ΕΥ ΖΗΝ

Τα κόκκινα της γιορτής, του Στράτου Καραγαβριηλίδη

Spread the love

 

Ο Στράτος Καραγαβριηλίδης είναι οινογεύστης.   

 

Τα κρασιά της Νεμέας, είναι αλήθεια, ήταν πάντα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά. Το Αγιωργίτικο, η κύρια ποικιλία της περιοχής είναι φιλική, θερμή και με την κατακόκκινη, βελούδινη προσωπικότητά της μοιάζει ταγμένη να «υπηρετεί» το φως και την απόλαυση.

Μπορεί να δώσει ιδιαίτερα, πολυσύνθετα, μακράς παλαίωσης και υψηλότατων ποιοτικών προδιαγραφών κρασιά. Είναι, παράλληλα, αυτό που στην επιστημονική γλώσσα λέγεται «πολυδυναμική» ποικιλία, δηλαδή ποικιλία σταφυλιού που ανάλογα με το υψόμετρο, τη σύσταση του εδάφους και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κάθε αμπελουργός-οινοποιός μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο φάσμα τύπων κρασιών. Ακόμα και στην «άγουρη» νεότητά τους είναι αρκετά βατά. Η «γλύκα» του Αγιωργίτικου και των κρασιών της Νεμέας, ο πλούσιος και απαλός τρόπος που εκφράζονται αρωματικά και γευστικά τα φρουτώδη (κυρίως σκουρόχρωμου κερασιού και βύσσινου) στοιχεία των κρασιών, αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά, είναι χαρακτηριστικά και παροιμιώδη.

Ακόμη και οι τανίνες των κρασιών, είτε πιπεράτες είτε γλυκές (ανάλογα με τον τρόπο οινοποίησης), είναι χαρακτηριστικά διαφορετικές συγκρινόμενες με αυτές κρασιών από άλλες περιοχές: πιο «πολιτισμένες» και φιλικές, δημιουργούν ένα φινετσάτο γευστικό περιβάλλον.

Σπάνια αρώματα και γεύση, ξεχωριστή προσωπικότητα και, πάνω απ όλα, πλούσιες και ήπιες τανίνες.

Το Αγιωργίτικο είναι αρκετά ευαίσθητη ποικιλία, στον περονόσπορο, τον βοτρύτη και το ωίδιο. Ξεκινά την εκβλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο του αμπελώνα. Το Αγιωργίτικο είναι πολυδυναμική ποικιλία και δίνει οίνους ροζέ, ερυθρούς ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκούς που πίνονται φρέσκοι ή παλαιωμένοι. Επίσης μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται. Σε περιοχές μικρού υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα γλυκά κρασιά, σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, πλούσια σε χρώμα, με καλές τανίνες, ενώ σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει θαυμάσια ροζέ ξηρά κρασιά. Η Ζώνη Παραγωγής στην Νεμέα δίνει τον φημισμένο οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νεμέα (PDO Nemea).

 

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Ρόδος και το iPorta.gr στην Αθήνα. Φωτογραφίες και video από την παρουσίαση του περιοδικού μας στο Polis Art Cafe
Στο φως γιατί…, του Νίκου Βασιλειάδη
Προστασία και αναβάθμιση  της Κοιλάδας των Πεταλούδων-Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.