Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Φώτης Χατζηδιάκος για τα Δωδεκάνησα, για την Αξιοπρέπεια και την Αυτοπεποίθηση που χάσαμε

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Ο κύριος Φώτης Χατζηδιάκος, Ποινικολόγος και εκλεγμένος στον Α’ και Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης στην Δωδεκάνησο και στις Κυκλάδες, με έργο χειροπιαστό για περισσότερα από 20 χρόνια και ηθικό αξιακό κώδικα σπάνιο για πολιτικό, σταθερός στο ΠΑΣΟΚ και στις Αρχές της Δικαιοσύνης και τους Ανθρωπισμού, θέτει εαυτόν στην υπηρεσία των Δωδεκανησίων για ακόμη μία φορά με την υποψηφιότητά του ως Βουλευτή Δωδεκανήσου. Η προεκλογική του ομιλία στην Ρόδο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 16 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο στις 8:30μμ  και την Τετάρτη 17 Μαΐου στην Κω στις 8:00μμ στο Χάνι, στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Στην συζήτηση που ακολουθεί ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον που οραματίζεται για την γενέτειρά του. Τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο και του ευχόμαστε οι στόχοι του να επιτύχουν. Δείτε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του εδώ

 

Ποιες οι ομοιότητες του σημερινού ΠΑΣΟΚ με του παρελθόντος; Τι νοσταλγείτε από το τότε και πώς ενσωματώνεστε στο τώρα; 

 Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του πορεία είναι και παραμένει ο βασικός φορέας προοδευτικών ιδεών, είναι η δύναμη εκείνη, η οποία στα χρόνια της διακυβέρνησης του εφάρμοσε πολιτικές, οι οποίες αφορούσαν την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την καθιέρωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκδημοκρατισμό θεσμών και δομών, την καθιέρωση του κράτους πρόνοιας και δικαίου, την στήριξη της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 Στόχος και πάλι του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτίστως να επαναφέρει τους κεντρώους και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους μας στην δημοκρατική μας παράταξη και βεβαίως να σταθεί με τον προγραμματικό του λόγο απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. σε ζητήματα της οικονομίας, σε θέματα της κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας, σε θέματα ανάπτυξης των ανισοτήτων, στην διεθνοποίηση της αγοράς εργασίας. 

 Σε μια χώρα που λέγεται ότι είναι αγορασμένα τα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι, οι συνειδήσεις, είστε αισιόδοξος ότι μπορείτε να επιβιώσετε; 

 Διάβασα ένα βιβλίο, στο οποίο ο έμπειρος δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας, γράφει κάπου: ”Το ηθικό φορτίο του δημοσιογραφικού λόγου πρέπει να παραμένει πάντα ακέραιο… η εμπειρία και το ηθικό του απόθεμα, πρέπει να λειτουργήσουν…”. 

 Είναι γνωστό, ότι οι ειδήσεις πολλές φορές δεν σχολιάζονται με βάση την πραγματικότητα, αλλά με βάση τις ιδεολογικές πεποιθήσεις και τις προτιμήσεις των ΜΜΕ. Ας μην υποτιμούν τον πολίτη, γιατί ξέρει να ξεχωρίζει την αλήθεια, την είδηση από την πληροφορία. Οι υπερβολές κουράζουν τον κόσμο και τον απομακρύνουν. Ωστόσο είναι γνωστό, ότι η πολιτική είναι αλληλένδετη με την επικοινωνία. 

 Προσωπικά έχω δεχθεί από ορισμένα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης άδικες και ατεκμηρίωτες κριτικές και επιφανειακά συμπεράσματα, αλλά έχω δεχθεί και εποικοδομητική κριτική από άλλα ΜΜΕ, που με έκανε καλύτερο και αποδοτικότερο. 

