Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Απρόσκλητοι επισκέπτες, του π.Μάξιμου Παναγιώτου

Spread the love

 

Πολύ συχνά άγνωστοι άνθρωποι χτυπούν τα κουδούνια η τις πόρτες των σπιτιών μας, για να μας προσφέρουν έντυπο υλικό της θρησκείας τους. Αυτοί ως επί το πλείστον είναι μάρτυρες του Ιεχωβά η προτεσταντικές παραφυάδες, όπως πεντηκοστιανοί και ευαγγελικοί.

Αρχικά δεν παρουσιάζουν το γνήσιο όνομά τους, αλλά σαν το λύκο που ντύνεται με το δέρμα του προβάτου, λένε ότι είναι χριστιανοί. Το κάνουν αυτό για τον ευνόητο λόγο να πιάνουν στα δίχτυα τους αφελείς ορθόδοξους χριστιανούς. Οι μάρτυρες του Ιεχωβά, ενώ δε δέχονται ότι ο Χριστός ανήκει στην Αγία Τριάδα και είναι Θεός, όπως ο Πατέρας, αυτοαποκαλούνται χριστιανοί μάρτυρες του Ιεχωβά. Οι προτεστάντες ευαγγελικοί στα έντυπά τους βάζουν και γνώμες Πατέρων της Εκκλησίας για να καμουφλάρονται.

Όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι διατηρούν ανόθευτο το χριστιανισμό και προσφέρουν γνήσια σωτηρία. Με τα πρώτα τους λόγια προσπαθούν να φοβίσουν τους ακροατές τους και να μειώσουν την εμπιστοσύνη τους στους κληρικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Ζούμε», λένε, «στα έσχατα, σε λίγο θα ’ρθει ο αντίχριστος, τα σημάδια του ερχομού του είναι φανερά: ανηθικότητα, πόλεμοι, καταστροφή της φύσης, μεγάλες ασθένειες! Οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας», συνεχίζουν, «είναι αμαρτωλοί και χάλασαν την Εκκλησία του Χριστού, δεν ακούτε τα διάφορα σκάνδαλα!»  Αφού δουν ότι οι θέσεις τους αυτές γίνονται αποδεκτές, τότε προσκαλούν τους ακροατές τους να τους εξηγήσουν ότι μπορούν να προφυλαχτούν από τα μαρτύρια της εποχής του αντίχριστου και να μάθουν για τη γνήσια διδασκαλία του Χριστού, δηλ. να εισέλθουν για προστασία και σωτηρία στην ομάδα τους.

Ποτέ δεν ανοίγουμε συζήτηση με άγνωστους, γιατί όλοι οι αιρετικοί είναι εκπαιδευμένοι για το πως θα παραπλανούν ανθρώπους. Σαν τους καλούς μάνατζερ ντύνονται άψογα, μιλούν ευγενέστατα και χαμογελούν. Κάνουν ότι γνωρίζουν την Αγία Γραφή τέλεια, ενώ στην πραγματικότητα γνωρίζουν ότι αντιορθόδοξο και αιρετικό τους έχουν διδάξει.

Όλοι αυτοί οι αιρετικοί είναι φαινόμενα των τελευταίων ετών. Οι διδασκαλίες τους αντιτίθενται στην Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Ποιός αποφάσισε για το ποιά βιβλία είναι θεόπνευστα και συγκρότησε τον κατάλογο (κανόνα) των αγιογραφικών βιβλίων; Ποιός βοήθησε το έθνος μας να επιβιώσει κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας;  Η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ως ορθόδοξοι χριστιανοί δε μισούμε τους ανθρώπους των αιρέσεων, αλλά δε δεχόμαστε την αιρετική διδασκαλία τους. Αυτή οδηγεί κάθε θύμα έξω από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα σωστικά Μυστήριά της. Τους μιλάμε με ευγένεια, αλλά δεν τους αφήνουμε να μας κάνουν το δάσκαλο. Ο απόστολος Παύλος γράφει στον Τίτο: «αιρετικό άνθρωπο μετά από μία και δεύτερη συμβουλή απόφευγέ τον» (3,10). Επειδή οι σύγχρονοί μας αιρετικοί, λόγω εγωισμού, δε δέχονται καμία συμβουλή, γι’ αυτό να τους κρατάμε μακριά από τη ζωή και την οικογένειά μας. Ο Θεός ας τους φωτίσει να καταλάβουν το λάθος τους.

Ο  Πατήρ Μάξιμος Παναγιώτου είναι Αρχιμανδρίτης και ζει στη Ρόδο.

η εικόνα προφίλ του ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

SHARE
RELATED POSTS
Γωνία Αδριανού και «χρυσοδάκτυλων»…, του Γιώργου Αρκουλή
Τα απερίσκεπτα “Χρόνια Πολλά”, η μελαγχολία και η Τέχνη, του Άρη Μαραγκόπουλου
29 Δεκέμβρη, λοιπόν, και πριν από 54 χρόνια…, του Φιλήμονα Ρούσσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.