Ανοιχτή πόρτα

Ένα αιρετικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Χριστούγεννα σημαίνουν δέντρα, στολίδια, αλεξανδρινά στις γλάστρες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Δηλαδή καμμία ομοιότητα με το μήνυμα του θεανθρώπου Του Οποίου η γέννηση χώρισε τον κόσμο σε δύο μεγάλες περιόδους που δεν αμφισβητεί ή μεταβάλλει κανείς, την πρό Χριστού εποχή και την μετά Χριστόν, π.Χ. μ.Χ. Και το μήνυμα του Χριστού είναι η ταπεινότητα, η σεμνότητα, η απλότητα. Γεννήθηκε στην  ταπεινή φάτνη των αλόγων, από την κυνηγημένη Παναγιά και τον Ιωσήφ που τους προστάτευε από τις συμφορές της εποχής και τα ήθη μιας κοινωνίας, τόσο αμφιλεγόμενης, που ενώ περίμενε τον Μεσσία, όταν της παρουσιάστηκε, Τον σταύρωσε.

Ο Χριστός επομένως γεννήθηκε για να εκπληρώσει τις Γραφές, σώθηκε από τον Ηρώδη με την διαφυγή της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο για να πραγματώσει το έργο της Θείας Οικονομίας χωρίς να αμφισβητηθεί η κατά σάρκαν υπόστασή Του. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με όσα διατύπωσε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Και το μήνυμα του Θεανθρώπου πορεύεται τόσους αιώνες εντελώς αλλοιωμένο στον χρόνο.  Με έναν χοντρό Άγιο Βασίλη να μοιράζει δώρα και να γελοιοποιείται κάθε πνευματικότητα. Δώρα στους χορτασμένους. Διότι, ενώ όλοι είναι γεμάτοι καλούδια για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, το μήνυμα της Αγάπης και της Αδελφοσύνης δεν είναι ζωντανό. Ίσως είναι κρυμμένο, ίσως είναι λησμονημένο, ζωντανό πάντως δεν είναι.

Και καθώς πλησιάζουμε συν Θεώ στην αρχή του 2024, και αποκαθηλώνοντας σχέσεις και πρόσωπα, αναρωτιέμαι πού βρίσκεται η μαγεία των Χριστουγέννων. Στις ταινίες; Στην ιδέα; Στην αναμονή και  προσμονή της ευτυχίας;

Ζώντας σε μια κοινωνία που ο ένας είναι πιο εγωιστής από τον άλλο, η ταπεινότητα και η σεμνότητα είναι σπάνιες, η αγάπη εγκλωβίζεται μέσα στον εγωκεντρισμό, οι σχέσεις ξεφτίζουν σαν τα ρετάλια, ώστε αν πιάσω την κλωστή που περισσεύει και που εξέχει ατίθασα από το ύφασμα, θα ξηλωθεί και το πιο ακριβό μετάξι. Έτσι ακριβώς είναι και οι σχέσεις μας. Αν πιάσουμε το νήμα που θα είναι η αφορμή για την αλήθεια και την ποιότητά τους, τότε θα φανερωθεί και η ευτέλειά τους. Διότι οι σχέσεις θέλουν αγάπη, κόπο, μόχθο, εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμό, καλοσύνη. Δεν θα πω Αγάπη, γιατί στο όνομά της έχουν γίνει άπειρα εγκλήματα.

Για το 2024 θα ευχηθώ για όλους μας, να γίνουν ρετάλια και ξέφτια όλες οι άχρηστες σχέσεις της ζωής μας. Αυτές που έχουμε με ανθρώπους-καρκίνους, ψυχοβγάλτες, ανισόρροπους, κακούς, εγωπαθείς, ελεεινούς, βλάκες, ξιπασμένους, πονηρούς, ζηλιάρηδες, επικίνδυνους για την σωματική, την πνευματική και την ψυχική μας υγεία. Το όφελος θα είναι τεράστιο, διότι λυτρωμένοι από δαύτους θα κατανοήσουμε ευκολότερα τον λόγο της ύπαρξής μας και επιπλέον, θα συγχωρήσουμε την παλιανθρωπιά τους. Ας γίνουν μια ανάμνηση παιδευτική, που μας έμαθαν πώς να ζούμε χωρίς την κακή επιρροή τους.

Ίσως μέσα από τον αιρετικό αυτό δρόμο, να ταυτιστούμε κάποτε με το ουσιαστικό μήνυμα του Θεανθρώπου και της κατά σάρκαν Γεννήσεώς Του: η Αγάπη πορεύεται χωρίς περιττά λόγια, μα με πράξεις Αγάπης.

ΥΓ: Εφαρμόζω απαρέγκλιτα όλο το εθιμοτυπικό του εορτασμού των Χριστουγέννων, τα φωτάκια, τα δωράκια, τα αγιοβασιλάκια, τα πάντα και σε υπερβολή. Αυτό για τους … αντιρρησίες που φέρνουν αντιρρήσεις για την αντίρρηση.

26 Δεκεμβρίου 2023

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

SHARE
RELATED POSTS
O Σαίξπηρ, όπως μας αρέσει (τετρακόσια χρόνια από τον θάνατό του), του Νίκου Βασιλειάδη
kethi.jpg
Ελλάδα-ΚΕΘΙ: ενάντια στον Ρατσισμό και την Μισαλλοδοξία-Δείτε το μήνυμα
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κ#λους!* – Mar-a-Lago “treasures”!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.