 Υπήρξατε επιτυχημένος Δήμαρχος Ρόδου, βραβευμένος πανελλαδικά και με αντικειμενικά κριτήρια, λχ για την πρωτοβουλία σας να εφαρμόσετε πρώτος στην χώρα τα ΣΔΙΤ λύνοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Ρόδο και ανοίγοντας δρόμο για κάθε δήμο της χώρας. Εν τούτοις δεν επανεκλεγήκατε. Ποια είναι η εκτίμηση του αποτελέσματος; 

 Αξίζει να επισημανθεί ότι μέσα σε δυσμενείς συνθήκες ως δημοτική αρχή πετύχαμε καταρχάς την οικονομική αναζωογόνηση του Δήμου μας, χωρίς καμία επιβάρυνση στον πολίτη. Είχαμε δρομολογήσει σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις και έργα σε υποδομές και δράσεις και πετύχαμε να δώσουμε λύσεις σε συγκεκριμένα και χρόνια ζητήματα και προβλήματα. 

 Η εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών της περιόδου εκείνης είχε απόλυτη συνάφεια με την δύναμη των πολιτικών κομμάτων πανελλαδικά την περίοδο εκείνη. Δεύτερη διαπίστωση αποτελεί, ότι η πλειονότητα των Δημάρχων ήμασταν όμηροι της παθογένειας που επικράτησε με την εφαρμογή του Ν. 4412/ 2016, ως προς την εκτέλεση των δημόσιων έργων, που άλλαξε 204 φορές, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση των έργων. Επιπλέον η οικονομική ασφυξία των πρώτων χρόνων της αυτοδιοικητικής μας θητείας, που είχε σχέση με την ατελή ολοκλήρωση του προγράμματος «Καλλικράτης» σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που πέρασε η χώρα μας απομείωσαν τις δυνατότητες των Δημάρχων να προωθήσουν και υλοποιήσουν τον έργο τους. Τρίτο συμπέρασμα, ήταν, ότι δεν «επικοινωνήσαμε» το έργο μας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην το γνωρίζουν. Τέταρτη και ίσως σημαντικότερη πολιτική διαπίστωση που αναλογικά ισχύει και στις παρούσες βουλευτικές εκλογές, ήταν η αιφνίδια αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τον αλήστου μνήμης εκλογικό νόμο Σκουρλέτη που καταδίκασε το 75% των εν ενεργεία δημάρχων, που έχασαν τις εκλογές. 

 Είστε επιτυχημένος δικηγόρος, τι σας ώθησε να αποδυναμώσετε ή και να εγκαταλείψετε την επαγγελματική σας πορεία;

 Η φύση του δικηγορικού επαγγέλματος είναι συνυφασμένη με την πολιτική. Σου παρέχει τις γνώσεις και τα εφόδια εκείνα, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να μπορείς να ανταποκριθείς σε θέσεις, οι οποίες απαιτούν ένα ευρύ γνωστικό αντικείμενο, που έχει σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και την ευελιξία, που αποκτάς εκ της φύσεως του επαγγέλματος μας. 

 Δύσκολες απαντήσεις σε φαινομενικά απλές ερωτήσεις, διότι η υποκειμενικότητα ενέχει τον κίνδυνο της αναντιστοιχίας μεταξύ της πραγματικής σου ταυτότητας και της προς τα έξω, της προς την κοινωνία απεικόνισης. 

 Η αλήθεια είναι, ότι η δικηγορία ήταν η μεγάλη μου αγάπη και παραμένει. Βεβαίως η φύση του δικηγορικού επαγγέλματος είναι συνυφασμένη με την πολιτική. Μπορώ να πω, ότι σε ενδυναμώνει και σου παρέχει τις γνώσεις και τα εφόδια εκείνα, τα οποία είναι προαπαιτούμενα για να μπορείς να ανταποκριθείς σε θέσεις, οι οποίες απαιτούν ένα ευρύ γνωστικό αντικείμενο, που έχει σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και την ευελιξία, που αποκτάς εκ της φύσεως του επαγγέλματος μας. Ασφαλώς και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι, που έχουν την νοητική ικανότητα και το γνωστικό υπόβαθρο και ανταποκρίνονται επαρκώς σε ανάλογες πολιτικές θέσεις. 

