Το σχόλιο της ημέρας

Τσαβούσογλου. Η διγλωσσία και οι συμβολισμοί, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

• Η σχεδίαση της επίσκεψης με το show της Θράκης ήταν κατα την άποψη μου εσφαλμένη. Η ιδιωτική επίσκεψη θα έπρεπε να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από την επίσημη. Η Θράκη στο πεδίο διμερούς επαφής θα’πρεπε να είναι εντελώς , αλλά εντελώς εκτός. Αλλά τώρα έγινε. Kαι αυτό δεν αλλάζει. Τι περιμένουμε από την επαφή αυτή; Θα δείξει μέχρι αύριο το μεσημέρι.Προς το παρόν παρατηρούμε πίσω από τις γραμμές τα εξής δίγλωσσα vibes.

α) μια ελαφρά, ανεπαίσθητη αλλαγή ύφους και ουσίας. Τα 12 μίλια δεν τα αποκλείουμε όταν το επιτρέπουν οι γεωγραφικές συνθήκες μας είπε ο φίλος Νταβούτ. Η λύση των θαλάσσιων διαφόρων θα επηρεάσει θετικά τα «υπόλοιπα θέματα»ήταν μια δεύτερη διακριτή διατύπωση. Η απόχρωση αυτών των δηλώσεων δεν είναι αδιάφορη.Έτσι δεν είναι κ.Παϊατ ; Που εύχομαι ειλικρινά να μείνεις μαζί μας.

β) Όλα αυτά υπό το κράτος σκόπιμα επιθετικών συμβολισμών με επίκεντρο την Άλωση. Άλλη μέρα συνάντησης δεν μπορούσαν να βρουν οι δικοί μας φωστήρες; Ο τύπος έρχεται εδώ με το εάλω η Πόλη και ο Δένδιας ανακαλύπτει την ποίηση και όχι τον ευθύ λόγο του ρωμέϊκου, της κληρονομιάς του και της θρησκείας του. και κυρίως των ατομικών δικαιωμάτων. Καταλαβαίνουμε βέβαια το γιατί και δεν παρερμηνεύουμε.

γ) Η ιδιωτική επίσκεψη είναι προκλητικά οργανωμένη. Αρχίζει με το Προξενείο. Όλοι γνωρίζουμε τι εστι Τουρκικό Προξενειο Κομοτηνής. Το μήνυμα εδώ Τουρκία. Μετά τους μουφτήδες. Εδώ Ισλάμ. Μετά το Τζελαλ Μπαγιάρ. Εδώ η τουρκική γλώσσα και παιδεία. Μετά στον τάφο του Σαδικ. Ηρωοποίηση του πρωτοστάτη των αποσχιστικων τάσεων. Τέλος, σε μειονοτικό χωριό για φαγητό. Όπου, προσέξτε, οικοδεσπότης δεν θα είναι ο πρόεδρος του χωριού αλλά ο Τσαβούσογλου. Πού; Σε έδαφος ελληνικό. Ως οικοδεσπότης καλεί και βουλευτές. Καλή όρεξη αρνί στη σούβλα και ατζέμ πιλάφ.

• Έλα μωρέ αυτά είναι δευτερεύοντα, θα πουν οι χαρτογιακάδες του ΥΠΕΞ. Σημασία έχουν οι συζητήσεις. Ήδη γίναν στη Καβάλα καλές συζητήσεις «χαμηλής πολιτικής». Όμως τα σύμβολα έχουν πολύ μεγάλη σημασία στις διακρατικές σχέσεις. Για σκέψου τη μέρα της ιδιωτικής επίσκεψης να μας είχε επισκεφθεί ιδιωτικά στην Αθήνα ένας Αρμένιος ιστορικός και παρουσία του Πρωθυπουργού να ανέπτυσσε το θέμα «γενοκτονια των Αρμενίων» ή να είχαμε εκδήλωση για την γενοκτονια των Ποντίων. Οι Τούρκοι μας προκαλούν. Λένε πως αυτό προκύπτει από θέση αδυναμίας . Αλήθεια είναι,  αλλά εντελώς συγκυριακή.

SHARE
RELATED POSTS
Αυτοί που δεν πήγαν σε πάρτι, του Κωστή Α.Μακρή
O Εαυτός την εποχή του Νεοκαπιταλιστικού Τεχνολογισμού, του Ηλία Καραβόλια
Η χώρα ξεκούρδιστη λατέρνα, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.