Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική Πρόσωπα - Αφιερώματα

Το ψυχογράφημα ενός Ηγέτη, της Σοφίας Παυλίδη

Spread the love

Η Σοφία Παυλίδη είναι Παιδοψυχολόγος και Υποψήφια με την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου και τον κο Μανώλη Γλυνό. Εδώ το πλήρες βιογραφικό της

 

Σε μια προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, όλοι  οι ενεργοί πολίτες της Περιφέρειας θα κληθούμε να καταθέσουμε την ψήφο μας.  Αυτή θα καθορίσει το πολιτικό σκηνικό, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, που θα βιώσουμε εμείς και τα παιδία μας  την επόμενη πενταετία. Σε μία χώρα που η δυσαρέσκεια στα πρόσωπα των πολιτικών είναι διάχυτη στον κοινωνικό ιστό, ένας ψυχολόγος μπαίνει στον πειρασμό να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους αυτό συμβαίνει….

Η δυσαρέσκεια του κόσμου σίγουρα είναι ένδειξη αποτυχίας των ατόμων που ηγούνται στη διοίκηση. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Συσχετίζοντας την σχετική βιβλιογραφία με πρόσωπα και καταστάσεις που σαν πολίτης παρατηρώ τα τελευταία χρόνια στην μικρή κοινωνία που κινούμαι, καταλήγω στο συμπέρασμα πως σοβαρός λόγος αποτυχίας ενός ηγέτη είναι η έλλειψη ουσιαστικών ικανοτήτων.  Η ανικανότητα προσώπων να διαχειριστούν την εξουσία που τους δίνεται, σε αρκετές περιπτώσεις, προκαλεί μια ψυχολογική πίεση που οδηγεί σε αρνητικές συμπεριφορές π.χ. καχυποψία, συγκεντρωτισμό, αυταρχικό στυλ, αλαζονεία και άλλες ναρκισσιστικού τύπου συμπεριφορές. Με μια πρώτη ματιά, οι άνθρωποι που είναι ναρκισσιστές, δείχνουν ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε  καλούς ηγέτες. Έχουν αυτοπεποίθηση, είναι εξωστρεφείς και δεν φοβούνται να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Όμως από τη στιγμή που αναλάβουν τα ηνία, η ελκυστικότητά τους πέφτει αισθητά, συνήθως λόγω έλλειψης ουσιαστικών ικανοτήτων διοίκησης.  

Ο κλάδος της κοινωνικής ψυχολογίας αναγνωρίζει πως η αλαζονεία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες αποτυχίας ενός ηγέτη. Πρόκειται για μια ψυχο-παθολογική κατάσταση  στην οποία το άτομο αισθάνεται υπερβολική ανάγκη για προβολή, δύναμη και δόξα, σε συνδυασμό με υπέρ του δέοντος  αυταρέσκεια και αυτοθαυμασμό. Ως συνέπεια των παραπάνω, ο ηγέτης υιοθετεί απωθητικές και προβληματικές συμπεριφορές για τον πολίτη, όπως απολυταρχικό τρόπο λήψης αποφάσεων, χειραγώγηση ανθρώπων, μη αποδοχή κριτικής, ευνοιοκρατία, απουσία ενσυναίσθησης στην επαφή με τον κόσμο, και εν τέλει αδυναμία αποτελεσματικής διοίκησης.

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που καθιστούν έναν ηγέτη ελκυστικό στον κόσμο;

Η ψυχολογία παραδέχεται ότι στους ανθρώπους αρέσει  να ταυτίζονται με χαρισματικές προσωπικότητες. Για να είναι μία προσωπικότητα ελκυστική, θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που θα ήθελε να έχει ο κάθε πολίτης: προσεγγίσιμος, δυναμικός, έξυπνος, αποφασιστικός, διορατικός, τίμιος, καταδεκτικός. Ένας άνθρωπος, που από την μία θα ορθώνει ανάστημα στη λήψη αποφάσεων αλλά ταυτόχρονα θα εμπνέει την οικειότητα να τον πλησιάσεις για να ακούσει το πρόβλημα σου. Ο χαρισματικός ηγέτης είναι και μαθητής και δάσκαλος, είναι και οδηγός και επιβάτης.

