Πόρτα στη Ψυχολογία

Το τοξικό άτομο  και πώς παγιδεύει τους άλλους  

Spread the love

Σας μπερδεύουν

Η συμπεριφορά τους εναλλάσσεται μεταξύ ευγένειας και αλαζονείας.  Την μία είναι ήρεμοι και την άλλη εκρηκτικοί και αγενείς. Η γρήγορη αλλαγή συμπεριφοράς τους μπορεί σας απογοητεύσει, ενώ ταυτόχρονα θα σας κάνει να αναρωτιέστε εάν φταίτε εσείς για όλη αυτή την απότομη αλλαγή.

Σας ελέγχουν

Σας περνούν το μήνυμα ότι είστε το κέντρο της ζωής τους και ότι όλα τα κάνουν για εσάς, στην πραγματικότητα σας χειραγωγούν και στοχεύουν να αποκτήσουν εξουσία στις αποφάσεις και τις επιλογές σας. Ελέγχουν φανερά ή με επιδεξιότητα τις επαγγελματικές επιλογές σας, τις σχέσεις σας με φίλους, συναδέλφους, γονείς, συγγενείς, ακόμη και την σχέση σας με τα παιδιά σας.  Με απλά λόγια θα σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν είστε ικανοί να πάρετε ώριμες αποφάσεις και αυτοί αποτελούν το δίχτυ ασφαλείας για σας ή το σωσίβιο σωτηρίας σας από τα δεινά του κόσμου. Κάνουν τα θύματα να χάσουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους και ούτε λίγο ούτε πολύ τους λένε ότι αν φύγουν από την σχέση τους, είναι ολομόναχοι και δεν έχουν κανένα να τους στηρίξει.

Σας ζητούν να αποδείξετε την αγάπη σας

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ζητήσει ένας άνθρωπος από τον σύντροφό του, είναι να του αποδείξει την αγάπη του. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον εμπιστεύεται. Για τους τοξικούς ανθρώπους η αγάπη σας δεν θα είναι ποτέ αρκετή.

Σας κάνουν να ζητάτε συγγνώμη ακόμα και όταν δεν φταίτε

Μήπως ζητάτε μόνο εσείς συγγνώμη και διορθώνετε πάντα τα πράγματα; Αν ναι, τότε έχετε δίπλα σας ένα τοξικό άτομο. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν ζητάνε ποτέ συγγνώμη, αντ αυτού παγιδεύουν τους άλλους στο να πιστεύουν ότι πάντα φταίνε.

Μήπως οι παραπάνω συμπεριφορές σας θύμισαν φίλους, συντρόφους, συνάδελφους ή γονείς και αδέλφια; Όποια κι αν είναι η σχέση σας μαζί τους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να πάρετε απόσταση από αυτά τα άτομα, ειδικά σε περιόδους που ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε κάτι νέο. Τα άτομα αυτά, είτε ασυνείδητα, είτε συνειδητά, σας κόβουν τα φτερά, σας αναστέλλουν και σας μπλοκάρουν.

Παρακολουθήστε την εκπομπή https://www.ertflix.gr/series/ser.164993-epikindunes

SHARE
RELATED POSTS
2017: Ένας νέος χρόνος, μια ανάσα!, του Δρ Θάνου Ασκητή
«Δεν θέλει προφυλακτικό!», του Θάνου Ασκητή
Οι 12 λόγοι που απιστεί ο άνδρας, της Μαρίνας Μόσχα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.