ΕΥ ΖΗΝ

Άγιος Κορνήλιος, ο ελεήμων έπαρχος που συνάντησε τον Απόστολο Πέτρο – 13/9 εορτάζεται

Spread the love

 Ζωῆς ἀπίστου Κορνήλιον ἐξάγεις,
Πιστῶν ἀπαρχὴν τῶν ἐθνῶν Χριστέ μου.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, “ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ” ΑΘΗΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΑΤΡΑΣ, “ΙΑΝΟΣ” ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΣΕ 2-5 ΗΜΕΡΕΣ. Β) ΗΠΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ “ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ”.

 

Για τον Άγιο Κορνήλιο αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων (Ι, 1-13).

Ήταν θεοσεβούμενος Ρωμαίος Εκατόνταρχος. Άγγελος Κυρίου του υπέδειξε να συναντήσει τον Απόστολο Πέτρο. Ο Κορνήλιος μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό και δίδαξε την διδασκαλία του Χριστού στην Φοινίκη, την Κύπρο, την Αντιόχεια και την Έφεσο.

Εξελέγη Επίσκοπος Σκήψης της Μυσίας. Ο ιεραποστολικός του ζήλος απέφερε πλούσιους καρπούς και πολλοί ήσαν οι ειδωλολάτρες που πίστεψαν στο Ευαγγέλιο. Κάποιοι κατήγγειλαν τον Κορνήλιο στον Έπαρχο Δημήτριο, ο οποίος τον συνέλαβε και τον οδήγησε σε ειδωλολατρικό ναό ενώπιον πλήθους, προκειμένου να θυσιάσει στα είδωλα.

Ο Κορνήλιος όχι μόνο έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του αλλά κατάφερε με την ομολογία του να κάνει να πιστέψουν στη διδασκαλία του Ευαγγελίου η σύζυγος και ο υιός του Επάρχου.

Είπε μάλιστα στο Δημήτριο ότι η οικογένειά του δεν θα πάθει κανένα κακό. Ο Έπαρχος κατάλαβε λίγο αργότερα το νόημα των λόγων αυτών, όταν έγινε μεγάλος σεισμός που ισοπέδωσε το ναό και η σύζυγος με τον υιό του βγήκαν ανέπαφοι από τα ερείπια.

Εορτολόγιο: Αριστείδης, Αρίστος, Άρης, Αριστέα, Αριστούλα, Αριστίνα Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία, Κορνήλα.

SHARE
RELATED POSTS
Οσία Μαρία η Αιγυπτία, που αυτοτιμωρήθηκε για την έκλυτη ζωή της ζώντας στην έρημο για 47 χρόνια
H ΑΚΟΣ στον Ιπποκράτειο Βοτανικό Κήπο της Symbeeosis!
Kostis A. Makris
Λέξεις στο τετράγωνο “Η Δικαιοσύνη”, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.