Βιβλίο

“Όνειρα με το μέτρο” της Νούρια Πράδας, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

Ακόμα ένα μυθιστόρημα που μας έρχεται από την Ισπανία. Η Νούρια Πράδας είναι πολυγραφότατη και το μυθιστόρημά της  ”Όνειρα με το μέτρο” μας μεταφέρει στην Βαρκελώνη του 1917.

Από εκεί ξεκινάει, τουλάχιστον, για να καταλήξει στην δεκαετία του ΄50. Ο βασικός άξονας της ιστορίας είναι το Σάντα Εουλάλια, ένα κατάστημα γυναικείων νεωτερισμών.

Το Σάντα Εουλάλια είναι ένα υπαρκτό κατάστημα στην Βαρκελώνη, που υπάρχει μέχρι τις μέρες μας και είναι συνώνυμο της πολυτέλειας. Στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε την εξέλιξή του από κατάστημα που πουλάει υφάσματα σε έναν λαμπερό οίκο μόδας που προβάλει την κομψότητα της Βαρκελώνης. Βεβαίως, για να γίνει αυτό, υπάρχουν μια σειρά ανθρώπων που κινούν τα νήματα.

Αυτοί είναι οι ήρωες του μυθιστορήματος, που διατρέχει όλα αυτά τα χρόνια με την ιστορία πάντοτε παρούσα. Η προπολεμική ακμή της Βαρκελώνης, η οικονομική ύφεση του μεσοπολέμου, ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, όλα αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τη ζωή των ηρώων αλλά και του ίδιου του καταστήματος. Από τα λαμπερά ντεφιλέ που συγκεντρώνουν προπολεμικά όλη την υψηλή κοινωνία της πόλης, φτάνουμε στον εμφύλιο, όπου το κατάστημα κλείνει. Οι ήρωες, όπως και οι υπόλοιποι Ισπανοί, προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια Βαρκελώνη που βομβαρδίζεται. ”Η μαγεία που φώτιζε τους τελευταίους παλμούς μιας Βαρκελώνης ακμάζουσας που απομακρυνόταν από τα ευτυχή χρόνια της δεκαετίας του ΄20, μην έχοντας συνείδηση ότι τα όνειρά της ετοιμάζονταν να συνθλίβουν υπό το βάρος της κρίσης και της ύφεσης που πλησίαζαν. Και κατ΄αυτόν τον τρόπο, ενώ αφενός  η νεαρή Δημοκρατία είχε πλέον περάσει χίλιες -δυό δοκιμασίες, πλέοντας ανάμεσα σε ρεφορμιστικές και αντιρεφορμιστικές κυβερνήσεις και οι Αριστεροί έδειχναν να αντιδρούν και κέρδιζαν τις εκλογές του Φεβρουαρίου συνενωμένοι στο Λαϊκό Μέτωπο, το αίμα αφετέρου δεν άγγιζε καθόλου μια αστική τάξη που ζούσε αναπαυτικά θρονιασμένη στις συνήθειές της, ντυνόταν καλά, με ρούχα επί παραγγελία, και αγόραζε υφάσματα από τα καλύτερα μαγαζιά. Όπως το Σάντα Εουλάλια”.

Μη φανταστείτε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό μυθιστόρημα. Κάθε άλλο. Έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα που οι ζωές των πρωταγωνιστών μπλέκονται και ανάμεσα σε έρωτες , προδοσίες, φιλίες οι ζωές τους προχωράνε, όπως προχωράει και ο χρόνος και η εποχή.  Ο σωστός συγγραφέας, βέβαια, ξέρει  να τα τοποθετεί όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της εποχής.

”Μια νέα Ισπανία γεννιόταν. Λέγανε ότι ήταν η Ισπανία της τάξης. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν η κτηνώδης Ισπανία του χαιρετισμού με το ανασηκωμένο χέρι. Και με αυτήν ανέτελλε μια γεμάτη αβεβαιότητα καινούργια εποχή, που έμελλε να γίνει πιο καταφανής μόλις θα καταλάγιαζε το πρώτο κύμα συγκίνησης λόγω του τέλους του πολέμου. Μια νέα φάση της οποίας το σκηνικό ήταν μια διχασμένη κοινωνία εμποτισμένη στο μίσος. Μια νέα χώρα που κυβερνάται από έναν αρχηγό κράτους ο οποίος πίστευε ότι είχε επιλεγεί από τον δάκτυλο της Θείας Πρόνοιας για να σώσει την πατρίδα, περιστοιχισμένο από μια όλο μετριότητα ολιγαρχία που ενεργούσε παρακινούμενη από τη δίψα για εκδίκηση”.

Τα ”Ονειρα με το μέτρο” είναι ένα έντιμο μυθιστόρημα εποχής. Μιας εποχής που καθόρισε την Ισπανία. Και ανάμεσα στην ανεμελιά των ακριβών υφασμάτων και ρούχων, την λάμψη των ντεφιλέ της υψηλής μόδας, παρακολουθεί τις ζωές των ηρώων του. Που άλλοτε καταλήγουν ευτυχισμένες, άλλοτε όχι. Όπως και στην πραγματική ζωή.

Η έκδοση του βιβλίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες του Σάντα Εουλάλια ,σε διάφορες εποχές του, καθώς και σχέδια ρούχων που παρουσιάστηκαν στις επιδείξεις και τις βιτρίνες του. Αναμνηστικά μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Παρουσίαση λευκώματος της ΑΚΟΣ της Δρ Δέσποινας Κατσώχη – Κριτική της Λίτσας Τότσκα
23659199_10212267417335429_9186001317574163540_n.jpg
Το iPorta.gr προτείνει: “Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης” του Μάνου Κοντολέων-Εικονογράφηση του Βαγγέλη Παυλίδη
Διαβάζοντας: “Μικρή ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας”, του Άγγελου Κουτσούκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.