Ικανός ηγέτης είναι ένας άνθρωπος που εκφράζει με τα πιστεύω του τον σφυγμό των συμπολιτών του, που σέβεται και υπολογίζει την άποψη των συνεργατών του πριν παρθεί μια απόφαση. Είναι αυτός που δεν αγνοεί την διάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο συνάνθρωπός του. Τελικά όμως, χαρισματικός ηγέτης, είναι αυτός που μπορεί να συνεργαστεί και να συλλειτουργήσει με όλα τα επίπεδα εξουσίας,  διότι αναγνωρίζει ότι για να λυθούν κάποια προβλήματα πρέπει να παραμερίσει τις όποιες πολιτικές του διαφορές με τα πρόσωπα που συνθέτουν τα όργανα λήψης αποφάσεων, να σηκώσει τα μανίκια του, και να δουλέψει μαζί με όλους. Ο στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.  ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Είμαστε όλοι κάτοικοι του ίδιου τόπου.

Θεωρώ πως ο χαρισματικός ηγέτης δεν γεννιέται. Το σύνολο των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν παραπάνω σε συνδυασμό με επιμονή και υψηλό αίσθημα προσφοράς είναι αυτά που καθορίζουν την εξέλιξη ενός ατόμου σε ικανό ηγέτη.

Εύλογα, προκύπτει το εξής ερώτημα:

Ποιος από τους ανθρώπους που προτίθενται να ηγηθούν, μου εμπνέει εμπιστοσύνη; Κοινώς, υπάρχει κάποιος που θεωρώ άξιο της ψήφου μου;

Προσωπική μου πεποίθηση, ότι στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκεται στο πρόσωπο του Μανώλη Γλυνού. Είναι ο άνθρωπος που αξίζει  να ηγηθεί στην Π.Ν.Αι. την ερχόμενη πενταετία. Ξέρει να ακούει και να συνεργάζεται. Αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν πολίτες γιατί είναι κοντά μας, είναι μαζί μας, είναι ένας από εμάς. Έχει δώσει δείγματα γραφής στην αυτοδιοίκηση, και αυτά ήταν εξαιρετικά! Όσοι έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του το γνωρίζουμε αυτό.

Η θετική μου απάντηση στο κάλεσμα να συμμαχήσω μαζί του ήταν για μένα μονόδρομος. Το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της παράταξής μας, η ΥΓΕΙΑ έχει κυρίαρχη θέση ήταν το επισφράγισμα. Ίσως ορμώμενος από το επάγγελμά του,  βάζει ψηλά στην πολιτική ατζέντα της παράταξής μας τα ζητήματα υγείας. Στόχοι όπως η εξασφάλιση ομάδων εξειδικευμένων γιατρών σε κάθε νησί, η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου σε Περιφερειακό, η ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε προγράμματα πρόληψης είναι μερικά μόνο από τα σημεία του προγράμματος της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου στον τομέα της υγείας. Όντας μητέρα, θέλω να νιώθω ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή στην απομακρυσμένη περιφέρεια που μεγαλώνουν. Διότι σημασία δεν έχει να μένουν μόνο ευχαριστημένοι οι επισκέπτες των όμορφων νησιών μας, αλλά να είναι επαρκείς σε σημαντικούς τομείς της ζωής τους και οι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου.

Συμμαχήστε μαζί μας γιατί τα καλύτερα έρχονται!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Και ο ίδιος ο χρόνος μας…, του Ηλία Καραβόλια
Kasselakis, το πιό γρήγορο πιστόλι! (the fastest gun)!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ένας αναρχικός πρίγκιπας, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.