Ανοιχτή πόρτα

Από πλημμύρα στη Σαχαρα..η αξία της σταθερότητας, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Το να βρισκουν τραγικό θάνατο χιλιαδες άνθρωποι στη…Σαχαρα είναι ότι πιο τρελό από όσα έχουμε ακούσει. Τι άλλο; Καυσωνα στη Γροιλανδια; ζεματάει το Βόρειο Σέλας; πάγοι στη Μαυριτανία; Αλλά τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Η πληγωμενη Ελλάδα έχει κάνει το μερτικό της και με το παραπάνω στην παγκοσμιότητα. Ένας Κινεζος δικτάτορας, ένας Ρώσος που ορέγεται έδαφος και το ποτίζει με αίμα και ένας πρόεδρος που νυστάζει από τα χρόνια είναι αρμόδιοι να καταλάβουν και να κάνουν κάτι. Αλλά έχουν άλλες έγνοιες κι άλλες δουλειές. Ευτυχως δουλεύει πυρετωδώς η επιστήμη.Ίσως προλάβει τα μη αναστρέψιμα. Αυτό όμως ας το κρίνει ο Ζερεφος εγώ δεν έχω τις γνώσεις ουτε καν για να ψηλαφησω το θέμα.

•Είναι αδόκιμο να συγκρίνω την Ελλάδα με την Ανατολική Λιβύη,τη Λάρισα με τη Βεγγάζη,τον Χαφταρ και την παρέα του που μας στέλνει σκυλοπνίχτες. Ας οψονται οι Αμερικανοί αναλυτές του State Department και οι ασκήσεις επι χάρτου που την έφεραν σε αυτό το χαλι. Γιατί νομίζουν πως ο κόσμος είναι σκακιέρα όπως έγραφε ο σοφός Ζμπιγκνιου Μπρεζινσκι , ο σύμβουλος ασφαλείας του Καρτερ. Έλα που δεν είναι. Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκα όντα. Δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα. Ονειρεύομαι κάποτε την Ελλάδα να αποτελεί το υπόδειγμα για όλους. Έχουμε όλες τις δυνατότητες. Να αναζητούμε με παθος την τελειότητα και το ανέφικτο. Είναι δυναμη ώθησης αυτό. Προς το αεναως καλύτερο.

•Η Ανατολική Λιβύη μας δίνει ένα έμμεσο μάθημα. Τι σημαίνει να ζεις σε ασύντακτη και διαλυμένη χώρα με «παραλληλη» κυβέρνηση. Η αξία της σταθερότητας είναι τεράστια. Πολλοί την λοιδόρησαν. Εμένα μου ελεγαν πως είμαι φοβικός αστός. Ας σκεφτούν λιγάκι , με τη ματιά στη Θεσσαλία . Ακόμα και μια κακή κυβέρνηση είναι προτιμότερη απο την αστάθεια.Όποιος δεν επαγγελθεί σταθερότητα θα χάνει τις εκλογές. Απλά και καθαρά.Σταθερότητα στη δημοκρατία σημαίνει είτε αυτοδυναμία είτε συνεργασίες. Συνεργασία σημαίνει ετοιμότητα. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τα περί αβυσσαλέων ιδεολογικών διαφόρων ,ενθεν και ενθεν , είναι παραμύθια. Όλοι μπορούν να συνεργασθούν με όλους αν αυτό είναι που υποδεικνύει ένα εκλογικό αποτέλεσμα.Ας μη μιλήσω για πρόσωπα. Είναι άλλωστε τόσα πολλά. Όπου κοιτάξω δεξιά κι αριστερά ΠΑΣΟΚ βλεπω. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σωρό υπουργίσιμους που ρητορεύουν αριστερά αλλά οταν έρχονται σε θεσεις ευθύνης σκέπτονται δεξιά. Οι δικοί μας Κουροπάτκιν.

SHARE
RELATED POSTS
Κώστας Λεφάκης: ξαναδιαβάστε ό,τι έγραψε στην Πόρτα για ελληνοτουρκικά, κορονοϊό, Η.Π.Α, Ρωσία, Κύπρο (αρχείο Μάρτιος 2020)
Επιδοτούμενες θερμάστρες!…* (Subsidized outdoor heaters), του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)
Αμπελάκια (Μέρος β΄): ο συνεταιρισμός, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
1 Comment
  • levi
    21 Σεπτεμβρίου 2023 at 17:40

    Μου αρέσει η ιδέα να συνδυάζω ευχαριστήρια σημειώματα με δωρεές. Δείχνει ότι δεν χρησιμοποιείς μόνο λόγια, αλλά ακολουθείς και πράξεις. Ευχαριστώ τον συγγραφέα για αυτήν την εμπνευσμένη προοπτική! πλημμύρες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.