Υγεία

Τροφές με αντηλιακή προστασία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

“ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Δεν αρκεί το αντηλιακό για να προστατεύσουμε το δέρμα από την επίθεση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Πολύτιμες είναι και οι αντιοξειδωτικές τροφές: με τα θρεπτικά συστατικά τους προστατεύουν το δέρμα, χωρίς να μας εμποδίσουν να μαυρίσουμε.

Nτομάτα και σάλτσα ντομάτας. Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιό τους,  προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες (UVA, UVB) και τα εγκαύματα.  Όταν μαγειρεύουμε τις ντομάτες, αυξάνεται η δράση του λυκοπένιου, το οποίο αφθονεί και σε καρπούζι και γκρέιπφρουτ.

Καρπούζι. Περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση λυκοπένιου από τις ντομάτες και μειώνει έως και 50% τη συγκέντρωση ελεύθερων ριζών στο δέρμα.

Κεράσι. Πλούσια σε μελατονίνη, που προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και συμβάλει στην παραγωγή νέων κυττάρων. Πλούσια σε βιταμίνη C, που προσφέρει σημαντική προστασία από τον ήλιο.

Μήλο. Το στοίχημα είναι να γευθείτε την κόκκινη φλούδα τους! Να τα πλύνετε καλά και να είναι βιολογικά. Η φλούδα περιέχει αντικαρκινικά τριτερπενοειδή.

Ρόδι. Με αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πράσινο και μαύρο τσάι. Πλούσια σε πολυφαινόλες και δη σε επιγαλοκατεχίνες που δρουν αντικαρκινικά και προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία .

Ξηροί καρποί και σπόροι. Τα αμύγδαλα για παράδειγμα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και σελήνιο, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η βιταμίνη Ε μειώνει την ταχύτητα γήρανσης των ιστών και καθυστερεί τις ρυτίδες.  Τα καρύδια και ο λιναρόσπορος, περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3.

Καρότα. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιό τους, μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, που προστατεύει την επιδερμίδα από την φωτογήρανση.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανίδα κ.α Εκτός από β-καροτένιο, περιέχουν και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν το δέρμα από την επέλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Εσπεριδοειδή. Άφθονα σε αντιοξειδωτική  βιταμίνη C, η οποία δημιουργεί ισχυρό αντηλιακό στρώμα στο δέρμα, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνοντας βλάβες στο δέρμα όπως κοκκινίλες και πανάδες. Ναι σε λεμόνια, πορτοκάλια, φράουλες και ακτινίδια. Σύμφωνα με έρευνες, η μακροπρόθεσμη πρόσληψη βιταμίνης C, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα. Το λιμονένιο των εσπεριδοειδών,  έχει συνδεθεί με  μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Βερίκοκα, γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές και  καλαμπόκι είναι πλούσια σε φωτοπροστατευτικά καροτενοειδή, που βελτιώνουν την όραση και την ποιότητα του δέρματος ενώ προστατεύει από τα εγκαύματα που προκαλεί η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, για να εκμεταλλευθούμε καταναλώνουμε καροτενοειδή όλο τον χρόνο:  οι ευεργετικές ιδιότητές τους ενεργοποιούνται τουλάχιστον δέκα εβδομάδες μετά την κατανάλωση τους.

Λιπαρά ψάρια. Σολομός, σκουμπρί, πέστροφα και ρέγγες. Τα ω-3 λιπαρά οξέα τους έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Αυγά.  Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και διατηρούν το δέρμα σφιχτό και νεανικό.

Κακάο. Περιέχει 712 ενώσεις- οι περισσότερες αντιοξειδωτικές- που προστατεύουν το δέρμα. Οι φλαβανόλες του προστατεύουν από καρδιακά, εγκεφαλικό και υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ ταυτόχρονα θωρακίζουν τα κύτταρα του δέρματος.

Μαύρη σοκολάτα. Περιέχει φωτοπροστατευτικά φλαβονοειδή, τα οποία  απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μούρα. Ιδιαίτερα τα Blueberries, είναι πλούσια σε βιταμίνη C που συμβάλει στην ανάπλαση του δέρματος.

Χυμός αλόης. Ανακουφίζει από εγκαύματα και λειαίνει τις ρυτίδες.

Ελαιόλαδο. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, προστατεύουν από τον ήλιο και μειώνουν  την κοκκινίλα του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο.

SHARE
RELATED POSTS
Στην παραλία με καλή διάθεση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η γυναικεία ακράτεια ούρων θεραπεύεται!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Στη γλυκοπατάτα λέμε ναι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.