Υγεία

Το σώμα μας “μιλά”, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το σώμα μας εκπέμπει σήματα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά. Ας μάθουμε ν’ αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις ότι ο οργανισμός μας καλεί σε βοήθεια…

Κακοσμία στόματος: Μπορεί να οφείλεται σε παραμελημένη στοματική κοιλότητα, χαλασμένα δόντια, ουλίτιδα ή ξηροστομία. Μπορεί να μην καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες, να έχετε ελικοβακτηρίδιο, ή ασθένειες όπως ο διαβήτης και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Προσοχή! Οι επίμονες πληγές στην περιοχή του στόματος, μήπως είναι αρχόμενη καρκινική κατάσταση;

Πρησμένα πόδια: Μόλυνση, θρόμβοι του αίματος, διαβητική νευροπάθεια ή φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να ενοχοποιούνται για τα πρησμένα πόδια. Εκτός κι αν τραυματίσατε το πόδι ή τον αστράγαλο …

Δέκατα: Ο χαμηλός πυρετός μπορεί ν’ αποτελεί συναγερμό για λοιμώδη και ρευματικά νοσήματα, ακόμη και κακοήθειες όπως οι νεοπλασίες.

Επίμονος βήχας: Κρυολόγημα, γρίπη ή ιγμορίτιδα; Αν όμως επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, εξετάζουμε το ενδεχόμενο για ασθένειες όπως άσθμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια βρογχίτιδα, φύσημα, και σοβαρότερες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Βραχνάδα στη φωνή: Αν δεν υπάρχει ορατή βλάβη στις φωνητικές χορδές ή στο λάρυγγα και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε εξετάζουμε την περίπτωση να έχουμε οξεία ή χρόνια λαρυγγίτιδα, οζίδια, πολύποδες, ακόμα και κακοήθεις όγκους στις φωνητικές χορδές.

Ατονία: Μπορεί να προκαλείται από υπερκόπωση, αϋπνία, υπερκατανάλωση καφέ ή αλκοόλ ή εξαιτίας κακής διατροφής. Σε παθολογικό επίπεδο είναι πιθανό να προειδοποιεί για αιματολογικές ή ορμονικές διαταραχές, καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες στο ήπαρ ή στα νεφρά, φλεγμονές, λοιμώξεις, νευρολογικά νοσήματα, ακόμη και για καρκινώματα.

Τριχόπτωση: Η καλή εκδοχή είναι να προκαλείται από το κομμωτήριο ή τις σφιχτές αλογοουρές. Εκτός κι αν φταίει το γονίδιο που κληρονομήσατε ή η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή. Τα παθολογικά αίτια της παραπέμπουν σε ορμονικές διαταραχές, λοιμώξεις, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα, στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή στο άγχος.

Πόνοι στον αυχένα ή την μέση: Κακή στάση του σώματος, λάθος τρόπος άσκησης, αυξημένο βάρος, ψηλά τακούνια, ελλιπής κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού που γεννά οστεοπόρωση, ελλιπής ενυδάτωση που προκαλεί ουρολοιμώξεις. Πιο σοβαρές καταστάσεις είναι η αρθρίτιδα, αιματολογικές παθήσεις ακόμη και προβληματική λειτουργία οργάνων όπως η καρδιά και η χολή.

Σπασμένα νύχια χεριών: Ενοχοποιούνται: Κακή διατροφή, έλλειψη ασβεστίου και βιταμινών, υπερβολική χρήση απορρυπαντικών και το συνεχές βάψιμο που δεν αφήνει την επιφάνεια του νυχιού «ν’ αναπνεύσει».

Νύχια ποδιών: Τα κακοποιούν τα στενά παπούτσια. Τα αλλοιώνουν τοπικές λοιμώξεις, δερματικά νοσήματα όπως η ψωρίαση, παθήσεις σε έντερο, ήπαρ, αίμα και πνεύμονα, αγγειακά και νευρολογικά νοσήματα, ορμονικές διαταραχές, ασθένειες όπως ο διαβήτης και καταστάσεις σοβαρότερες όπως ο καρκίνος.

Σακούλες κάτω από τα μάτια: Τις προκαλούν αϋπνία, χρήση ακατάλληλων καλλυντικών προϊόντων και κακή διατροφή. Σε παθολογικό επίπεδο προειδοποιούν για βλάβες σε νεφρά, ήπαρ, καρδιά, αγγεία ή για διάφορες αλλεργίες.

SHARE
RELATED POSTS
Οι πουρίνες στο… ποτήρι σας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οδηγός για το σχολείο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δροσιστείτε χωρίς τύψεις!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.