Βιβλίο

Αθήνα: βιβλιοπαρουσίαση που αξίζει: ‘Ένοχοι και Αθώοι” των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ

Spread the love

Σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζεται το βιβλίο των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου “Ένοχοι και Αθώοι” στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, στην οδό Πανεπιστημίου 37. Η πρόσκληση είανι ανοιχτή για το κοινό. 

 

Χαράτσια, δωσίλογοι, ευεργέτες, επαναστάτες, πληρωμένοι δολοφόνοι. Έλληνες που φόρεσαν τη στολή των ναζί και ξένοι εθελοντές που πολέμησαν για την Ελλάδα. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο με ιστορίες από τη Μηχανή του Χρόνου, που υπογράφουν οι βασικοί συντελεστές της εκπομπής, Χρίστος Βασιλόπουλος και Δημήτρης Πετρόπουλος.

 

Στις σελίδες του θα διαβάσετε 23 ιστορίες, από την αρχαιότητα, μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

 

Η διαγραφή των χρεών επί Σόλωνα, τα χαράτσια της Τουρκοκρατίας και η τιμωρία διεφθαρμένων πολιτικών, που επιβλήθηκε τις πρώτες δεκαετίες της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, αλλά φυσικά δεν είχε καμία συνέχεια. Η κατάληψη της Ρόδου από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που την πήρε από τους Ιωαννίτες ιππότες μετά από προδοσία….

 

Βιογραφίες ανθρώπων, που πρωταγωνίστησαν στην εποχή τους, όπως ο φοβερός λήσταρχος Κίτσος, που προστάτευε τον επενδυτή και οικονομικό αποικιοκράτη του Λαυρίου, τον αδίστακτο Ιταλό Σερπιέρι, και ο Μαρίνος Αντύπας που, αν και επιστάτης, ξεσήκωσε τους αγρότες, προτού δολοφονηθεί από τους τσιφλικάδες.

 

 

Για τον γιατρό Παπανικολάου όλοι γνωρίζουν, ότι εφηύρε το τεστ Παπ, αλλά πόσοι ξέρουν ότι πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, πείνασε και αναγκάστηκε να γίνει πωλητής χαλιών;

 

 

Η Γαβριέλλα δεν ήταν επιστήμονας, αλλά η διασημότερη πόρνη στην Αθήνα. Έσωσε πολύ κόσμο και όχι με το κορμί της, αλλά με τη γενναιοδωρία της: πολλά παιδιά σπούδασαν, ή γιατρεύτηκαν, με τα χρήματα που έβγαζε ως ιερόδουλη.

 

 

Τι ήταν το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ, που έσωσαν τη μεταπολεμική Ελλάδα από την πείνα, εντάσσοντάς τη στη Δύση και στο αντικομμουνιστικό μπλοκ.

 

 

Τα Δεκεμβριανά στα ανυπότακτα Εξάρχεια, τα βασανιστήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Άγγλων στην Κύπρο όταν ξέσπασε η εξέγερση της ΕΟΚΑ, τα βρώμικα χέρια και οι βασανιστές της χούντας, καθώς οι κοινωνικές αδικίες, όπως το σιδέρωμα της μικρής υπηρέτριας Σπυριδούλας από τα αφεντικά της, είναι μερικές από τις 23 ιστορίες με Αθώους και Ενόχους, που είτε χαρακτήρισαν, είτε στιγμάτισαν τον πολιτισμό μας. Γιατί πατρίδα μας δεν είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνά, αλλά η ιστορία μας και οι άνθρωποι που την έγραψαν….

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάζοντας: “Το κρυφό βιβλίο της Φρίντα Κάλο” , του Άγγελου Κουτσούκη
Βιβλιοπρόταση: Άγγελος Κουτσούκης: “Ο άνθρωπος που έμενε στον Φάρο” από τις εκδόσεις Φίλντισι
Διήγημα: «…μια μπουκίτσα λουκούμι περγαμόντο…» – Το κοκκινόσπιτο (κεφάλαιο 9ο), του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.