 Στη ζωή μας υπάρχουν στιγμές, οι οποίες μας υπαγορεύουν την αλλαγή πλεύσης, την υπέρβαση. Η συνειδητή επιλογή μου για την αλλαγή της πορείας αυτής από την επαγγελματική μου πορεία στο δημόσιο βίο έχει γνώμονα μόνο την προσφορά στον τόπο. Ως μόνη ανταμοιβή είναι η εσωτερική ικανοποίηση ότι με τις πράξεις σου ανταποδίδεις στην κοινωνία, όσα εκείνη απλόχερα σου χάρισε στον επαγγελματικό στίβο. 

 Επιστρέφετε στην πολιτική ως ορκισμένος ΠΑΣΟΚ ή ως αρωγός του τόπου; 

 Δεν επιστρέφω, είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ και νοιώθω πάντα υπηρέτης του τόπου μου. Υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά χρόνια ξεκινώντας από τον Β΄ Βαθμό και ακολούθως στον Α΄ στην ιδιαίτερα τιμητική θέση του Δημάρχου Ρόδου. Σε περίπτωση, που με τιμήσουν με την ψήφο τους οι Δωδεκανήσιοι θεωρώ, ότι με την εμπειρία και την γνώση μου, είμαι έτοιμος να δώσω μια ισχυρή παρουσία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για το μέλλον της Δωδεκανήσου, για όλα όσα μας απασχολούν, για όλα όσα δικαιούμαστε αλλά δεν είχαμε τώρα την κοινοβουλευτική παρουσία να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε.

 Ένα σχόλιο για τους πολιτικούς περιπατητές και αλιευτές ψήφων από κόμμα σε κόμμα.

 Ο καθένας πορεύεται με βάση τον αξιακό του κώδικα, τις σκοπιμότητες, τις συγκυρίες. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε από τους ίδιους τις απαντήσεις στις παραδοξότητες αυτές.

 Ο Δεκάλογός σας για τα Δωδεκάνησα. Οι προγραμματικές μας προτεραιότητες με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο αφορούν:

1)  Την δίκαιη διανομή των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των παραγωγικών επενδύσεων.

2) Την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την στελέχωση των δομών υγείας συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής και της τηλεψυχιατρικής στα νησιά.

3) Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ νωρίτερα από το 2025, καθώς με βάση την απόφαση του Ecofin η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να θεσπίσει διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.

4) Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση των κριτηρίων του νόμου του ΠΑΣΟΚ από το 2010 και την απόλυτη προστασία της αγροτικής γης .

5) Πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης και κίνητρα στήριξης των νέων για την δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος.

6) Αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις σε υποδομές, με καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

7) Στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων στα συσσωρευμένα προβλήματα τους.

8) Προσαρμογή στον «βιώσιμο αειφόρο τουρισμό» με την εφαρμογή οικολογικών και ψηφιακών λύσεων, που συνάδουν με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

9) Την αντιμετώπιση του προβλήματος ερημοποίησης των μικρών νησιών, με αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα και την δωρεά ενδονησιωτική συγκοινωνία. Και,

10) Την ουσιαστική εφαρμογή του άρθρου 349 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (ΣΛΕΕ), η οποία αφορά τα νησιωτικά εδάφη της με βάση την οποία προβλέπονται ειδικά μέτρα για την ανάπτυξη των νησιών και την μείωση των αποκλίσεων, που παρατηρούνται στα νησιά στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική ανάπτυξη τους. Δηλ. η ουσιαστική εφαρμογή των νησιωτικών πολιτικών.

SHARE
RELATED POSTS
Αρμοδίως ή όχι … (για την Χρηστιάννα Πάπιτση), του Γιώργου Γκούφα
Στον Θανάση Αναπολιτάνο (ζωή-έργο) αφιερωμένο το 5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων
INV_nov17.jpg
ΕΥΘΥΤΑ: με στόχο τη μείωση των τροχαίων κατά 50% μέχρι το 2020, δέηση στις 19/11/17 για τα θύματα στους δρόμους

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.