Το σχόλιο της ημέρας

Φίλοις ευνόει. Αλλά όχι πάντα…, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Ο Κωστής Μακρής είναι γραφίστας και συγγραφέας

Ένα από τα αγαπημένα μου ―εδώ και πολλά χρόνια― Δελφικά Παραγγέλματα, είναι το «ΦΙΛΟΙΣ ΕΥΝΟΕΙ».
Δύο λέξεις που όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο πολύ φορτώνονται (ή τις φορτώνω) με έννοιες, σκέψεις, πράξεις, συναισθήματα, δεσμεύσεις, χαρές, υποχρεώσεις, δώρα και αντίδωρα, συντροφικότητες, αμοιβαιότητες και ―εν τέλει― ευδαιμονία.
Υπάρχει όμως μέσα μου και ένας τριπλός αντίλογος με την μορφή άλλων παραγγελμάτων όπως «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ», «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ» και «ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ».

Ένας αντίλογος που μου επιβάλλει ―ή μου επιτρέπει― να μην ευνοώ φίλους και φίλες που κατά την γνώμη μου δεν σκέφτονται ή πράττουν σύμφωνα με το ―πάλι κατά την γνώμη μου― κοινό καλό.
Πράγμα που σημαίνει ότι καλό είναι να ευνοώ τους φίλους και τις φίλες μου και να είμαι επιεικής με αυτούς, αλλά καλύτερο είναι να να ευνοώ και να στηρίζω, όσο μπορώ, το δίκαιο και την ευδαιμονία του κοινωνικού συνόλου που «Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν» και εγώ και οι φίλοι μου.

Στο δια ταύτα, σε μια περίοδο πανδημίας που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο πλανήτης, υποστηρίζω θερμά τους εμβολιασμούς και την τήρηση ΌΛΩΝ των υγειονομικών κανόνων που θεσπίζει η χώρα μου και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και οι ΦΙΛΟΙ που ΕΥΝΟΩ σήμερα είναι εκείνοι που πράττουν ό,τι χρειάζεται για την ατομική και συλλογική προάσπιση της ΥΓΕΙΑΣ όλων.

Τους άλλους, προσπαθώ με επιχειρήματα ή να τους πείσω για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή να τους εμποδίσω να βλάψουν εμένα, όσους αγαπώ και την χώρα μου.

Κωστής Α. Μακρής

08 Ιουλίου 2021


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Ο Λουκάνικος στη Λογοτεχνία, του Άρη Μαραγκόπουλου
Άλαλα τα χείλη, του Γιάννη Σιδέρη
Το ΠΑΣΟΚ αναζητά το ΠΑΣΟΚ, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.