Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Ως απόγονος του μάντη Κάλχα ερμηνεύω οιωνούς, του Πάνου Μπιτσαξή 

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

 

• Είπα σήμερα να ασχοληθώ με την πολιτική μελλοντολογία. Ως αυτόκλητος απόγονος του μάντη Κάλχα που ερμήνευε τους οιωνούς και γνώριζε εξ ίσου καλά τα παρελθόντα , τα παρόντα και τα μέλλοντα. Αρκετοί φίλοι μου θα στενοχωρηθούν με τις προφητείες μου. Τους προτείνω να τις φυλάξουμε στο συρτάρι. Αν πέσω έξω θα έχουν κάθε δικαίωμα να μου πουν: “Πάνο μου,  άστα αυτά. Γράφε τα νομικά σου. Είσαι άκρως ακατάλληλος για  χρησμούς.”.  Θα πειθαρχήσω αμέσως.

• Πριν δυό περίπου μήνες ο Παύλος Τσίμας στα Νέα έγραψε ένα άρθρο προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ενώ συμβαίνουν διάφορα το πολιτικό τοπίο είναι «παγωμένο». Δηλαδή διατηρείται μια τεράστια ηγεμονία της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φυτοζωούν ως δεύτερο και τρίτο κόμμα. Διακινδύνευσε την πρόβλεψη ότι το τέλος της πανδημίας θα ξεπαγώσει την πολιτική και το πολιτικό παιχνίδι θα ξαναρχίσει από μηδενική βάση. Διαφωνούσα με την πρόβλεψη αυτή. Ήδη με 43 βαθμούς θερμοκρασία οι πάγοι αρνούνται πεισματικά να λιώσουν. Η δε πανδημία πέραν του ότι μεταλλάσσεται ως Δ, δεν φαίνεται να είναι η αποφασιστική παράμετρος. Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί της. Το πολιτικό τοπίο δεν είναι μόνο παγωμένο. Είναι σε σκληρό γύψο. Μπετόν αρμέ.

• Η βαθιά κατάψυξη της πολιτικής δεν είναι τυχαία και συγκυριακή. Είναι  σταθερή επιλογή της πλειοψηφίας και χαίρει ανοχής και από την μειοψηφία πλην των μουτζαχεντίν του ΣΥΡΙΖΑ και τους μισούντες τον Μητσοτάκη. Η απόγνωση τους και η σύγχυση στις επιλογές τους, η ανυπομονησία τους ξεχειλίζει. Οι επιμέρους δημοσκοπικοί δείκτες το αποδεικνύουν καθαρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ απλό και ως προς αυτό δεν χρειάζεται προσφυγή στο μάντη Κάλχα. Συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καλύτερη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καταφανώς σε όλους σχεδόν τους τομείς. Εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Τα λάθη της είναι πολλά αλλά λιγότερα από τις επιτυχίες της. Η φαυλότητα είναι υπαρκτή αλλά δεν επι κυριαρχεί. Συμβαίνει επειδή η ΝΔ έχει ανομολόγητα ολισθήσει στο Κέντρο. Δεν είναι μια δεξιά κυβέρνηση. Είναι πολυσυλλεκτική και μερικές φορές δεν διστάζει να υιοθετεί και αριστερές λύσεις. Η κριτική είναι έντονα αμήχανη και άσφαιρη. Η κυβερνητική ομάδα που αντιπαραθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  ανομοιογενής και αλληλοσπαρασσόμενη , το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί ως εναλλακτική λύση. Επιπλέον η επικοινωνία της ΝΔ είναι κυρίαρχη και τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης πολλά. Το επενδυτικό κλίμα είναι βελτιωμένο. Οι δουλειές αρχίζουν ξανά και η ελπίδα των Ελλήνων αστών αρχίζει και βλασταίνει. Δεν είναι ώρα για πειράματα λένε οι περισσότεροι και θυμούνται και το παρελθόν.

Η προφητεία του Κάλχα δεν είναι και δύσκολη. Ας μην κάνει τον έξυπνο και το μάγκα. Το σκηνικό αυτό θα παραμείνει έτσι για πολλά ακόμα χρόνια. Κανένας οιωνός δεν δείχνει ότι θα αλλάξει. Υπομονή. Είναι η εποχή της πειστικής κριτικής και της ανάκτησης της πειθούς.

• Προϋπόθεση για την μετά από καιρό διαμόρφωση μιας άλλης προοπτικής κατα την ταπεινή μου άποψη είναι η αλλαγή ηγεσίας. Ο Τσίπρας εξήντλησε την γοητεία του και τη δυναμική του. Ποιος δεν ξέρω. Ξέρω πως αν συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί με φθίνουσα γεωμετρική πρόοδο. Τίποτα δεν μπορεί να ανασχέσει την αρνητική δυναμική. Η Φώφη Γεννηματά, που σε προσωπικό επίπεδο τη συμπαθώ, επίσης δεν μπορεί άλλο να προσφέρει. Στο ΠΑΣΟΚ ωριμάζει η ιδέα μιας μεγάλης αλλαγής. Αν γίνει πράξη με αξιόπιστο τρόπο αυτή θα είναι η εναλλακτική λύση μετά από μια ή δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Αν όχι η εναλλακτική λύση αναβάλλεται αορίστως.
Η έλευση νέου σχήματος εκ του μηδενός είναι στη σφαίρα της απιθανότητας.

•Τάδε έφη μάντης Καλχας.

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
«Στενές επαφές 3ου τύπου»! – “Close encounters of the 3rd kind”!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Εσύ, αυτός, αυτή, όλοι μας: σεβασμό στον Κ.Ο.Κ., του Πάνου Βενέρη
Ερωτικές ιστορίες αμερικανικής τρέλας…ή αλλιώς “the bold and the beautiful”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.