Υγεία

Υγιείς μετά τις διακοπές, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Το φθινόπωρο συχνά αισθανόμαστε ατονία, πονοκέφαλο και δέκατα.  Είτε πρόκειται για ψυχοσωματικά συμπτώματα που οφείλονται στην επιστροφή στη ρουτίνα είτε οφείλονται σε παθογόνους παράγοντες, με τους οποίους συναντηθήκαμε στις διακοπές μας, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε…

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Κακές συνθήκες υγιεινής, ακατάλληλη διατροφή την περίοδο που προηγήθηκε, «απρόσεκτη» σεξουαλική συμπεριφορά, ζώα ή έντομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, τα οποία θα εμφανιστούν ακόμη και έξι μήνες μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ατονία. Μόνιμη κούραση και ενέργεια στο μηδέν. Την ατονία προκαλεί η αλλαγή της εποχής αλλά και η άρνησή σας να επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας. Την επιδεινώνουν βεβαίως οι διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού, οι οποίες είναι συνώνυμες με αυξημένο αλκοόλ, λιπαρά, ίσως και κακής ποιότητας ύπνο.  Ώρα για ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, που θα εφοδιάσει τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και επαρκή ύπνο. Μείνετε μακριά από προπαρασκευασμένο φαγητό, αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα. Αποκλείστε το ενδεχόμενο, η  ατονία να οφείλεται και σε λοιμογόνους παράγοντες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Κρυολόγημα. Αλλαγές στη θερμοκρασία, αέρας, βροχή και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σας καθιστούν ευάλωτους σε κρυολογήματα.  Μην πάρετε την κατάσταση αψήφιστα:  αν το κρυολόγημα δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, καραδοκούν βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αϋπνία. Ρυθμίσετε και πάλι το «ρολόι» σας με βάση τις υποχρεώσεις σας.  Τη λύση δεν θα δώσουν οι περισσότερες κούπες καφέ αυτές που αλλά ο συνεπής προγραμματισμός σας. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε καθημερινά σε συγκεκριμένη ώρα και αφήστε τη ρουτίνα να… ρυθμίσει τον οργανισμό σας.

Επιπλέον κιλά. Αν ενδώσατε στους καλοκαιρινούς γευστικούς… πειρασμούς, μάλλον η ζυγαριά έχει πάρει την ανιούσα. Μην αφήσετε τα επιπλέον κιλά να εγκατασταθούν μόνιμα κι αργεί η στιγμή που θα ξαναφορέσετε το μαγιό σας για να εμφανιστείτε στην παραλία.  Το επιπλέον βάρος παγιώνεται σε βάθος χρόνου και η απώλειά του είναι δυσκολότερη υπόθεση απ’ όσο φαντάζεστε: ενοχοποιείται μάλιστα για σειρά ασθενειών όπως αυξημένο σακχάρο, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και όχι μόνο. Ανακτήστε τη μεταβολική σας ισορροπία.

Διάρροια. Ίσως  οφείλεται σε λοιμογόνους παράγοντες με τους οποίους ήρθατε σε επαφή στις διακοπές σας, ίσως παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη ή σας ταλαιπωρεί το σύνδρομο υπερευαίσθητου εντέρου. Αν η διάρροια δεν υποχωρήσει αλλά επιμένει και ταυτόχρονα εμφανίζετε  πυρετό, πτώση πίεσης και έμετους, άμεσα επισκεφθείτε το γιατρό.

Εξανθήματα δέρματος. Ίσως προκλήθηκαν από τσιμπήματα εντόμων ή  μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις. Ο γιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους.

Πυρετός.  Μπορεί να οφείλεται σε ηπατίτιδα, βακτηριδιακή εντερίτιδα, λοιμώξεις αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα τσιμπούρια, μπορούν να μεταδώσουν ιούς, βακτήρια και παράσιτα και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα.  Αν ταξιδέψατε σε «ύποπτες» περιοχές, να γνωρίζετε ότι κανένα  φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία ενώ και τα εμβόλια για χολέρα ή τύφο δεν προστατεύουν επαρκώς. Λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η  φυματίωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή. Ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού!

Τί δεν ξεχνώ;

Το φθινόπωρο είναι ο κατάλληλος χρόνος να προχωρήσετε στον εμβολιασμό σας για να προστατευθείτε από τις λοιμώξεις του χειμώνα, ιδιαίτερα αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αν πάσχετε από χρόνια πάθηση και  λαμβάνετε χρόνια αγωγή, είστε άνω των 65 ετών και στο περιβάλλον σας υπάρχουν βρέφη, ενημερωθείτε από τον παθολόγο, για ειδικά εμβόλια που ενδέχεται να χρειαστείτε.

SHARE
RELATED POSTS
Η ακτινοθεραπεία χαρίζει ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
“Κληρονομικότητα: η Αχίλλειος πτέρνα μας”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Χτίστε γερά νύχια!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.