Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Αδειάστε τις πλατείες!, του Νότη Μαυρουδή

Spread the love

Ο Νότης Μαυρουδής είναι Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.grΕΔΩδιαβάστε και ακούστε συνέντευξή του στην iΠόρτα-Ρ/Σ Παλμός 99.5

όλα τα άρθρα του Νότη Μαυρουδή ΕΔΩ

 

Πράγματι· αρχικά ήταν ένα μεμονωμένο κρούσμα και μετά απρόσμενα έγινε πρόβλημα!
Αναφέρομαι στα μαζικά πάρτι που γίνονται στα… όρθια· σε εκείνες τις ξαφνικές μαζώξεις που δεν είναι ούτε συγκεντρώσεις, ούτε διαδηλώσεις, ούτε οργανωμένες μέσα από πολιτικά κίνητρα, παρ’ όλο που αυτά ίσως να υποφώσκουν.

Οι πλατείες έχουν γίνει πλέον της μόδας, αφού συγκεντρώνουν τον νεαρόκοσμο, γιατί έτσι μπορεί να αντιδράσει με εύκολο τρόπο απέναντι στην καραντίνα, στη «σκλαβιά», στην απομόνωση, στον εγκλωβισμό, που είναι πλέον ασφυκτικός για έναν λαό, ο οποίος έχει το ξεχωριστό γνώρισμα να είναι εξωστρεφής και εκδηλωτικός, ιδιαιτέρως σε καλοκαιρινές περιόδους τη νύχτα.
Πώς να εμποδίσεις αυτή τη συχνή πλέον συνήθεια των μαζώξεων; Πώς να τις διαχωρίσεις από τη βαθιά κούραση και τη δυσφορία των πολιτών, οι οποίοι στη χώρα μας τείνουν να ακουμπήσουν τον αριθμό των 10.000 θανάτων(!!!)με αύξηση 171% του ιϊκού φορτίου μόνο στην Αττική! Θαρρείς και αυτή η πανδημία-τραγωδία αφορά «άλλους» και όχι συμπολίτες, συντοπίτες, συνέλληνες και κυρίως συνάνθρωπους. Θαρρείς και δεν άκουσαν-δεν είδαν-δεν έμαθαν για την παγκόσμια αυξανόμενη εξάπλωση του ιού, που συνεχίζει να απειλεί πλέον όλες  α ν ε ξ α ρ τ ή τ ω ς  τις ηλικίες!

Η δράση της αστυνομικής επέμβασης, ώστε να αποφευχθεί η μαζική συγκέντρωση κόσμου, δοκιμάστηκε δυσάρεστα στην πλατεία Νέας Σμύρνης τον περασμένο Μάρτιο. Διαφαίνεται τώρα πως η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει επανάληψη επεισοδίων, τα οποία θα προκαλούσαν μεγάλη αντιπαράθεση κι αναστάτωση σε καιρούς που η κοινωνική ηρεμία είναι σημαντικός παράγοντας, για τη διαχείριση της πανδημίας. Λέτε να επαναφέρουν εκείνο το αλήστου μνήμης διάταγμα για να κλείσουν τα… περίπτερα ώστε να μην πωλούνται μπύρες κι άλλα ποτά;
Πάντως, οι αστυνομικές επεμβάσεις δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα εκτός και εάν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τους πολίτες, μήπως αντιληφθούν δηλαδή το μέγεθος του προβλήματος και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτή η σκέψη, ομολογώ, με κάνει να μειδιώ πικρά επειδή γνωρίζω πως το κλίμα τής εποχής δυσκολεύει μια τέτοια πραγματικότητα.

