Βιβλίο

“ΨΕΥΤΙΚΟ ΕΝΝΙΑΡΙ” του Philip Kerr, του Άγγελου Κουτσούκη

Spread the love

Ο  Άγγελος Κουτσούκης είναι Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Δημοσιογράφος.

Αυτή τη φορά ο Philip Kerr, αφήνει πίσω του την χιτλερική Γερμανία και μεταφέρεται στις ημέρες μας και στον πολύπλοκο και δαιδαλώδη κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Ο καινούργιος του ήρωας είναι ο Σκότ Μάνσον, προπονητής ποδοσφαίρου,πού ,όμως,οι συνθήκες τον κάνουν να ενεργήσει σαν ντετέκτιβ.Το ΄΄Ψεύτικο Εννιάρι΄΄ είναι το δεύτερο βιβλίο από μια τριλογία που έγραψε ο Kerr με κεντρικό ήρωα τον Σκότ Μάνσον.

Τα άλλα δύο είναι το΄΄Ξαφνικός θάνατος΄΄ και ΄΄Το χέρι του Θεού΄΄, που θα τα παρουσιάσουμε και αυτά προσεχώς από αυτήν εδώ την στήλη. Αυτή την φορά, έχουμε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα, και ο Kerr αναδεικνύεται μετρ του είδους. Ανεξάρτητα από την αστυνομική πλοκή που έχει να λύσει,ο συγγραφέας αναδεικνύει τον κλειστό για εμάς , χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που είναι απαιτητικός και έχει τους δικούς του κανόνες και νόμους. Η κοινωνική πραγματικότητα είναι παρούσα μέσα στην ζωή ενός ακριβοπληρωμένου ποδοσφαιριστή, που όμως είναι μετανάστης από την Γαλλική Πολυνησία, όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι του. Το βιβλίο κυλά όπως μιά καλοσκηνοθετημένη ταινία του Χόλυγουντ. Από τα εξαθλιωμένα προάστια του Παρισιού, στην Καραϊβική, στην Αντίγκουα και στην Γουαδελούπη. Από την τουριστική βιτρίνα αυτών των νησιών , στην απόλυτη φτώχεια που βιώνουν οι κάτοικοί τους. Καί ,στο επίκεντρο της ιστορίας,το ΄΄Ψεύτικο Εννιάρι΄΄..Ο Ζερόμ Ντυμά, ο ποδοσφαιριστής-σταρ,το φτωχόπαιδο από την Γουαδελούπη, που με όπλο του το ποδοσφαιρικό του ταλέντο, βρίσκεται από την άλλη πλευρά του καθρέφτη. Χρήματα,πολυτελή σπίτια και αυτοκίνητα, ακριβοπληρωμένα μοντέλα που κοιμούνται μαζί του, αλλά και η ΄΄αίσθηση΄΄ ότι θέλει να επιστρέψει κάτι από αυτά πίσω, στην κοινωνία. Όπως λέει κάποια στιγμή ο Σκότ Μάνσον, ο ντετέκτιβ,΄΄Μου φαίνεται πως υπάρχουν δύο Ζερόμ Ντυμά. ΄Η τρείς. Υπάρχει ο Ντυμά που παίζει ποδόσφαιρο για την Παρί, και βλέπει τον εαυτό του σαν άνθρωπο του λαού και λίγο σαν φιλόσοφο του δρόμου. Μετά, υπάρχει ο τύπος που συχνάζει με συμμορίες και του αρέσουν οι πουτάνες, τα ναρκωτικά και τα όπλα. Και κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο φέτες ψωμί,υπάρχει το δημόσιο πρόσωπο που ήθελες να βάλεις στις διαφημίσεις. Το πρόσωπο μιάς τράπεζας κι ενός ιταλικού οίκου μόδας. Νά το το ψεύτικο εννιάρι.Ο τύπος είναι το μεγαλύτερο ψεύτικο εννιάρι όλων των εποχών΄΄.

Αυτός ο ΄΄τύπος΄΄, με τα τρία πρόσωπα, που πάσχει από κλινική κατάθλιψη, ακριβώς εξ αιτίας της παράλληλης πραγματικότητας αυτών των διαφορετικών προσώπων στο δικό του πρόσωπο. Που, αδυνατώντας να ΄΄σηκώσει΄΄ το βάρος τους, εξαφανίζεται. Και ο Σκότ Μάνσον,ο άνεργος προπονητής ποδοσφαίρου,αναλαμβάνει να τον βρει. Για άλλη μια φορά ο Philip Kerr αποδεικνύει ότι κατέχει την τέχνη του,με τους κεντρικούς του ήρωες,στην ουσία,να κρατάνε κάποιες βασικές ηθικές αξίες που ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τα άλλα θηλαστικά, αφήνοντας μια ελπίδα ,ότι ακόμα και στον σκληρό και άτεγκτο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των εκατομμυρίων που το διακινούν, μπορεί και να υπάρχει ανθρωπιά. Νομίζω ότι αυτό το στοιχείο είναι που ξεχωρίζει τον Kerr από τους άλλους ομοτεχνούς του. Δεν του λείπει το χιούμορ, ακόμα και οι περιγραφές του Παρισιού που θυμίζουν ταινία του Γούντυ Αλλεν.  Το ΄΄ψεύτικο εννιάρι ΄΄ είναι ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί,κρατάει τις ισορροπίες ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη ανάγνωση και θα σας κρατήσει την καλλίτερη παρέα, χωρίς να ντρέπεστε γι΄ αυτό .

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Συζήτηση με τον Μάνο Κοντολέων στις 3 Φεβρουαρίου για τα “Δάχτυλα Πάνω στο Σώμα της”
Τήλος: γνωστή από τον Αλιφέρη, αθάνατη από τον Σκανδαλίδη, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]
P1011031.jpg
“Εκδόσεις Καλέντης”: Βιβλία με λόγο ύπαρξης!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.