θα είναι φουσκωμένος. Για την Ευρώπη η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που ήταν όταν έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα στο έδαφός της. Αυτό που συμβαίνει, και ίσως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι Ευρωπαίοι πολίτες, είναι πως η πανδημία βρήκε τις χώρες της Ε.Ε. να υποκρίνονται ότι είναι ισότιμα και ισοδύναμα μέλη μίας ομοσπονδίας. Τρίχες. Αυτή είναι η απάντηση στην πολυδιαφημισμένη αλληλεγγύη της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα η Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι υπό Γερμανική Κατοχή . Tο τέλος της πανδημίας θα βρει την Ιταλία με ένα ακόμα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο χρέος, τη Γαλλία με μεγαλύτερα ελλείμματα, την Ισπανία και την Πορτογαλία να πληρώνουν περισσότερα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τους και την Ελλάδα σε κρίσιμη κατάσταση καθώς ακόμη δεν έχει συνέλθει από την προηγούμενη κρίση και τρία Μνημόνια που της φόρτωσαν . Χιλιάδες επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα γίνουν φτηνές και ευάλωτες απέναντι στην ισχυρή Γερμανία, η οποία οικονομικά θωρακισμένη και αφού έχει καταφέρει να ελέγχει όλους τους μηχανισμούς της Ε.Ε.θα γίνει και επίσημα ο Δεσμοφύλακας της Ευρώπης αποκτώντας τον ολοκληρωτικό έλεγχο μιας ήδη από πριν γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.

Με άλλοθι τις «μεταρρυθμίσεις» και με όπλο τον πακτωλό ρευστού που έχει αποθησαυρίσει, η Γερμανία θα μπορεί να εξαπολύσει την επίθεση της στις υπερχρεωμένες οικονομίες του Νότου με τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και τις εξασθενημένες κοινωνίες. Ο ηγετικός ρόλος, που είχε την τελευταία δεκαετία η Γερμανία, δεν αμφισβητείται όσο και εάν το Βερολίνο μας λέει πως δεν αποδέχεται τον όρο «γερμανική ηγεμονία».

Το Βερολίνο χρεώνεται αυτήν την παράλογη εμμονή στη σκληρή λιτότητα, την προώθηση ενός ιδιότυπου «οριενταλισμού» για τις χώρες του Νότου, η οποία κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισορροπιών της Ευρωζώνης, μια εμμονή η οποία για μια ακόμη φορά μπλοκάρει το Ευρωομόλογο. Είναι κοινό μυστικό πως όταν κάποιος θέλει να μιλήσει με τους Ευρωπαίους πριν καλέσει τις Βρυξέλλες καλό είναι να κάνει πρώτα ένα τηλεφώνημα στο Βερολίνο αφού οι Γερμανοί έχουν φροντίσει μεθοδικά να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο των τεχνοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ. Και αυτός είναι ο λόγος της απραξίας και της εγκληματικής καθυστέρησης ουσιαστικών μέτρων ενάντια στην Κρίση της Πανδημίας. Για τον λόγο αυτό κούνησε το μαντήλι στην Ευρώπη η Βρετανία – και πολύ καλά έκανε – και αυτός θα είναι ο λόγος που μετά την κρίση της Πανδημίας αν δεν στηριχθούν οι Οικονομίες του Νότου θα δούμε και άλλα μαντήλια να κουνιούνται .

Όταν έρθει λοιπόν ο λογαριασμός τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαλέξει. Ή θα γίνει αυτό που πρέπει να είναι ή θα παραμείνει μια γερμανική Ευρώπη, κάτι που δεν κατάφερε με δύο Παγκόσμιους πολέμους. Εγώ πάντως θα ετοίμαζα από τώρα το μαντήλι μου…

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο «κύριος» απ’ την Σερβία μίλησε!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Νίκος Ανδρουλάκης: “Πέταξαν τις θυσίες των Ελλήνων”
Το παράδοξο τοπίο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.