Το σχόλιο της ημέρας

Το σχόλιο της ημέρας: οι Δικηγόροι τα Πειραματόζωα, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

Πάνος Μπιτσαξής

1.Έχει επισκεφτεί τα κρατητήρια της Ευελπίδων και του Εφετείου ο υπουργός Δικαιοσύνης; Όχι βέβαια. Του συνιστώ να πάει και να μείνει με τους κρατούμενους 10 λεπτά όχι παραπάνω. Ας πάρει για καλό και για κακό μια διπλή δόση χλωροκίνης. Θα τον κεράσω και καφέ από το κυλικείο. Δεν είναι πολύ σόι αλλά είναι φτηνότερος από το Δεληγιαννη και το Σάκκουλα, όπου πηγαίνουμε εμείς οι αριστοκράτες δικηγόροι.

22.4.2020

2.Αν συγκρίνουμε τις συνθήκες υγιεινής της δομής Αφρικανών μεταναστών της υποσαχάριας Αφρικής στο Κρανίδι με τις συνθήκες υγιεινής του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών η δομή υπερέχει. Τα συγχαρητήρια μου στους υπευθύνους της δομής.

22.4.2020

3.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι για λόγους συμβολικούς η επανεκκίνηση θα αρχίσει από τη Δικαιοσύνη. Ανοίγει το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο. Έχω επανειλημμένως αναφερθεί στην υγειονομική βόμβα την οποία αποτελούν τα Δικαστήρια με το τρόπο που λειτουργούν μέχρι σήμερα. Μέτρα προστασίας και πρωτόκολλα υγειονομικής λειτουργίας δεν ανακοινώθηκαν και αμφιβάλλω αν έχουν εκπονηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Η κίνηση υπό τους όρους αυτούς είναι ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ. Οι δικηγόροι δεν είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ της ανοσίας της αγέλης. Ελπίζω αυτό να είναι αντιληπτό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους προϊσταμένους των Δικαστηρίων και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

21.04.2020

4.Το ΠΩΣ θα λειτουργήσουν δεν δείχνει να απασχολεί τον μικροβιολόγο κ.Τσιάρα. Άλλωστε ο ίδιος αμφιβάλλω αν έχει μπει ποτέ σε Δικαστήριο. ΠΩΣ; Ως υγειονομικές βόμβες όπως ήταν;με τουαλέτες που προσβάλλουν όχι μόνο την υγεία αλλά και τον στοιχειώδη πολιτισμό;με συνωστισμό που προκαλείται από την ανικανότητα οργάνωσης;Δεν ζητείται μόνο το πότε αλλά το ΠΩΣ; Αν υπάρξει δεύτερο κύμα επιδημίας θα υπάρξει από τα Δικαστήρια αν λειτουργήσουν όπως τα ξέρουμε. Θυμηθείτε με . Μετά λέμε για τους Τσιγγάνους.

16.04.2020

Η είδηση:

Τσιάρας: Έως τα τέλη Ιουνίου τα δικαστήρια θα επαναλειτουργούν πλήρως

Εντός Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην κανονικότητα ενδέχεται να γίνει ακόμη και στα τέλη Απριλίου με την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Όπως ανέφερε, η επαναλειτουργία των δικαστηρίων της χώρας θα γίνει σταδιακά και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. «Όσο διάστημα βρισκόμαστε σε καραντίνα, σχεδιάζουμε την επανεκκίνηση της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί σε δικαστικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την εκτίμηση πως έως τα τέλη Ιουνίου τα δικαστήρια θα επαναλειτουργούν πλήρως.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοσίευση χιλιάδων δικαστικών αποφάσεων από τους δικαστές και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων τους το διάστημα που έχει η λειτουργία των δικαστηρίων έχει μερικώς ανασταλεί. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική που είχε αναδείξει το «L&O». «Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Εκτιμώ ότι οι δικαστές συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο σε αυτό το γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε. Το τέλος αυτής της περιόδου θα μας αφήσει εκτιμώ χωρίς τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του δικαστικού έτους επισήμανε: «Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα συμβάλλει με τον τρόπο της και σε αυτό. Η επιστροφή στη κανονικότητα θα έρθει μόνο μέσα από μια γενναία προσπάθεια όσων εμπλέκονται στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά όταν όλα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και δίνουμε το παράδειγμα…».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις φυλακές, και στα αιτήματα που διατυπώνονται για αποσυμφόρησή τους ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού επισήμανε ότι η σωφρονιστική πολιτική είναι ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δήλωσε πως τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουν λειτουργήσει στη λογική της καραντίνας και για αυτό – όπως είπε – δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα κορωνοϊού σε κρατούμενο. Ωστόσο,  όπως είπε, ο κ. Τσιάρας υπάρχει μια συζήτηση ανοιχτή για την αποσυμφόρηση των φυλακών και κάποια σχέδια αποφυλακίσεων υπό προϋποθέσεις. «Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα πράγματα και αναλόγως αποφασίζουμε», επισήμανε.

Πηγή: lawandorder.gr

SHARE
RELATED POSTS
Κράτος και Εκκλησία: ένας πολύ δύσκολος διαχωρισμός, του Κωστή Α. Μακρή
Ο Λουκάνικος στη Λογοτεχνία, του Άρη Μαραγκόπουλου
Σρι Λάνκα και Τζουαγιαγουαρντενεπούρα, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.