Πρόσωπα-Αφιερώματα

Απεβίωσε στα 72 ο Δημήτρης Χριστόφιας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου-Βιογραφικό

Spread the love

Έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια ο ηγέτης της κυπριακής Αριστεράς και πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Εδώ και εβδομάδες είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από ξαφνική επιδείνωση της υγείας του. Ο Δ. Χριστόφιας υπέφερε εδώ και χρόνια από σοβαρές ασθένειες αλλά τις αντιμετώπισε παλικαρίσια.

Κλήθηκε να ηγηθεί της Δημοκρατίας της Κύπρου σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Διαχειρίστηκε ως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο του σχεδίου Ανάν. Αντιμετώπισε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και την πρώτη φάση της μεγάλης οικονομικής κρίσης στο νησί. Άνθρωπος ήρεμος, απλός και προσηνής, ήταν εξαιρετικός συζητητής και άριστος συνομιλητής. Η νηφαλιότητά του ήταν ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διέθετε. Η προσήλωσή του στην επίλυση του Κυπριακού με όρους δημοκρατικούς προοδευτικούς και για τις δύο συνιστώσες του νησιού ήταν αυτοσκοπός.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το reporter.com.cy η κατάσταση του υγείας του Δημήτρη Χριστόφια επιδεινώθηκε, με τον προσωπικό του γιατρό Δρ. Μιχάλη Μηνά να δηλώνει την Παρασκευή πως οι ινωτικές βλάβες στον πνεύμονα είναι μη αναστρέψιμες.

Το βιογραφικό του

Ο Δ. Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946. Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Διετέλεσε ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

Πολιτικές – Κοινωνικές Δραστηριότητες

Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της ΕΔΟΝ, εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

Το 1974, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Μόσχα, επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της οργάνωσης, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αποχαιρετά τον Δημήτρη Χριστόφια

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου. Στην οικογένειά του στέλνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει στο Tweet του ο Ν. Αναστασιάδης.

SHARE
RELATED POSTS
Για να ξυπνάμε το πρωί και να είναι ωραία…, του Σπύρου Ντασιώτη
Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
“Δείπνο με φίλους”. Χώρος για ποπ-κορν;, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.