Στις μέρες μας διαβάζω και διακρίνω ένα… πατερναλιστικό, δασκαλίστικο και συμβουλευτικό αφ’ υψηλού ύφος προς τις νέες γενιές από επιστήμονες, ειδικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, τηλεοραδιοπερσόνες, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζώξεις στις πλατείες από τη νέα γενιά. Δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Η δική μου αντίληψη λέει πως τέτοιοι τρόποι παραινέσεων δεν συγκινούν αυτόν τον κόσμο.
Από την άλλη, το παράδειγμα της φύλαξης της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι από την αστυνομία, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε πλατεία· οι πλατείες και οι χώροι, που εν δυνάμει μπορούν να γεμίσουν, είναι αμέτρητοι, επομένως καθίσταται στρατηγικά και πρακτικά αδύνατο να φυλαχθούν, εκτός κι αν οι αστυνομικές διμοιρίες στριφογυρίζουν από το ένα σημείο στο άλλο ή να επιστρατευθούν όλα τα αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα· πράγμα γραφικό, αστείο, φαιδρό και αδύνατο…
Νομίζω πως έως ότου λήξει η καραντίνα, αυτές οι μαζώξεις θα εξελιχθούν σε… «ηρωικές» πρωτοβουλίες των συμμετεχόντων, για τον λόγο πως η αστυνομία (του Χρυσοχοΐδη, όπως την ονομάζουν) αδυνατεί να βάλει τάξη δίχως συγκρούσεις και συνέπειες παραμονές τού Πάσχα. Κοινώς, θα δημιουργηθούν ομάδες πολιτών που θα προβάλλουν εύκολη… επίδειξη αντίστασης στο… «Σύστημα» και την κρατική «καταπίεση»…
Τι έχουν να δουν τα μάτια μας…

Το θέμα έχει εξελιχθεί σε  γ ρ ί φ ο ! Από τη μια πλευρά ο κορωνοϊός προχωράει τυφλά και αδιάκριτα· από την άλλη, οι λύσεις δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Τα εμβόλια θα είναι λύση και γι’ αυτό είναι επιθυμία όλων και γίνεται λαϊκός «στόχος». Μεγάλο μέρος των πολιτών προστατεύονται όλο και περισσότερο. Οι κορωνοαδιάφοροι συνεχίζουν να παίζουν με τα νεύρα μας. Μέρος των πολιτών θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω μιας τέτοιας πανδημίας, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο θρήνο με, προς το παρόν, πάνω από 3.000.000 θύματα (!!!).Η «Ανάσταση» σπρώχνει τη μεγάλη μάζα στο παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία στα χωριά, αδιαφορώντας για την επιδημιολογική καθημερινή απειλή και την πραγματικότητα με τις αναπόφευκτες συνάξεις.
Μπουρλότο !!! θα αναφωνούσε και η Σαπφώ!
«Όλα να καούν, γιατί εμείς είμαστε Έλληνες ρε που κρατάμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τον εκκλησιασμό, τη χριστιανική πίστη και την τήρηση των συνηθειών των παππούδων μας…» θα ήταν το σαθρό επιχείρημα.
Να το προσπεράσουμε λοιπόν, ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν με λιγότερες απώλειες τις συμπληγάδες τής πανδημίας.

Οι ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις στις πλατείες επιδεινώνουν τη μετάδοση-εξάπλωση του ιού, όπως και οι πολιτικές-θρησκευτικές-αθλητικές-καλλιτεχνικές συγκεντρώσεις. Η τήρηση των αποστάσεων, η υποχρεωτική μάσκα, είναι καλό να υπενθυμίζονται ως συμβουλευτικές προτροπές, αλλά, νομοτελειακά οι συστάσεις λοιμωξιολόγων-φορέων και κράτους ξεχνιούνται, κάθε φορά που συγκεντρώνεται το πόπολο!
Μένει λοιπόν η νέα επιθυμία σε αυτή την περίοδο:
Π α ι δ ι ά,  α φ ή σ τ ε   τ ι ς   π λ α τ ε ί ε ς !

 

SHARE
RELATED POSTS
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως δώρο των Χριστουγέννων, του Αντώνη Η.Διαματάρη
Ο Κος Σανιδόπουλος μονολογεί…, του Άρη Μαραγκόπουλου
Τα γεμιστά, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.