Βιβλίο

Δωρεάν στο διαδίκτυο “Η σοφία των λαών» του Χρήστου Μαγγούτα

Xristos Magoutas

 

 

Χρήστος Μαγγούτας

 

 

 

 

13046083_10209122818733059_291796067_n.jpg

 

 

 

Δωρεάν στο διαδίκτυο “Η σοφία των λαών» του Χρήστου Μαγγούτα

 

 

(Κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο, από όπου μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν, το βιβλίο μου «Η σοφία των λαών». Με την ευκαιρία αυτή κάνω αυτή την εισαγωγή για τους σχεδόν 50 συνδημιουργούς που υλοποίησαν την προσπάθεια αυτή).

 

 

Είναι δύσκολο να γράψει κάποιος για ένα βιβλίο του γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι περιαυτολογεί. Ευτυχώς δεν υπάρχει θέμα σ’ αυτή την περίπτωση. Γιατί το βιβλίο μου δεν είναι “βιβλίο μου”, εγώ έβαλα απλά το κείμενο, αλλά πάνω από 50 ταλαντούχα άτομα συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή του: ένας μικρός ειρηνικός στρατός με μια μοναδική και ίσως παράξενη ιδέα: κάθε βιβλίο ή γενικά κάθε έργο τέχνης πρέπει να δίνεται στον κόσμο δωρεάν ως «κτήμα κοινόν εσαεί». Οι προγονοί μας μας ξεπέρασαν άλλη μια φορά με το να θεωρούν ντροπή να πληρώνεται όποιος διδάσκει κάτι – η πόλη φρόντιζε να του εξασφαλίσει τα προς το ζην με άλλους τρόπους. Έτσι κι εμείς: δώσαμε όση δουλειά μπορούσε ο καθένας χωρίς καμιά αμοιβή (ή μάλλον χωρίς «χρηματική» αμοιβή), γιατί ήταν μεγάλη η αμοιβή μας να προσφέρουμε κάτι στον κοινωνικό μας σύνολο).

 

Όλα αυτά για να υλοποιηθεί η ιδέα όλων μας: θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος στην ανθρώπινη δημιουργία που να είναι αλώβητος από τους ευρω-δολαριο-κυνηγούς. Και ποιος θα ήταν καλύτερες χώρος από το βιβλίο ή την τέχνη γενικά;

 

Ξεκίνησα με την καλή μου φίλη Γιώτα Κοτσαύτη και στη συνέχεια με τον Ηρακλή Λαμπαδαρίου και τις εκδόσεις «Σαΐτα», όχι με μεγάλη αισιοδοξία, γιατί πίστευα ότι η έννοια της εθελοντικής προσφοράς δεν είναι τόσο δεδομένη όσο σε άλλες χώρες. Τελικά αποδείχτηκε ότι οι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ακόμα περισσότερο αρκεί να είναι βέβαιοι ότι ο διοργανωτής είναι κι αυτός εθελοντής.

 

Για την προσφορά τους για την οποία βέβαια δε θα μπορούσε να υπάρξει κατά τη συμφωνία μας χρηματική αμοιβή, τους διαθέσαμε μερικές σελίδες για να μιλήσουν για τα παιδιά, το παραμύθι, τη δουλειά ή όποιο άλλο θέμα σαν μια ανοιχτή γραμμή επαφής αναγνωστών – δημιουργών μέσω του Ιντερνέτ. Τα σχόλιά τους αυτά αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη όπως: «ελπίζω αυτά που τώρα θεωρούμε παραμύθι να γίνουν κάποτε πραγματικότητα».
Μακάρι να ήμουν μεγάλος συγγραφέας και οι ταπεινές σελίδες μου να σηματοδοτούσαν το μέλλον και κάποτε όλοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ό,τι άξιον εστί της παγκόσμιας δημιουργίας. Πάντως το πρώτο καλό βγήκε κιόλας, Δεκάδες ταλαντούχα άτομα, βρήκαν το χρόνο και το μεράκι να πουν: «Θέλουμε ένα τόπο απολιόρκητο από το κέρδος και μάλιστα στην υψηλότερη ανθρώπινη κορυφή: την πνευματική δημιουργία».

 

 

Μπορείτε να κατεβάσετε όλο το βιβλίο σε pdf (23 MB) ή να το διαβάσετε ανά σελίδα. Διατίθεται εδώ

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
“Πεδία μάχης αφύλακτα”: θέσεις για την κουλτούρα και τον πολιτισμό, του Άρη Μαραγκόπουλου
“Οι ψυχές μας τη νύχτα” του Kέντ Χάρουφ, του Άγγελου Κουτσούκη
Kostis A. Makris
Ένα τρυφεράγριο εικονοαφήγημα επιστημονικής, πολιτικής και ερωτικής φαντασίας, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.